Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Безкраина врътка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Безкраина врътка
Даже не знам как се казва това,не ми се е налагало да ползвам такова. Днес подреждах едно чекмедже и намерих няколко и рекох да се науча да ги ползвам. Описание какво представляват не намерих щото не знам как се казват. Пробвах експериментално с едното и установих че вътре има 2 контактчета. Блъсках си дълго главата и така не разбрах как да определя в каква посока е завъртането.
Ще ме светне ли някой как се работи с тях?
А като си поиграх с другото се оказа че явно има различни системи щото пък това има 3 контакта дето се щтракат,ама то е много древно на вид.

Пон Май 30, 2005 11:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз конкретно не мога да ти отговоря, но мога да кажа че съм виждал такива врътки, работещи на принципа на мишка с топче. Ползвах фотодатчик от такава мишка, разчитането му става много лесно, все едно имаш CLK и DATA сигнали. Това м/у другото беше първото нещо което продадох с микроконтролер...такъв датчик сложих на една машина с рамо, движещо се като чистачките на автомобил.... Да не те занимавам с глупости :lol: , сега ще проверя в един AN на Microchip бях мернал за такива работи.

Вто Май 31, 2005 2:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
За инкрементален енкодер ли става дума?

Вто Май 31, 2005 8:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако това нещо дето изглежда като потенциометър но може да се върти безкраино и вместо резисивен слой има контактна система се нарича така. :D ?
Тези които ги имам за сваляни от автокасетофони и монитори разни.

Вто Май 31, 2005 10:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
да 8)

Вто Май 31, 2005 10:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
То било съвсем просто ама като работиш с нормален такъв. Ама с куция ми късмет съм изследвал наи извратения. :)

-----__-------__--------__-------
-__-------__--------__-----------

Това чудо може да го четеш ако се върти по бързо като гледам логиката му на работа. Явно някой с болен мозък го е мислил. Ама с много болен мозък
:twisted:

Вто Май 31, 2005 1:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Що мислиш така :lol: ! Ако времедиаграмата е вярна, много лесно се определя посоката на въртене. Аз се борих с едни "симетрични" като времедиаграма на изходните импулси и с фиксация на вала, но това не е съществено. За мен това е изключително полезен елемент, ако трябва да правиш финна настройка и имаш контролер под ръка.

Вто Май 31, 2005 2:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Виж по внимателно диаграмата. Ниското ниво което е активно никъде не се застъпва в двата канала. Посока може да определиш само ако оста се върти равномерно по разлика в времената. Но не е такъв случая,това все пак се върти с ръка :) .
Или аз нещо пропускам?

Вто Май 31, 2005 3:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
това е номер да се увеличи обхвата -> броя на стъпките
вярно, че е по-трудно да се определи на къде се върти, но не е невъзможно.
това от касетофон ли е? аз съм го виждал само на датчиси с над 2К импулса

Вто Май 31, 2005 3:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май си прав :oops: . Моят енкодер е на ALPS, обаче и в други дейташийтове ниските нива се застъпват.
Да не би да става все пак по разликата във времената. Колкото и да е неравномерно въртенето на ръка, разликата от стъпка до следващата и при реверсиране ще е значителна.

Вто Май 31, 2005 3:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да от касетофон Philips e .Нямам спомени как се държи в касетофона като работи най вероятно като го въртиш съвсем бавно не рпоменяш нищо. Имам спомени че регулировките бяха +/- 10 така че там не е особен проблем.

Дедо Боре този боклук няма нищо общо с точноста,за един оборот прави 3-4 импулса. До болен мОЗЪК на конструктора му ще е.

Вто Май 31, 2005 4:56 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Тея дето се въртят на ръка имат detent мисля че се казваше, т.е. осещаш едно прищракване като го завъртиш и на всяко прищракване то генерира необходимите импулси, достатъчни за определяне на посока. Аз ги ползвам такива, мога да ти дам един сорс за пиклю.

Вто Май 31, 2005 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще е добре да погледна как го правиш ти. В момента се боря да го напиша за АТмега но още се тровя софтуерно да се боря с колебанието на контактите при комутацията.

Вто Май 31, 2005 8:16 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Това наистина е ЕНКОДЕР - механичен. Отличен елемент. Поредиците са му малко криви (не са меандър като при оптичните ратерови датчици), но това изобщо не прези за работата му. Посоката пак се определя по фронта на едната поредица - например четеш какво има на изход В когато на А имаш нарастваш фронт - ако е 1 напред, ако е 0 назад. Аз ги използвам много в моите прибори. Изключително са надежни. И най-хубавото е, че се обработват програмно. Ето два прибора в които ги влагам http://vank.hit.bg/bi-lift.htm http://vank.hit.bg/mary-lift.htm. Моля за извинение, ако съм бил прекалено подробен...

Вто Май 31, 2005 11:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако беше погледнал диаграмката която съм постнал може би щеше да разбереш че това не е нормален енкодер като тия които ползваш.
Но няма значение тия 2 та с такавяа диаграма нямам желание да се занимавам с тях. Имам още 2 дето са нормални.

Вто Май 31, 2005 11:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща