Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Проблем при измерване с осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Проблем при измерване с осцилоскоп
Здравейте,
Имам осцилоскоп с който съм работил много пъти и не съм имал проблеми.
Сега се опитвам да видя кривата на един синусоидален ниско-честотен генератор,
но в момента в който се опитам да закача масата на осцилоскопа към /-/ на платката и гори бушона на генератора.
Генератора е с минус повдигнат от шаси.Мерейки шасито на генератора с фазомер - фаза няма.
Моля за малко помощ!
Благодаря.

Пет Апр 06, 2018 6:22 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем при измерване с осцилоскоп
Какво е напрежението между минуса на генератора и шасито на генератора?

Ако между шасито на генератора и това на осцилоскопа няма потенциална разлика, реално ти окъсяваш минуса на генератора и шасито му и поради това гори бушонът.

За да избегнеш това, не свързвай шасито на сондата към минуса на генератора а към шасито на генератора.

Така пак ще видиш сигнала, но отместен с толкова, колкото е напрежението между шасито на генератора и неговия минус.

Пет Апр 06, 2018 6:37 pm
Профил

Разликата между шасито на генератора и минуса му е 8 волта.Между шасито на генератора и корпуса на осцилоскопа няма потенциална разлика.
Благодаря ти. Весели празници!

Пет Апр 06, 2018 6:56 pm
Профил

Ами осцилоскопа ти е занулен както е занулено шасито на генератора. Като закачиш щипката на сондата на този -8V ги даваш на късо към нулата. Варианта е да закачиш крокодила на масата а не на минуса. Моят осцилоскоп C1-118A е в пластмасов корпус и няма зануляване. Може да свържеш през разделителен трансформатор генератора. Виж дали измервателната част (масата) на осцилоскопа е предвидено да се разединява от зануляването на корпуса му. В никакъв случай Не премахвай зануляването на корпуса !

Пет Апр 06, 2018 10:57 pm
Профил

Ще прикача един pdf файл със схема за "Galvanically isolated interface for an oscilloscope".
Авторите пишат,че работи добре до 30 KHz. Ако прецените,че схемата ще работи бих предпочел
да я направя вместо да търся разделящ трансформатор.

Прикачени файлове:
Int.osc.pdf.pdf [753.7 KiB]
367 пъти
Съб Апр 07, 2018 9:50 am
Профил

Галваничното разделяне на входа води до внасяне на грешка, нелинейност и до понижаване на честотния обхват (както е в случая с посочения документ).

Много по-добрият вариант е галваничното разделяне на захранването.

Съб Апр 07, 2018 11:08 am
Профил
Аватар

Принципно е желателно осцилоскопа да си е заземен - ако имаш трипроводна инсталация и диференциално токова зашита - всичко ще си е точно - ако имаш и 10-тина мА към земя ще си изключи и всичко е предпазено. В повечето случаи контактите са занулени (евентуално). А ако си дал пари като за една кола за личен скоп, ще дадеш и 100-200 лв. за един траф 1:1 и ще си го включиш в него и няма да се притесняваш.

Правил съм сериозни гърмежи само че с евтин китайски скоп - кабела на масата на сондата изчезна в ръцете ми.

Съб Апр 07, 2018 11:10 am
Профил ICQ
Аватар

stom1 написа:
...вместо да търся разделящ трансформатор.

Ако имаш подходящи трафове, направи си разделителен. Вземаш два трансформатора с подходяща мощност и еднакви вторични напрежения, свързваш ги вторична към вторична, и си готов.
На едната първична подаваш 230 тока, другата е изход. Ако трансформаторите се различават като мощност, по-якия е към захранващата мрежа.

Съб Апр 07, 2018 11:16 am
Профил

А защо го мериш спрямо минус? Мери го спрямо масата на генератора. Със сигурност има маса която е свързана със земното на генератора. Така ще можеш да си вързваш осцилоскопа спокойно.
Има диференциални сонди на които и двата края са активни. Те се захранват с батерии и се ползват точно за такива измервания. Аз имам такава до 20 мегахерца с деление на 20 и на 200. Има ги много евтино в ибей.

Съб Апр 07, 2018 1:18 pm
Профил

До сега с осцилоскопа съм работил само върху платки, които аз си лепя и тествам. Никога не съм го ползувал върху фабрично направен уред. На платките си хвана минуса с крокодилчето и не съм имал проблеми. Вчера обаче се изненадах като ми изгоря бушона. Явно,е че изненадата ми е от незнание.
Затова съм Ви благодарен,че отделихте време да ми обясните нещата и най-вече,че ги разбрах по-сравнително лесен начин,т.е. без да си съсипя осцилоскопа.
След празниците ще купя подходящ трансформатор и ще продължа напред :)

Съб Апр 07, 2018 2:49 pm
Профил

Само да напомня, че не е от значение, кое от двете захранвания - това на осцилоскопа или това на обекта на измерванията ще бъде галванично разделено.
От икономическа гледна точка е по-правилно да се раздели това, което е с по-малката мощност. Но пък от функционална гледна точка - т.е. разширяване възможностите на осцилоскопа (както за конкретната ситуация), е по-добре това да се направи на неговото захранване.

Съб Апр 07, 2018 5:31 pm
Профил

Oт практическа гледна точка много по-добре е да се развърже галванично устройството, а не осцилоскопа. Примерно - развързан ти е осцилоскопа, но през устройството и масата на сондата към корпуса му върви фаза. Неприятно. Затова на масата ми има 800 VA разделителен трансформатор и го ползвам винаги , когато пускам нещо мрежово с или без осцилоскоп. Освен за безопасността на осцилоскопа, той се грижи и за моята. Допълнителен плюс е бръмченето на трансформатора, когато е включен. Като знам на какво съм способен, особено към края на работния ден, или когато телефонът дрънка често, мисля, че доста неприятности съм спестил с него. Много повече отколкото струва самия трансформатор.

Съб Апр 07, 2018 6:13 pm
Профил
Аватар

нещо подозрителен ми се вижда тоя генератор. по правило той трябва да е с галванично разделен изход. щом не е, или има някакъв скрит замисъл/специална функция или е твърде древен. какъв модел е желязото?

аз за такива цели си има скоп с изолирани канали :P
входния усилвател и АЦП-то са обособени в блокче, след което вече изолират цифрово, което е далеч по-лесно от аналогово разделяне. така, не само скопа е галванично изолиран, но и каналите помежду си са изолирани, което е важно, ако човъркаш по захранвания - 2 сонди в първичната, 2 във вторичната и виждаш всичко накуп без да палиш нищо. но си е скъпо удоволствие.

тая статия описва принципа на аналоговия изолатор. но за да я използваш практически, трябва да направиш И входен усилвател, делител, честотна компенсация, демек - половин скоп. не е практично, а и аналоговите изолатори с голям честотен и/или динамичен диапазон съвсем не са евтини.

според мен смени генератора...

Съб Апр 07, 2018 6:52 pm
Профил
Аватар

Аз само бегло проследих темата и доколкото разбрах: човекот не мери изхода а се ровичка из платката.
Това ми напомни как в един UPS (изключен, но неиздърпан от мрежата) ровичнах със заземен поялник и като се почна една серия от виолетово пробляскващи smd транзисторчета - красота като за Четвърти юли.

Съб Апр 07, 2018 10:46 pm
Профил

Пък аз с моя осцилоскоп мога да ходя по комшийките и да им меря телевизорите с офазените шасита : :P

Нед Апр 08, 2018 4:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]