Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
едни въпросчета да ми разясните:) 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение едни въпросчета да ми разясните:)
от мног време се питам какво е това''логочески анализатор'';''FPGA'';''IAR'';''FTDI'' :oops: ще можа ли някой да ми обясни? :oops: :oops: :oops: питам щото знам за MCU-тата МНОГО малко и ми е интересно :) ако може литературата да е на български или руски-с английския съм скаран :D

П.П.ако някои има нещо за чупене аз съм човека-в това ми е силата :lol: :lol: :lol:

Чет Мар 02, 2006 10:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Доста обширно може да се отговори на малките вапросчета.

Може и кратко.

Ти ученик ли си?

Чет Мар 02, 2006 11:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Цитат:
от мног време се питам какво е това''логочески анализатор''

В общи линие тва е една джаджа която служи за "подслушване" на на дадена дискретен канал/канали (под дискретен разбираи, че по канала може да се клатят само две стоиности 0 или 1 ... от тука идва и `логическото` в анализатора :) )

Абре разбираи го цялото като нещо много сходно на осцилоскопа ... само, че вместо аналогови към него се пускат цифрови сигнали :)

Пет Мар 03, 2006 12:38 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
IAR тожа е марка компилатори или фирма за компилатори на която така се казват компилаторите

под компилатори разбирам не само компилатора а и дебъгерите и други такива които вървят към него - симулатори програматори синтезатори и уизарди и тн

Пет Мар 03, 2006 10:42 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Определено темата е за кръглата папка!

Пет Мар 03, 2006 2:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:

Да бе, поне да беше пусната в "Академия" :evil:

Пет Мар 03, 2006 3:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Desert Leo написа:

8O темата точно в ''Академия'' я пуснах 8O ученик съм да!в 10-ти клас съм! а какво е FPGA;FTDI?

Пет Мар 03, 2006 5:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
IGBT написа:
bateAz написа:
Desert Leo написа:

8O темата точно в ''Академия'' я пуснах 8O ученик съм да!в 10-ти клас съм! а какво е FPGA;FTDI?

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=fpga&meta=

и ако не знаеш английски: babelfish.altavista.com и там има URL да въведеш и превод от английски на руски например (сори но българският не го знае даже вавилонската рибка)

Пет Мар 03, 2006 5:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Все пак, най-добре е да се сдобриш с английския, синко!
Трябва ли да ти казвам какво е www.yandex.ru, www.aport.ru, www.rambler.ru и т. н. Ако си добре с руския - едва ли.
Иначе, може и www.ftdichip.com, www.xilinx.com, ...
И гледай да си помогнеш сам, защото иначе и Господ не може да ти помогне.

Пет Мар 03, 2006 5:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Все пак, най-добре е да се сдобриш с английския, синко!
Трябва ли да ти казвам какво е www.yandex.ru, www.aport.ru, www.rambler.ru и т. н. Ако си добре с руския - едва ли.
Иначе, може и www.ftdichip.com, www.xilinx.com, ...
И гледай да си помогнеш сам, защото иначе и Господ не може да ти помогне.
старая се да ги науча тези неща но англииския ми е проблем!знам го до толкова че да мога да чета горе долу добре обаче например в саита на ксилинкс всичко е на инглиш :D затова ви питам!не искам някакви изчерпателни отговори а просто какво представляват тея джаджи :D

Пет Мар 03, 2006 5:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Или задаваш въпроси колкото да участваш във форума или просто не четеш написаното от мен.
www.altera.ru
www.xilinx.ru
www.plis.ru
Какво още ти трябва?

Пет Мар 03, 2006 5:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Или задаваш въпроси колкото да участваш във форума или просто не четеш написаното от мен.
www.altera.ru
www.xilinx.ru
www.plis.ru
Какво още ти трябва?
извинявам се!почвам да ги чета :D

Пет Мар 03, 2006 5:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: едни въпросчета да ми разясните:)
IGBT написа:
от мног време се питам какво е това''логочески анализатор'';''FPGA'';''IAR'';''FTDI'' :oops: ще можа ли някой да ми обясни? :oops: :oops: :oops: питам щото знам за MCU-тата МНОГО малко и ми е интересно :) ако може литературата да е на български или руски-с английския съм скаран :D

П.П.ако някои има нещо за чупене аз съм човека-в това ми е силата :lol: :lol: :lol:

Питаш разнопосочни неща.
Както ти казаха по-горе това са термини пряко свързани с английската езикова култура. В съвременната електроника преобладаващата част от термините идват от английски. Какво да се прави. Навремето е имало будни българи, които са се заели да адаптират чуждите думи навлизащи в нашия език и да ги заменят с български такива.
Така например се е появила думата "влак" заместваща чуждицата "трен". Някой да вика днес на влака, трен ???
Това го дължите на бай ви Иван Вазов.
За съжаление днес такива хора не само че няма ами дори има такива люде които заменят и българските думи с чужди.
Направо ме разбиват като кажат "Финализирам сделката" 8O Нямаме ли българска дума за това ...? ПРИКЛЮЧВАМ, ПРИВЪРШВАМ, ЗАВЪРШВАМ ... Да му се невиди как ли ще говорят децата ни след време???
Винаги съм се питал какво ли ще е за синът ми ако реши да учи електроника. Сигурно на всеки въпрос ще му отговарям с "Учи синко английски." или "Търси сине в Google".
Оплакваме се от съдбините и мрачното бъдеще на България. А не пропускаме ли че бъдещето е на нашите деца.

Прочее вместо да разводнявам темата с крокодилски сълзи за нашето бъдеще.

FPGA (Field-Programmable Gate Array) това е събирателно име за интегрални схеми, които могат да се програмират така че да изпълняват дадена функция (така наречените програмируеми логики). За разлика от програмите за MCU и разните процесори програмите за FPGA не са списък от задачки, а описание на вътрешната им структура, която се програмира в тях всеки път при подаване на захранването им. За тази цел на платката до тях има енергонезависима памет която съхранява програмата.

FTDI това е наименованието на фирма която стана популярна с решенията си(разбирай произвеждани от нея интегрални схеми и софтуер) за адаптиране на стари разработки към технологията USB(Universal Serial Bus)

Другото го казаха преди мене.
Ако ти се вижда недостатъчно това е защото нещата не са толкова прости за да бъдат изчерпани с две-три думи.

Пет Мар 03, 2006 6:54 pm
Профил

Мнение Re: едни въпросчета да ми разясните:)
IGBT написа:
.....ако може литературата да е на български или руски-с английския съм скаран :D....
С най добри чуства, но английския трябва да се учи. Английския ми е слаб и мога да превеждам основно Data Sheet's (защото времената в текста са 2-3, а и главата ми е пълна с технически термини). Последните два месеца счупената ми ръка ми осигури много време за четене, но никога не посегнах към сайт *.ru (не те са ги измислили пиковете). Сега когато започнах отново работа си го позвалявам руския, защото нямам време. Знаенето на руски за мен е плюс, но със затихващи функции. Учи сега, защото след 35-40-тата годинка става трудно.
Ползвай търсачката и чети преди да задаваш въпроси. Не ядосвай батковците във форума и не им се сърди:D .
Поздрави и успех :)

Съб Мар 04, 2006 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ей тука са обяснени повечето ползвани съкращения.
Термините също - накратко

http://www.pcwebopaedia.com/

Сря Мар 08, 2006 10:02 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща