Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Дефектнотокова защита 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Дефектнотокова защита
Здравейте,

Някъде бях чел, че като стандарт за контактите в баня трябва да се слага датчик за утечка на ток.
Сега ще поставям такъв контакт и намерх дефектнотокова защита 30ma.
Въпроса е - има ли смисъл, 30ma не са ли малко множко? Дали би ме спасила или с парите да отида на кръчма докато съм жив :) ?

Сря Юли 19, 2006 8:38 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Колко проводна ти е инсталацията в банята? дефектнотокова защита може да се сложи при трипроводна система - фаза, нула и земя.

Сря Юли 19, 2006 9:17 am
Профил WWW
Ранг: Популярен

Мнение 
Идеята не е 30 mA да протекат през теб :lol:

Lupus, в грешка си. Дефектнотоковата защита няма нищо общо със заземяването. Тя мери разликата на токовете през двата (нула и фаза) проводника и изключва при разлика над 30 mA.

Сря Юли 19, 2006 9:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
JoroS написа:
Идеята не е 30 mA да протекат през теб :lol:

Lupus, в грешка си. Дефектнотоковата защита няма нищо общо със заземяването. Тя мери разликата на токовете през двата (нула и фаза) проводника и изключва при разлика над 30 mA.

Може да има и на този принцип, но аз не съм виждал. Дай примери за такива устройства, ще е от полза за всички.

Сря Юли 19, 2006 9:45 am
Профил WWW

Мнение 
Изглежда не се изразих точно :oops:

За свързването на дефектнотоковата защита не е необходим земен проводник. През нея минават или нула и фаза, или три фази, или три фази и нула, в зависимост от вида на инсталацията.

За работата на дефектнотоковата защита обаче е необходим заземителен проводник. Едно изключение може да бъде баня с метален тръбопровод, който обикновено е с ниско съпротивление към земя. Обаче никак не е разумно да се разчита на него :wink:

Сря Юли 19, 2006 3:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да попитам малко сходен въпрос: между 0-та на контакта и чушмата имам 168V. Пускам пробната лампа, не свети. Меря по корпусите на уредите с фазомер, свети, пипам с ръка не ме блъска тока. Май е време за смяна на електрическата инсталация, а ?

Сря Юли 19, 2006 4:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
по скоро си далеч от трафопоста и има големи консуматори преди теб т.е. по нулата има пад на напрежение
до 50 волта съм мерил но 168 волта си е множко

Сря Юли 19, 2006 5:33 pm
Профил

Мнение 
Пирев, в случая вярното показание е на пробната лампа. Електронният волтметър е с твърде високо входно съпротивление и "измерва" всякакви наводки, индуктирани от многобройните полета из къщата. Не му обръщай внимание. А фазомера изобщо не е уред, той е .....

Заек, ако твоята хипотеза беше вярна, щеше да свети и пробната лампа, и щеше да бие ток. Иначе падът понякога наистина достига впечатляващи стойности.

Сря Юли 19, 2006 5:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Да попитам малко сходен въпрос: между 0-та на контакта и чушмата имам 168V. Пускам пробната лампа, не свети. Меря по корпусите на уредите с фазомер, свети, пипам с ръка не ме блъска тока. Май е време за смяна на електрическата инсталация, а ?

Два уточняващи въпроса:
1. В къща или в блок е това явление?
2. Мерил ли си потенциала на нулата на входа на жилището (преди и след електромера)?

Сря Юли 19, 2006 6:42 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:

Това не може да е вярно!! На корпус на уред (незанулен) може да мериш 168 волта. И фазомерчето ще свети, а пробната лампа - не. (пробвай с PC-то). Но между нулата и земята/чешмата - няма начин. Освен през трансформатор....
Нещо май ни вземаш за мезе :P

//или под нула разбираш зануляването, а не работната нула

Последна промяна Wise на Сря Юли 19, 2006 6:53 pm, променена общо 1 път

Сря Юли 19, 2006 6:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А пък аз преди две години когато си купих 17" монитор не можах да разбера защо аджеба ми трепти целия образ ?!?!
Докато рабера ми се отели вола :lol: , а причината се оказа в това - тъй като живея на 1-вия етаж имам решетка на терасата по която тече ток и магнитното поле породено от този ток ми влияе на монитора (монитора е на 2-3 метра от решетката) докато разбера ....... :rolleyes:

Edit:
Wise написа:
Това не може да е вярно!! На корпус на уред (незанулен) може да мериш 168 волта. И фазомерчето ще свети, а пробната лампа - не. (пробвай с PC-то). Но между нулата и земята/чешмата - няма начин. Освен през трансформатор....
Нещо май ни вземаш за мезе Razz

Да, ама потенциалната разлика м/у решетката и нулата в контакта ми беше okolo 20V и тока през проводника с който свързах решетката с нулата в контакта беше 7 - 16A :!:

Сря Юли 19, 2006 6:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Живея в къща, на 1-вия етаж. Не съм мерил потенциала на нулата преди и след електромера, утре ако остане време ще измеря.

Серсем случайно го забелязах това явление. Преди време си купих нова готварска печка и печката беше без кабел, та свалих от старата кабела. Тия дни купих нов кабел за новата печка, стария си го върнах на старата. След тази операция реших да мерна с фазомера по корпуса на новата печка, оказа се че доста силно свети. Помислих, че нещо съм огелбил в кабела, та за по-сигурно мернах и с уреда спрямо чешмата. Инсталацията е доста стара, някъде 1962г. е полагана. След 2-3 седмици ще я подменям в половината къща, но като гледам май навсякъде ще я подменя, така и така съм почнал.

Сря Юли 19, 2006 7:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
При такава ситуация само смяната помага. Правиш си трипроводна инсталация с местно заземяване. Спазва се просто правило за дебелината на проводниците - осветление - 2х1.5кв.мм, контакти - 2х2.5+1.5кв.мм, усилени контакти в кухня, бойлер, мощни отоплителни уреди - 2х4+2.5кв.мм.

Сря Юли 19, 2006 8:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
MGBY написа:
Да, ама потенциалната разлика м/у решетката и нулата в контакта ми беше okolo 20V и тока през проводника с който свързах решетката с нулата в контакта беше 7 - 16A :!:

Че това ти е достатъчно за осветлението на целия апартамент бре!? :? 8O

Чет Юли 20, 2006 9:19 am
Профил

Мнение 
Значи дефектно токова и диференциална са две различни неща. Това кеото вече е задължително за България е диференциален предпазител, т.е мери тока в двата проводника, нула, фаза, и ако има ралзика над определена изключва. Това работи само при трипроводни системи. Идеята е ако имаш утечка към земя, то тя ще увеличи токът през фазата докато този през нулата няма да се промени, и заитата ще изключи. тая утечка може да е пробила изолация, а може и да е някой който се е хванал за жиците.
Дефектнотоковтаа защита доколкото си спомням се използва основно при трифазни машини, и изключва ако отпадне една от фазите. В по-модерните се следят и други неща, ред на фазите и др такива, т.е да нма обръщане на фази.

Чет Юли 20, 2006 10:11 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща