| Автор |
Съобщение |
|
stargate
Ранг: Новодошъл
|
 Осветелни тела -принцип и лъчение
В какъв спектър излъчват луменисцентното светене ,обикновените крушки ,халогенни,и какви видове има още има ,кой вид най се доближава до ест. светлина, и коя е най-добра за четене.
Какво ще рече топла бяла луменисцентна св-на и студена (не беше ли само студена лум. свет.)
|
| Чет Фев 16, 2006 9:44 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 17, 2006 12:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Има ли нещо вярно в това че 50 херцовите луминисцентни лампи дават "уморяваща" светлина. По принцип е известно че няма по добро от истинската дневна светлина. Но някъде бях чел че 50Хз подсъзнателно тормозят очите, репективно мозъка. Затова 30кХз и нагоре били препоръчителни - т.е. енергоспестяващите били по добре.
В тоя ред на мисли - продават ли се електронни управления за луминисцентни лампи (40, 60 вата) но на висока честота - с малки дросели.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 17, 2006 3:10 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Продават се. Попитай в кой да е (уважаващ себе си) магазин за осветителни тела за "електронен баласт за луминисцентна лампа".
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пет Фев 17, 2006 3:24 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
В заводите навремето (когато нямаше електронни баласти) се слагаха по 3 в едно тяло и всяко тяло се захранваше с отделна фаза.
Сигурно е верно след като са си усложнявали толкова монтажа.
|
| Пет Фев 17, 2006 4:05 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Ами не само че е вредна ами е и опасно! Лично аз 50-то херца ги усещам като трепкане и когато съм на луминисцентна светлина много по-бързо почва да ме боли главата! Луминисцентното осветление в заводите където има стругове и други машини с въртящи се части е опасно да се ползва само на една фаза тъй като се получава стробоскопичен ефект и въртящите се детайли може при определена честота на въртене да изглеждат неподвижни, при което някой заспал работник да реши да се подпре на "неподвижните" детайли и сами се сещате какво става! Затова в заводите се слагат по три луминисцентни лампи по една на фаза (трябва да има трифазен ток) за да може да се избегне трепкането на светлината ( тъй като напрежението е дефазирано на 120 градуса).
|
| Пет Фев 17, 2006 4:40 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Комбинацията между луминисцентна лампа и монитор според мен е голям тормоз за очите. Моето усещане е, че колкото е по близо кадровата честотата на монитора до 100-те херца (кратни на 50-те на които работят лампите) става по неприятно. Зависи и дали са включени дефазиращите кондензатори в телата с повече тръби и дали са обърнати по захранване двете тръби на двойните тела. Целенасочено поставиха на едно място трансвертери за луминисцентни лампи, които работят май някъде около 300Hz. Колегите казват, че е по добре с тях, но не съм ги ползвал дълго.
Поздрави и успех 
|
| Пет Фев 17, 2006 6:25 pm |
|
 |
|
stargate
|
Значи лум. лампи са си вредни ,тези дето ги слагат тънките в с отражателит едали са по невредни .
За учене каква лампа ще препоръчате?
|
| Съб Фев 18, 2006 12:45 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Настолна лампа с нажежаема жичка и матов балон! Всичко друго е от Лукавия!
|
| Съб Фев 18, 2006 12:54 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами новите осветителни тела всички или почти всички сас електронен баласт работещ на висока честота. Самите тела са с различни характеристики в зависимост от това къде се ползват. Не мисля че са по вредни, от тези с нажежаема жичка, дори според мен за много дейности са за предпочитане. Важното е да им е сметнато мястото ако ще осветяваш, да не са на 50 Хз и да дават подходяща светлина. Имат едно голямо предимство, високо КПД, а електрония баласт е заължителен според мен, иначе спестената енергия като мощност ще я платиш като глоби за лош косинус Ф, при стандартния дросел косинус Ф акос е не лъжа беше около 60, в сравнение електрония баласт е между 88-96, завси от производителя, това естествено ако имаш обект с 3-4 хиляди тела, за домашни условия това не е критерий.
|
| Съб Фев 18, 2006 2:21 am |
|
 |
|
stargate
|
В Фантастико като бачках лум. лампи бяха на 3-4 нетра и не се спираха ,беше много гадно
|
| Съб Фев 18, 2006 12:19 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Че какво си правил във Фантастико? Техническа поддръжка на компотрите, сисадмин, или е те вече правят развой?
|
| Съб Фев 18, 2006 12:32 pm |
|
 |
|
stargate
|
Бях бачкатор за 2-3 седмици и се разкарах преди да си увредя зрението,още повече че бачках нощем 
|
| Съб Фев 18, 2006 1:40 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Добре де, при мен всичко е на луминисцентни лампи. Какво ще ме посъветвате - да сложа електронни баласти?
Или да сменя работата?  )))))
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 19, 2006 10:05 am |
|
|