|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
maiden
|
 PCB CE requirements
Здравейте, някой намирал ли е ръководство с изисквания откъм PCB дизайн за постигане на CE. Също така и за радио платки. Досега е така съм си пердашил платките, ама не е лошо да попрочета 
|
| Сря Май 16, 2018 8:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: PCB CE requirements
няма таквоз нещо. СЕ знака означава, че някой, някъде е подписал декларация, че изделието отговаря на приложимите за него стандартни. и отговаря лично за това. изрично става въпрос за завършено изделие, а не за платки. СЕ служи да се трепят малките и досадни конкуренти.
в случая с платката, дори по някаква причина да се налага СЕ, няма такива правила относно дизайна. има изискване на какво да отговаря (EMC, примерно), но това се прави с протокол от измерване, а не със спазване на правила при дизайн.
|
| Сря Май 16, 2018 8:29 am |
|
 |
|
Pif
|
Ако искаш да работиш по стандарти - IPC.
|
| Сря Май 16, 2018 9:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Много зависи за кое CE става въпрос, че са 2. Едното е CE, а другото е C E.
|
| Сря Май 16, 2018 11:21 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако платката е безоловна(покритие, спойки...) - вървиш. За дизайна няма изисквания.
|
| Сря Май 16, 2018 5:09 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ако иска този дето е подписал CE декларацията да спи спокойно, ще е добре дизайна да не излъчва в ефир и в електрическата мрежа. И като каза електрическа мрежа, ще е добре ако продукта не трепе потребителите - тоест трабва да имаш добро физическо(голямо разстояние и слотове) и психическо(X и Y кондензатори и тройно изолирани трансформатори) разделение от високото напрежение.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 16, 2018 8:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами те колегите са го писали, как е дизайната няма никакво значение, отговаря ли на приложимите стандарти значи е ОК, но те нещата не са само до дизайн на платката, а и до схематика а и понякога концепция.
|
| Сря Май 16, 2018 8:25 pm |
|
 |
|
maiden
|
Аз си мислих че има нещо като настолна книга- отстояние на сигнални със захранващи линии, пък ако е радио там колко да е отдалечена антената (примерно). И тем подобни. Ама то ще е егати ръкаводството- почти колкото първи том на "как да разберем жената". Явно всеки си прави според дейташийтовете, пък ако се налага сертификация- ревизии докато мине
|
| Чет Май 17, 2018 1:43 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Май 17, 2018 1:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма изисквания как да проектираш, нито наръчник за това. Има някои общи принципи,и те са свързани както със схематиката така и с платката, но всичко е въпрос на опит. За пътечки под високо напрежение има норми за мин.препоръчително изолационно разстояние, но толкова. Никой не се вълнува как и какво ди проектирал, въпроса е да не лъчиш над нормите, да не се ресетваш от кихане на комар, и да не утепеш пациента... всяка сфера си има приложимитв стандарти за сейфти и емц/еми.
|
| Чет Май 17, 2018 4:16 pm |
|
 |
|
velio
|
Ни е баш тъй. Адаптерите ги отварят и гледат как са направени. Последно искаха да има сертифицирани компоненти от сорта на X и Y кондензатори, PTC-та, предпазители и т.н. отговорни неща (за пожаро-безопастност и живото-безопастност). Но също така гледат и отстоянието между първичната и вторичната страна, там има изисквания за минимални разстояния (мисля че е 4мм, не съм сигурен, щото не проектирам такива неща). Мерят го с линийка. Иначе за PCB-тата са по-важно да са негорими, ама това не е твоя задача (платкаджиите отговарят за това), има си и стандарт - UL94(V-0, V-1, V-2).
|
| Пон Май 21, 2018 12:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Къде това нещо ? Ние използваме стандартни захранвания, отдавна съм се отказал да проектирам такива, ама последния път като минавах със захранване не са гледали нищо специално, минава си тестове, питаха има ли това, това и онова, има ето схема, и толкоз. Мина си всички тестове и те доволни и ние доволни, това не в БГ де.
|
| Вто Май 22, 2018 3:04 am |
|
 |
|
Pif
|
Вельо, ако става дума за електробезопасност на изделие - може да искат такива неща. За ЕМС не могат. Много зависи какъв клас е изделието и на какви стандарти трябва да отговаря.
|
| Вто Май 22, 2018 11:12 am |
|
 |
|
ToHu
|
То е ясно че е за електро безопасност това, обаче аз не знам да има твърди норми, има препоръчителни, но изолация може да се постигне по различни начини. Това което според мен е миродовно е теста, ако минеш сейфти тестовете значи отговаряш. Всяко изискване или препоръка е с определена цел и си има тест който го проверява. Ако не е наред изолационното и hipot-та най-вероятно няма да мине, ще се хванат утечки, и др. Иначе че трябва да се спазват правилата трябва, и за изолационно, и за отстояния и т.н. но това е работа на дизайнера, не мисля че лабораторията може адекватно само гледайки да измери, ами ако е вътрешен слой ... как го мерят .. не е сериозно. Може да гледат гербери, ама и това ме съмнява. Това с линийката ми се струва че може да се случи само в една много специална лаборатория при корифея на ЕМС-то, ама може и да греша.
|
| Вто Май 22, 2018 1:07 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не ги ли тестват, като между изхода и входа пускат 2000 волта AC 50/60 херца и гледат тока да е под 1мА и да не мирише странно.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 23, 2018 6:08 am |
|
|