Сигнален генератор - синусоидален и правоъгълен сигнал
Привет отново.
Подхванал съм нов хоби проект, поради нуждата от генератор на сигнали.
Като цяло още не съм се насочил, имам доста възможности, но огразничен бюджет. Не искам да купувам готови модули от ибей, защото няма да науча почти нищо по този начин.
За сега съм отсял така нещата:
В търсене на подходяща кутия съм, имам импулсно захранване 12в -2А което възнамерявам да ползвам за захранване на генератора.
Чудех се дали да не разбия блоковете:
-NE555 за правоъгълните
-Синусоидален на базата на това четиво
http://www.ecircuitcenter.com/Circuits/Function_Generator/Function_Generator_2.htmПитанките които възникаха са следните:
1-Мисля да не добавям триъгълен генератор на сигнали. Лично аз не виждам къде мога да го ползвам за сега. Вие как мислите?
2-Обмислях вариант с Max038 (Maxim) ИС. Кое според вас е по-удачно казаното по-горе или Мах038? Пък и намерих ИС за 2.5$ от ибей.
3-Чудя се дали си струва инвестицията в някакъв дисплей-честотен брояч за да виждам каква честота изкарвам, вемсто всеки път да включвам измисления осцископ Hantek и да губя време в мерене и калибриране.
4-Мисля да добавя управления с логически елементи и да поставя клавиатура на предния панел. Така при комбинация от определени бутони ще изкарвам съответния сигнал на изхода. Примерно: 2x150 =300Hz ит.н
5-Също мисля да ползвам многооборотни прецизни потенциометри и променливи кондензатори (оказа се, че у нас са леко кът) за да мога да регулирам както чрез логическата клавиатура, така и чрез потенциометрите, но това при условие, че имам дисплей/логика-честотен брояч, който да ми показва изхода докато настройвам.
6-Кои са възможните спънки които мога да срещна, някакви особенности при дизайна на PCB-то и някакви допълнителни съвети които бихте дали на човек минимален опит? Всякакви общи съвети са добре дошли!
7-LM317 или пдообен линеен изправител за захранване на логиката от импулсното захранване? Ако пък имам голяма разлика вход изход и него трябва да го мисля с какво ще го храня...
8- Идея за логика която да задава началния пусков сигнал какъв да е високо или ниско логическо?
9- Какви изходни честоти да гоня и кои биха били най-подходящи според вас в практиката?
Добавям снимка с набързо надраскан повърхностен "дизайн" на изделието базиран на Maxim038.
Благодаря на отзовалите се!