| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Контактен микрофон
Някой използвал ли е пиезо-пластина като контактен микрофон?
За един любителски проект искам да изследвам разни неизвестни звуци, предполага се, че ще са с честота около 300 Хц. Най-нискочестотната пиезо-пластина, която намирам, е PMZ41070B00 в комет. Въпросът ми е: ако външно добавя кондензатор, ще смъкна ли резонансната му честота, без значително да му прецакам чувствителността?
_________________ Хайде де!
|
| Пон Дек 11, 2017 8:11 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
 Re: Контактен микрофон
Механичният резонанс зависи от размерите, не става с кондензатор, може да се пробва да се монтира в обемен резонатор (кутия). Може и да греша, разбира се.
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Пон Дек 11, 2017 8:59 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Акселерометър няма ли да ти свърши работа? Някъде имах някакви аналогови, триосни, бачкащи в тоя честотен диапазон.
|
| Пон Дек 11, 2017 11:22 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Нямам представа, трябва да пробвам. Като напредна малко по въпроса от другата тема (за филтъра на 50 Хц) може да ги закача заедно и да им сравня сигналите.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Дек 11, 2017 11:28 pm |
|
 |
|
timt
|
За 300 Хц ползвай въгленов микрофон (от старите телефони) той е с доста широка характеристика.
|
| Вто Дек 12, 2017 12:48 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъмчи отде въгленов и то работещ?! Пък и колко място заема, а пък колко шуми... Ако ще е пиезо пластина на нея се лепва няк'ва тежинка и после се подава на усилвател с гигаомен вход - нали така мереха вибрациите навремето. Да, ама тук не става дума за измервателна хапаратура и значи тъп, евтин и широкоразпространен електретен микрофон ще свърши работа. Просто при монтажа осигуряваш твърда връзка между корпусите и минимално проникване на звук по въздуха (ама да се изравнява налягането все пак, т.е. не челно залепен, че знам ли?!). Електретният е доста чувствителен и сравнително нискоомен - ще си спестиш част от филтрирането на шумовете. Широколентов е, но при последващото усилване лесно ще изрежеш излишното.
П.С: Електретните са пиезопластина с вграден полевак за буфер (и външен резистор най-често - ако няма трети крак). В касетофоните ги хранеха на 5В което за нормални звуци стигаше, но ми се струва, че твоите амплитуди ще са по-големи. Полевакът обикновено започва да криви когато напрежението върху него падне под 1В, така че обърни внимание на DC режима. Също така е добре общият товар да е над 5кОма, желателно е 10кОма.
|
| Вто Дек 12, 2017 5:06 pm |
|
 |
|
timt
|
Не знам, въгленовият е добър за тази цел с един механичен резонатор и един модулатор и без модулатор мисля че е най лесно. Пиезото не ми се вижда добра идея за тази цел.
|
| Вто Дек 12, 2017 5:29 pm |
|
 |
|
stefan63
|
както Ицо казва , смд-кондензаторите са чудесни пиезоелементи. Може да ти паснат.
|
| Вто Дек 12, 2017 7:07 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз не разбрах... той като 4е ли говореше за акселерометри... 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Дек 12, 2017 7:09 pm |
|
 |
|
Pif
|
За да мериш вибрации трябва да мериш нещо спрямо нещо. Звука се мери между предна и задна вълна на микрофона или ако не държъш на спектър и линейност - между преден фронт и куха камера отзад (електретните микрофони). Вътре мембраната е от 4-5 микрона фолио и няма как да я ползваш като инертен елемент. Той микрофона започва от няколко стотин херца. Доста е нелинеен но за телефония върши работа. Зависи от приложението но ще си трябва истински механичен трансдюсер. Всичко е въпрос на честотен диапазон и чувствителност. Пиезопластинката при тези честоти ще и трябва добра противотежест и добро механично закрепване и пак ще е трудно да се свали толкова надолу като честота. Идеята с взимам 1 пиезлопластинка от комет и я лепвам с лепило, правя 2 филтъра и съм готов - не става. То зависи и какво се гони де. Можем само да гадаем. Без конкретни стойности на параметрите.
|
| Вто Дек 12, 2017 7:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Да де, пиезо-акселерометри. За всяка ос имат пиезо-пластина с монтирана на нея тежест. Цялото това в кутийка с конектори, отвор за закрепване, и някаква хартийка с характеристика за всяка ос. Последното не се знае колко е актуално, защото отдавна са пълноленти, а не са минавали проверка...
|
| Вто Дек 12, 2017 7:43 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Re: Управление на големи контактори с релета Това имах предвид. Чак до такива генерални изводи не съм стигнал, но в микроволтовия диапазон съм го виждал. За Херци не съм се интересувал , и не съм го срещал написано.
|
| Вто Дек 12, 2017 8:17 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама темата е за контактен микрофон и то на цели 300Хц. А с пиезопластини и тежест се мереше до 0.1Хц (май кварцови бяха) като ограничението идваше от електрониката, не от пластината. Пък аз горе в старанието си да опростявам малко съм се изложил с описанието на електретен микрофон Той Дан още не си е признал какво точно му трябва, ама да залиташ на изгъзици преди да си пробвал с най-евтиното и често срещано микрофонче... П.С. в комбина с темата за филтрите: то не е само 50, но и 100 и други Хц. За 50Хц бих докарал -40 - 60 dB само от разделителните кондензатори, ама ти си знаеш.
|
| Сря Дек 13, 2017 4:36 pm |
|
|