Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Учиме се да чертаем ...... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Учиме се да чертаем ......
В духа на някои други теми .... мисля че не по-малко важно за всеки който е решил да се занимава с електроника е не само да разбира как работят схемите, а и как да ги чертае .... има някои основни правила, приети обозначения на компоненти и др. подобни .... Не знам дали ще има заинтересувани но реших да пусна такава тема .... най-вече провокиран от една схема дето снощи я гледах леко заспал и докато се усетя какво е ....:) та има някои основни правила, идеята ми е да ги събера в нещо като статийка, ако иска някой да помага, ил който за каквот се сети ... да пише

Нед Яну 02, 2005 6:59 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
добра идея. бих казал, че ще ми е полезна, а и не само на мен.

Нед Яну 02, 2005 7:20 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Аз не разбирам за какви правила става на въпрос? Нали всички използваме Протел или подобна програма. Там всички елемeнти се викат от библиотека и те са си по стандарт. Означенията също излизат - R, C, U, LED etc.

Нед Яну 02, 2005 9:36 pm
Профил

Мнение 
Е добре, елемента си е елемент, какви правила, ами примерно, входа на схемата е от ляво изхода от дясно, и др. подобни .....а и не само правила .. то д чертаеш схеми си е също изкуство, учи се .. щото иначе стават .. мм леко неразбираеми

Нед Яну 02, 2005 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хех, това не го знаех, за ляво-дясно. :) Ще ми от полза да понауча как се подреждат схеми.

Нед Яну 02, 2005 11:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то горе-долу това е важното, както и, че отделните блокове на схемата е добре да бъдат чертани в отделни sheet-ове. Другото е - че шините (например - адреси, данни и т.н) е добре да бъдат чертани като такива, а не с оделни връзки. Сега почти на всички CAD системи библиотеките отговарят на ISO стандартите и не би трябвало да има проблем, единствено когато се чертаят собствени графични примитиви, ама това се налага сравнително рядко и ако човек се придържа към означенията в дейташийтовете, също не би трябвало да има проблем. Колегата може би имаше предвид повече, това как да се чертаят отделни аналогови (ако мога така да се изразя) възли, като генератора например, за да може по-лесно да става ясно за какво точно става въпрос.

Пон Яну 03, 2005 11:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аре сега отляво на дясно. Важното е да е в една посока. А в коя точно - както е удобно. Аз пък много мразя като някой ми връчи схема на която го е мързяло да прокарва жици и я е навързал само чрез net - namе -ове. Аре за бъсове ясно, ама разните прости сигнали кат ги напраскат така и върви го търси къде ходи. Не че аз като чертая не го правя, ама то работата е като с коментарите в сорса - после ще ги сложа че сега ще ми секне мисълта - после е неопределно в времето понятие - сиреч никога.
А иначе - и да даваш акъл все тая. Като почертаят малко действителни проекти в отбор, ще се научат.

Пон Яну 03, 2005 11:38 am
Профил ICQ

Мнение 
Значи в момента малко съмзает .. но за начало ето нещо

http://www.eldevice.net/upload/priloz_D.htm

това е превод от една книжка "The Art Of Electronics", мисля ще е полезно, то не могат много други неща да се кажат ......някога бях започнал да я превеждам на български но ... няма време ....за съжаление.

p.s. а това за което говореше цецо .... направих един експорт от Protel-а ... ама много голям, 1 Mb сигурно няма да ви се дърпа .... та да видим там ако позлваш проводници или шини за да обозначиш връзките на какво ще замяза ......

Пон Яну 03, 2005 12:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тая книга я имам на руски - 2-то и издание. Ако някой проявява желание мога да я кача някъде. Ако на Реконструктор-а му се чете - мисля, че в нея може да намери отговор на почти всичките си въпроси 8) .

Пон Яну 03, 2005 12:12 pm
Профил

Мнение 
Мда ... и аз я има .. ама това е съкратеното издание .. поне което аз имам .. продаваше се Жълта дебела ... а аз преди това си купих пълното на руски, в 3 тома ... сега очаквам да ми дойде и пълното на английски, оригинал, купих си и приложението към нея ... пак на английски ... много готини книжки има в тая америца ..... иначе друго готино няма .. ама като влезеш в някоя тлъста книжарница има всички, и ако го нямат до дни ти го доставят ...... и това в един вегас .. дето хората не наблягат на книгите .. а представям си ако влезеш в някоя университетска или библиотека .... сега тегл 2-ро пълно издание на ананглийски .. довечера трябва да се е дръпнало ....

Пон Яну 03, 2005 12:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Тая книга я имам на руски - 2-то и издание. Ако някой проявява желание мога да я кача някъде. Ако на Реконструктор-а му се чете - мисля, че в нея може да намери отговор на почти всичките си въпроси 8) .

Ей, супер! OCR-ната ли е, или е във вид на картинки?
Оправш ли се с ftp, да ти отвроя един акаунт.

Пон Яну 03, 2005 12:53 pm
Профил

Мнение 
DJV .... сега ще ти я кача на мойто ftp .... там всичко се оправи .......

p.s. да ама сега проблема е при мен .. не я знам къде е тая книжка .. пу .. мама му ....

Последна промяна ToHu на Пон Яну 03, 2005 1:10 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 03, 2005 12:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, и моята е в такъв формат. Ако Тони няма проблем да я качи, ще е добре, щото иначе аз upload-вам с 5 килобайта, но ако има някакъв проблем и аз ще я кача - само свиркайте. Това е може би една (да не кажа най) от важните книги, които човек трябва да има - нещо като библия ни е 8) .

Пон Яну 03, 2005 1:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Колко е голяма книжката?

Пон Яну 03, 2005 1:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Несъм много сигурен, ама по груби спомени около 20МБ.

Пон Яну 03, 2005 1:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща