| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 USB джойстик към микроконтролер
До сега не съм пипал нищо с USB (не съм програмирал нищо де) и всъщност нямам абсолютно никаква представа как се работи с интерфейса. За да направя едно устройство пригодимо за повече клиенти искам вместо "мой" аналогов джойстик, да може да се използва купешки USB такъв.
Някой може ли да даде насока къде и какво да чета?
_________________ Хайде де!
|
| Чет Май 14, 2015 1:13 pm |
|
 |
|
michev
|
 Re: USB джойстик към микроконтролер
Ей това четиво е много полезно http://janaxelson.com/usbc.htm . Самата книга се намира сравнително лесно - потърси.
|
| Чет Май 14, 2015 1:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
с четене ще станеш професор  USB е недомислица, но долу-горе ясен. Трябва ти USB хост и HID клас. Но мъките започват след това, щото всеки производител си е правил собствени съчинения. Реши с какво ще го търкаляш. Аз не бачкам с майкрочеп, но това дето съм гледал по сорсовете им става на теория. На практика, някой който го е ползвал трябва да каже. С АРМ нещата са по-зле принципно... ако пък ти се експериментира мога да предложа стек за STM и каубойците.
|
| Чет Май 14, 2015 2:08 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
dan Raspberry Pi нали знаеш къде продават.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Май 14, 2015 4:06 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Аха, книжката изглежда интересна. Какво общо има малинката. Аз съм твърдо хардуерен инженер и нямам много поглед върхо тези модерности. Единственото ми "отклонение" са микрочепските контролери и то пиша само на асемблер и С.
|
| Чет Май 14, 2015 4:30 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Слагаш манинката и връзваш към нея джойстика и твоя продукт.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Май 14, 2015 4:49 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Не съм подкарвал host на PIC32, иначе за HID дивайс имам работещи библиотеки. И някакви въпроси ако има, може и да мога да отговоря.
Не ми беше особено трудно да подкарам майкрочепските библиотеки за дивайса. Предполагам и за host ще е така. Ако ще е за нещо по-ниско от PIC32, и особено за 8 битовите, може и да има някои перипетии, но не вярвам да са сериозни. На PIC32 обикновено тръгват лесно нещата.
Общо взето сваляш примерен проект и орязваш всичко, дето не ти трябва. Поне аз така направих.
После самото четене на джойстика не е велика философия.
|
| Чет Май 14, 2015 5:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Самото четене е ясно, проблемът е в интерпретирането на данните. HID-а праща репорти, в които има списъци от полета. Всяко поле описва състояние на един бутон, позиция на потенциометър или нещо си друго. Не помня за джойстиците дали имаше минимален протокол както е BOOT-PC при клавиатурите. Май няма и това ще е проблем, щото като имаш чукурнайсет позиции и още толкоз бутони не е ясно кое за какво да ползваш. Освен ако не се направи някаква софтуерна конфигурация в устройството, както е в игрите, ама няма да е лесно. Другият вариант, настройваш софта да обработва няколко модела и казваш на клиента да купува само такива...
|
| Пет Май 15, 2015 8:53 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Не, няма. Ако не успее да стигне до някакво минимално общо подмножество, преминава към тази резервна стъпка. HID е сериозен главобол.
|
| Пет Май 15, 2015 9:37 am |
|
 |
|
dan
|
Ох, първом ще пусна някой от примерните проектчета за четене на клавиатура, че по-простичко ми се струва. Мисля, че получих първоначална ориентировка. Ще взема някоя готова платка с контролер и конектор и ако имам въпроси ще питам. С времето започвам да осъзнавам, че трябва да осъвременя малко техниката си, което неизбежно е свързано с повече програмиране....
|
| Пет Май 15, 2015 10:14 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Мисля, че в Microchip Application Libraries (MAL) имаше готови примери за мишка, клавиатура и джойстик. Клавиатурата и мишката съм ги пробвал, работят безпроблемно. Host стека им работи прилично, не би трябвало да имаш проблем.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Май 18, 2015 4:34 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
В тая връзка, айде и аз да се наредя на опашката... Имам подобен проблем - може би с подобно решение. Използвам PS2 малки клавиатури в един проект, numpad им казват, ама вече почнаха много трудно да се намират, а ако намеря цените са огромни. ПРез годините когато навлизаше USB ги правеха с чипове които поддържаха и двата интерфейса, ама вече почнаха само с USB да ги правят и е зор... Та отдавна се замислям, вместо да давам сума ти пари за останали по складове стари клавиатури, да направя нещо като активен преходник - от едната страна USB хост, от другата PS2 изход. Тъй изведнъж всички USB клавиатури на пазара стават използваеми. При съотношение на цената стара нова 10/1 май има смисъл. А и намирането на стари ще е още по-трудно за в бъдеще. С USB нямам никакъв опит, че даже и теоретичен. Кой би бил най лесния начин да се направи. Под лесен имам в предвид най-евтин и най-малък като размер...
|
| Сря Май 27, 2015 9:56 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
Това не вършили работа : цък
|
| Сря Май 27, 2015 10:06 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
"ТОВА" са само жици. Просто преход на контактите. Вътре няма нищо. Върши идеална работа, но само ако чипа на клавиатурата, който обикновено е от тип "плюнка", поддържа и двата вида интерфейси, USB и PS2. Проблема е че повечето съвременни клавиатури вече са с чипове само с USB поддръжка. Та трябва точно нещо като "ТОВА", обаче активно.
|
| Сря Май 27, 2015 10:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Може... но ако минеш на USB изцяло няма да имаш нужда от преходници 
|