Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Как да разбера типа на товара? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Как да разбера типа на товара?
Ситуацията е следната:
имам изход - DAC(current/voltage) и за обратна връзка ADC което за съжаление не е много бързо до 4 кХз максимум, щото е 24битово.
иде реч как да разбера типа товар вързан на изхода на DAC-а:?:
дали е резистивен, индуктивен или капацитивен :?: за порядъка на стойностите е вторият въпрос дето не е много важен:)
ако имах повече процесорно време и по- бързо ацп можеше с фурие и векторен ананлиз, ама тц - имам кортекс м0 ...
та нянакви идея да споделите?

Пон Фев 13, 2017 2:06 am
Профил

Мнение Re: Как да разбера типа на товара?
Значи в зависимост от
1) Какво изкарваш на изхода
2) Какъв товар имаш

Ще тече някакъв ток, нали тъй?

Ся, задачата ще е много трудна за решаване ако имаш две неизвестни.... Ако може първа точка да я махнеш от уравнението, не знам как де. Най-лесно би било да може да изкарваш определен сигнал с който да мериш. Друг вариант в случай че не може да спреш бачкането е да свиеш малко бачкането, примерно ако не ти трябва целия честотен диапазон на DAC-а да пуснеш най-младшия бит да се клати на по-височка честота и по тоя мъничък (но високочестотен) сигнал да правиш меренията...
Друг вариант ако не може да бараш DAC-а, но пък ти е известно какво изкарва (особено ако е периодичен сигнал) да си изкараш контролни точки със S&H на тока...

Пон Фев 13, 2017 11:05 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Целата ми система е дак+адц+някакви гпио-та.
имам пълен контрол на дака(мога да си го турам в режим контрол по ток или по напрежение) и да му задавам изхода.
Цялото упражнение е при селфтеста на системата не е в нормалния процесс на работа да се разбере техника да не си е питал хоя и да е сързал не каквото трябва като товар.

Пон Фев 13, 2017 1:01 pm
Профил

щом е селфтест режим е добре ;–)

Предполагам ADC-то може да мери паралелно, демек чистото R лесно ще го измериш - пускаш DAC първо на малък ток, мериш да не си на късно... Ако искаш по-точно вдигаш тока и пак мериш.
За L/C до определена честота също нямаш грижи, вече въпросът е колко по-голяма от делта-сигмата ти трябва и дали и нея не може да я вкараш в играта (не ми се мисли ;-) )

Пон Фев 13, 2017 2:01 pm
Профил
Аватар

Miro до чисто ресистивен товар и аз го докарах според закона на дедоОм,
проблема е, например соленоид е (R+L) и т.н...
питането ми беше за индуктивен и капацитивен характер на товара най-вече, проблема не ми е в сигнал процесинга, проблема идва от спецификата напериферията, демек бавно ацп, и процесорс много малко ресурси.
затова си мислех да взимам N на брой точки и да се взема репшение от dU/dt и dI/dt на зареджането на евентуа;лните индиктивности или капацитет на товара.
ама нещо не го удурсивам

Пон Фев 13, 2017 5:28 pm
Профил

За N на брой точки ти трябва S&H ;-)

Имаш 2 случая, единия когато Fdac > Fadc и другия обратното. Когато честотата ти е по-голяма, сигма-делтата ще я отсвири, което няма лошо ако имаш някакъв паразитен делител. Тогава дак-а може да си го клатиш все едно като PWM и делителя (ако е RC или RL) ще имаш DC пропорционално на запълването и/или честотата. И тъй като тая честота е над сигма-делтата не ти трябва и филтър.
Другият вариант е да бачкаш с ниска честота така че да мериш директно, ама колко ниска? И като е много ниска трудно ще мериш, освен ако L и C-тата не са ти гооолемички ;-)

бтв кое е тва М0? Нещо интересно? Че аз търся, ама май само NXP/Frescale или както там се казват правят такива, ама аз нещо не съм им фен...

Пон Фев 13, 2017 5:44 pm
Профил
Аватар

Муха, ако въпросът е все още актуален, може да погледнеш ето този проект:
https://hackaday.com/tag/transistor-tester/
Не съм го разглеждал подробно и не знам на какъв принцип измерва, но имам едно такова китайско устройство и работи учудващо добре. Определя активното съпротивление на дросел, т.е. L+R , а също и ESR на кондензатор, т.е. R+C. Използва само една Мега 328 , т.е дори няма истински ЦАП. Има обяснения как работи , а също и сорса на целяи проект. Може пък някои идеи да са от ти полза.

Пет Фев 17, 2017 6:39 pm
Профил

Ицо написа:
Не съм го разглеждал подробно и не знам на какъв принцип измерва

Има подробно обяснение в pdf, аз го споменах в темата за "хитра мерачка".... С две думи човекът е решил да се съсредоточи върху теорията на меренето и *умишлено* го прави с възможно най-простия хардуер - 3 резистора и 10-бит АЦП, което даже е под 8-бит ENOB ама тва е друга тема.

В случая обаче Мухата има хардуер трепач май... ако е същото дето си мисля май е с ENOB 21 и може да закопае доста LCR-чета ако си го постави за цел ;-)

Пет Фев 17, 2017 7:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]