Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Радио приемо-предавателни модули - въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Радио приемо-предавателни модули - въпрос
Не мога да се ориентирам в модулите за радио приемо-предаване. Не съм работил с тях до сега. И ще помоля за съвет някой който ги е ползвал. Задачката ми е следната: Трябва да управлявам едно табло дистанционно. Дистанционното ми трябва да има 3 бутона, като се използват трите самостоятелно и още комбинация на 2х2, т.е. 6 команди. Приемникът също трябва да има 3 изхода (може отворен колектор) и те да съответстват на натиснатите бутони. С кодирането и декодирането няма проблеми, но не зная с какво да го предам и приема сигнала. Гледам в КОМЕТ и ЕЛЕКТРОНИНВЕСТ има различни модули, но не мого да се ориентирам на кои да се спра. Трябва ми и ниска цена. Мисля, че такива с амплитудна модулация ще ми свършат работа, но кои да избера. И има ли някакви особености при работа с тях, например избор на антена?

Чет Май 04, 2006 5:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
от радио до радио има голяма разлика, за какво разстояние ти трябва?
Ако е за близко, най-добре да използваш масови технологии от сорта на Bluetooth

Чет Май 04, 2006 6:16 pm
Профил

Мнение 
Около 20-30 m е разстонието.
Аз имам предвид да използвам модули подобни на тези:
AM-HRR3-433 - AM Receiver 433 MHz 5V 2.5mA
AM-RT4-433 - AM Transm.DIL 433 MHz 50Hz-9.6kHz 2-14V100m

Пет Май 05, 2006 7:43 am
Профил

Мнение 
Разстоянието е големичко за Bluetooth/zigbee...
Но по спесификация тези модулчита от комет би трябвало да ти свършат работа. Предполагам вече си видял сайта на производителя http://www.rfsolutions.co.uk/.
Не съм ползвал подобни неща, но не изглежда сложно - преди модула слагаш някакво процесорче със сериен до 1200, след модула слагаш антенка, гледам че и продават и антенки в комет. Тъй като модула и антенката са от един производител не би трябвало да имаш проблем. Антенките са скъпи, но в началото не мисли за това, като навлезеш ще търсиш по-евтино решение.
Може би ще трябва да си спретнеш някакъв протокол по серийния - да хващаш грешки и т.н. затова погледни www.thisisant.com от там може да открабнеш някои идеи...
Дерзай!

Пет Май 05, 2006 10:22 am
Профил

Мнение 
Благодаря ти!
Значи за кодирането и декодирането с процесорче няма проблеми, аз това го написах за да стане по-ясно за какво става дума. Проблемът ми е в непознаването на радиокомуникацията. Имах предвид, че мохе да стане с модулите, които се ползват с автоалармите, но не зная какво точно се ползва там, специално за радиокомуникация. Мислех си, че някой може да се е занимавал с такива неща.

Пет Май 05, 2006 11:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Антената е най-гадното нещо в тия модули. Поне за мен. За 20-30 метра си точно на средата - една добре проектирана твоя антена ще върши работа, ама там си е цяла наука. А готовите са скъпи.

Иначе оправиш ли се с антената - оттам насетне можеш да гледаш на тия модули като черни кутии - подаваш захранване и данни от едната страна и приемаш от другата (и подаваш захранване де). Както ти казаха - всеки микроконтролер с UART ще върши работа.

Пет Май 05, 2006 12:41 pm
Профил ICQ

Мнение 
От антената се опасявах, Цецо. Но си мислех, че не толкова трудно като изчетох проспектите. Но друго си е да чуеш мнението на патил човек. А антените си ги мразя още от студенството. Абе то не може да е наука това. Ти го смяташ, правиш го, не става, почваш да го режеш докато се получи нещо и след това го обличаш в сметки да докажеш, че точо така е трябвало да стане.

Пет Май 05, 2006 1:35 pm
Профил

Мнение 
От антената няма какво да се притесняваш в началото задължително почваш с 1-2 готови, единствено е важно така да си предвидиш платка и монтаж, че връзката между модула и антената да бъде възможно най-къса.

За кодирането и декодирането - ти получаваш ТТЛ ниво 0-ли 1-ци... Има само два проблема:
1) Трябва да отчетеш факта че някои 0-ли ще станат 1-ци и обратно, т.е. трябва да можеш да откриваш грешките.
2) Ако приложението ти предполага че ще има повече от 1 устройство в обхват, трябва да помислиш как да не се забиват взаимно, т.е. някакъв протокол кой кога да приказва.

Не е нужно да откриваш топлата вода обаче, просто погледни как работят няколко стандартни протокола...

Пет Май 05, 2006 3:02 pm
Профил

Мнение 
miro_atc
Наистина не ми се преоткрива нито "топлата вода" нито "колелото" затова и питам.
Значи устройството е едно. Командва се едно табло от разстояние. Няма да има конфликт с много устройства.
Освен това скоростта на обмен е направо "нулева" т.е. много рядко. А за защита от грешки какъв протокол би ми препоръчал и от къде да погледна нещо?

Пет Май 05, 2006 3:24 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
ами за протокол можеш да се опиташ да изровиш стария сименски S5 протокол 3964R /или беше 3694/ или да ти го пратя. с малко опростяване се получава добро решение. аз бях правил нещо такова ама така и не го довърших затова по добре си го напиши сам. е има и други варианти но при всички случаи трябва да предвидиш аварийни ситуации за в случаите на загуба на комуникация колкото и редки и невъзмони да ти се струват. не знам какво ще става от това устройство но в някои случаи такова нещо спасява животи !!! така че по добре се помъчи по този въпрос отколкото да лежиш на кълката че няма с кого. винаги може да се намери кой да ти разбие комуникацията.

Пет Май 05, 2006 3:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Ползвал съм модули на Radiometrix. ( FM 418 , 433 ) Надеждна връзка на повече от 15м много трудно . Проблема е ниската мощност и ужасно замърсения ефир . Все пак това са свободни честоти за дистанционни на аларми и какво ли още не . Лично аз преправях трансмитерите за да вдигна мощноста им до около +20 dBm . Без апаратура ще ти е много трудно . Антената и съгласуването и с предаватела е другия проблем .Доста песимизъм изръсих .Извинявай .

Пет Май 05, 2006 11:46 pm
Профил

Мнение 
С какви антени ги съгласува?

Съб Май 06, 2006 12:16 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
vasil написа:
Ползвал съм модули на Radiometrix. ( FM 418 , 433 ) Надеждна връзка на повече от 15м много трудно . Проблема е ниската мощност и ужасно замърсения ефир . Все пак това са свободни честоти за дистанционни на аларми и какво ли още не . Лично аз преправях трансмитерите за да вдигна мощноста им до около +20 dBm . Без апаратура ще ти е много трудно . Антената и съгласуването и с предаватела е другия проблем .Доста песимизъм изръсих .Извинявай .

Би ли дал точният модел, искам да го ползвам за сравнение с други модули за да си извадя някаква груба "сметка" за евентуалните възможности на тези други модули (Спрямо това , което си написал тук)

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=rad ... 0%B5&meta=

Нали не говориш за 15м при пряка видимост :roll: / не че имам познания в радио приемо-предаването и прочие :roll:

Благодаря предварително :-)

пп: въпреки че горе си написал , товао което имаш като опит и въпреки, че пак говорим за свободните ефири ми е чудно дали знаеш нещо относно сводбоните честоти , но по-големите 8xx-1xxxMhz, т.е 0,8-1Ghz. Т.е пак ли е толкова лошо положението от към "замърсяване".

Съб Май 06, 2006 12:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Radiometrix TX2-433-40-3V ,TX2-418-40-3V . Честотата им е стабилизирана със SAW на EPCOS . Имат тример за настройка на девиацията .Технологични са , но иначе не са нищо особено ( освен че са скъпи ). Мисля че разрешена честота е и 869 MHz , както и 1.2 GHz . За антени ползвам 1/4 ламбда .Това което ме улеснява е че имам спектрален анализатор ...

Съб Май 06, 2006 1:26 am
Профил

Мнение 
ето за желаещите сименския протокол

Прикачени файлове:
3964.part02.rar [596.92 KiB]
241 пъти
3964.part01.rar [781.25 KiB]
244 пъти

Съб Май 06, 2006 11:55 am