|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:50 pm
Тест за "добри" С програмисти.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Тест за "добри" С програмисти.
http://twentyone.bokee.com/inc/CTest.rar
Как ви се струва? Аз се издъних на половината.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 21, 2006 8:39 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Аз на повече от 1/4 се издъних. На всичките ми познати/колеги които съм го показвал, признават че е много показателно, и много добре подбрано. Даже в бачкането използват от него въпросчета за входен тест за embedded програмисти ... 
|
| Съб Яну 21, 2006 9:28 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Тестът е много добър. Повечето въпроси наистина са пряко свързани с embedded програмиране и само от 16 въпроса можеш да разбереш колко се е занимавал човекът срещу теб. ТОва е ценното на подобен род тестове - не се отвличат с мъгляви теории, а питат направо за сърцевината на нещата.
|
| Съб Яну 21, 2006 11:22 pm |
|
 |
|
s_stoqnov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 7:10 pm Мнения: 19 Местоположение: Стара Загора (София)
|
За да не отварям нова тема пиша тук.
Някой да има някакви материали или да знае линк към сайт където мога да прочета за побитови операции, примерно обявявам си една променлива от беззнаков интеджер и искам да разменя първи и последен бит. Как да извлича състоянивто на 1-ви или 8-ми бит. Работа с логическите операции... и други такива интересни нещица.
|
| Нед Яну 22, 2006 11:23 am |
|
 |
|
Dimiter
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
@s_stoqnov
ето ти един елементарен пример:
примерно се интересуваш от 3-бит на байта x
вдигнат 3-ти бит отговаря на числото 0x08
if ( ( x & 0x08)==0x08) //операцията логическо И(&) със 0x08 ще остави 'жив' само 3-тия бит
{
// бита е бил вдигнат
}
else
{
//не е
}
|
| Нед Яну 22, 2006 7:29 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Още по кратък ще стане кода, ако не правиш сравнението == 0x08, защото при bitwise AND -> x & 0x08 , ако бит 3 в x е 1, то x & 0x08 ще ти върне true, а ако бит 3 е 0, то x & 0x08 ще ти върне false, което е достатъчно за оператора if .
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Яну 23, 2006 1:57 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе не знам за вас, ама аз досега никога не съм ползвал в мой код оператор "?". По мои наблюдения тоя "оператор" е измислен специално за тормоз на студентите или изпитваните. Поне в компилаторите с които съм работил, тоя оператор с нищо не печели пред един тривиален if, написан добре.
Също са ми много любими С сентециите от типа a+++-b?<>1 и други подобни главоблъсканици. Да не говорим за някакви сложни комбинации като тримерен volatile масив от статични поинтери към динамични стрингови обекти или някаква подобна комбинация от термини. Бе няма начин едно такова нещо да не може да стане просто и прегледно.
Може и да не съм прав, както казах според този тест не ставам за програмист на С, явно.
Иначе теста е добър спор няма.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 23, 2006 11:20 am |
|
 |
|
¶
|
"?" оператора е удобен, когато е отдясната страна на операция за присвояване на стойност. Поне тогава почти винаги го използвам, защото се събира на един ред. Примерно:
Понякога мразя хептен сбития код, тъй като все пак този код ще се нуждае един ден и от поддръжка
Събирам кураж за теста,  , ако намеря тия дни време ще го направя. А къде са верните отговори, видях само един файл с въпросите ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Яну 23, 2006 11:39 am |
|
 |
|
Цецо
|
Теста е от работодател който изпитва потенциални кадри. След всеки въпрос човека е обяснил какво очаква като отговор.
А аргумента "всичко се събира на един ред" работи единствено и само срещу мен когато го използвам. Поне така се получава при мен.
|
| Пон Яну 23, 2006 1:04 pm |
|
 |
|
Balkana
|
@Цецо:
Израза с питанката си има свои специфични приложения, където не става с if... else
Например, в макроси.
Освен това, някои компилатори се сещат по-лесно за по-компактен код ако им сложиш питанка, а не if...else
|
| Пон Яну 23, 2006 1:28 pm |
|
 |
|
Цецо
|
За макросите си прав.
Теста наистина изкарва белите петна в познанията на кандидатите, виждам го по резултатите на хората на които го предложих. Включително по себе си. С малко въпроси - много резултат.
Съвсем друг е въпроса, че аз ако съм работодател и търся хора за дългосрочна работа, ще предпочета по слабо подготвен човек, но с тенденция за повишение на квалификацията, отколкото да си търся някакъв айнщаин на програмирането с огромни претенции, дето да ме зареже в първия удобен момент, защото някой му давал 100лв. повече. И после трябва да викам екип от лингвисти да разшифроват великолепните му творения.
|
| Пон Яну 23, 2006 3:02 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Не мисля, че добрия/лошия програмист си личи от някакъв тест....
|
| Пон Яну 23, 2006 3:10 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Но определено ще си проличи кой е програмист и кой не 
|
| Пон Яну 23, 2006 3:39 pm |
|
 |
|
¶
|
@Цецо, нищо лично, но това кой ще те зареже по-напред опитния или неопитния програмист, не зависи от опита му, а зависи от мангите. Ако даваш на неопитния 250лв. и му обещаваш всеки месец, че ей ся другия месец ще дойде великата поръчка и ще му вдигнеш заплатата, то след няколко месеца ще те напусне, ако друга фирма му предложи 350лв. Същото важи и за опитния програмист. С тая разлика, че него не можеш да го лъжеш с приказки за великата голяма поръчка, с която фирмичката щяла да си стъпе на краката, защото той вече е минал по този път и ще те напусне на първия месец. Всичко зависи от това колко процента от заплатата му представляват тия 100лв. Ако вземам 2000лв и някой се мъчи да купи за още 100лв отгоре, е няма да стане, но ако вземам 250-те лв. хич няма да се замисля. Такава е масовата практика не само при програмистите, ами при всички работници, които имат възможност за избор. По същия начин, както работодателя има възможност за избор на работник.
|
| Пон Яну 23, 2006 4:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами аз ако набирам работници (слава богу че не ми се налага), ще правя следното - плащам им дообучаването и срещу това подписват дългосрочен договор. Дали ще им се плаща 200 или 2000 лв.не е от значение. Въпроса е да са лоялни към мен. "Добрите" програмисти като цяло са единаци, трудно работят в екип, не търпят критика, не искат да работят нищо което не им е работа (спред тях), имат изисквания за независимост и са на принципа - шефа трябва да бъде доволен че го удостоявам с присъствието си, щото без мен е умрял. Това важи за всякакви видове специалисти, но при софтуеристите такива хора са в изобилие. Щото е модерно.
Основен принцип при набирането на кадри според мен е - да няма незаменими. Което автоматично значи - пази се от най-добрите.
|
| Пон Яну 23, 2006 5:06 pm |
|
|