|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:56 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
 интернет в село
Едни мой познати живеят в едно село, в което няма интернет, нито кабелна. А им трябва интернет - жената работи и трябва да праща разни и-мейли. Въпроса ми е по какъв начин може имат интернет достъп - не се гони скорост, но да не е и много скъпо. На ден в интернет ще се "сърфира" по около 10-20мин. максимум. Чувал съм за разни радиомодеми. Разстоянието до най-близкото населено място, в което има интернет достъп е на 7км. от там. С обикновен модем дали ще стане? Благодаря на отзовалите се!
|
| Чет Фев 23, 2006 4:33 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Временен вариант става с БТК dial-up, но с него всичко е много по-бавно и много по-скъпо - излиза около 2 лв/час, а скоростта е около 1.4 KB или поне при мен е горе-долу толкова.
П.П Ако Любо беше бърз колкото dial-up -а не ми се мисли влака какво щеше да направи с него. 
|
| Чет Фев 23, 2006 5:10 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
С радиомодем би трябвало да стане, ако има пряка видимост между двете антени, но цената на инвестицията е висока.
По-евтино е ADSL на БТК. Че е бавен - бавен е.
Поне в бившата ми работа не бях очарован от БТК. Преди бяхме с радиомодем към един шантав провайдер и пак скоростта беше зле.
Последна промяна Desert Leo на Чет Фев 23, 2006 6:49 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 23, 2006 6:22 pm |
|
 |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
А можете ли да ме ориентиране от къде мога да закупя такива радиомодеми? Или въобще фирма, която да може да направи всичко необходимо за поставянето и инсталирането на тези радиомодеми. Мисля че има пряка видимост, но ще питам пак.
|
| Чет Фев 23, 2006 6:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Най-добре търси провайдъра. Нека той да те насочи. Иначе, хората рискуват да имат проблеми "поради лошо избран модем".
Преди 7-8 години цената беше към 300 в зелено. Това е само ориентировъчно. Сега не знам как е, а сигурно зависи и от модела.
Най-добре е за тези хора е БТК АДСЛ. За 20-тина минути на ден ще излезе най-евтино.
Радиомодема ще струва пари, колкото и да е поевтинял, а има и други проблеми - влияние на вятъра при лошо закрепена антена и т. н.
|
| Чет Фев 23, 2006 6:49 pm |
|
 |
|
CM600
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 9:35 pm Мнения: 152 Местоположение: Варна
|
|
| Чет Фев 23, 2006 6:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
ADSL е най доброто, стига да имаш възможност, но не ми се вярва централата на село да има тая при условие че и в София все още има централи които не го предлагат, или поне преди 7-8 месеца имаше. Не мисля че е бавен, даже през ADSL връзката е доста добра, е зависи може би и от плана.
За dial-up, националния номер на БТК, това ще е най лесното рение, а че връзката е бавна, ами зависи, аз като нямах кабел ползвах националния номер, редовно ми закачаше на 56, но пък в като живеех в Шумен към провайдера ми не закачах на пвече от 33.6 юото не вървеше, та зависи и от линията, и от това какво има от другата страна. Има и други интернет доставчици които имат национален телефон за достъп.
Ако няма ADSL друго добро решение за бърз интернет е радиомодем, в крайна сметка много от провайдерите не ползват бриджове а прости АП-та, които са одста по ефтини, вече има и не толкова скъпи антени, за около 200-250 лв мисля могат да с еоборуват двете точки със сравнително добра техника. Остава да си намериш доставчик в радиус от 10-на км, при ова разтояние, акоима пряка видимост, с добри антени, и добре насочени може би е закачат стабилно на около 100 кб, въпреки че нищо не пречи да с еправи и линк на 1 Мб, всичко е доста относитлено, но дори и 100 кб за интернет са предотатъчно щом няма да теглиш филми  Друг вариант е ак в селто се намерят още желаещи, тогава мже би някой доставчик юе инвестира в истинска радиовръзка, или може да си наеме линия до там за да пусне мрежа, но една линия към БТК не е ефтина така ч еили е иска много пари на месец, или ще иска много абонати.
|
| Чет Фев 23, 2006 9:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
въпроса ти е малко страничен за форума, но понеже си нашенче, ще ти отговоря какво съм направил аз на вилата
- witeless АП-та от видеомакс. те са на 200mW с малък пач на фърмуера. в голям град може да те набият/глобят, но на село и по баирите може да стане само по донос. около $120, в зависимост от това дали е с кутия, адаптер за 12V и гаранция.
- антените са 120см чинии. да кажем 30лв, но ще трябва да търсиш.
- облъчвателя... във видеомакс продават някакъв от неръжавейка, ама е $30. аз си правих едни биквадратни, но има още какво да се желае, явно сметката не отчита емпириката. планирал съм да направя експерименти с по 1мм разлики, но стана студено.
- кабела между облъчвателя и модема го вземаш също от максималнотовидео ~$15 за метър кабел с 2 конектора. дерат кожи, но си вземи белден. проблемите са поне 3: кримпване на конекторите - трябва си инструмент; самия кабел - никой не внася 5GHz кабел и те си купуват ролки по 100м които излизат златни; опита в правенето на кабели - самото кримпване и херметизиране си е доста "триково" и ако не е както трябва, ще слезе вода и край с кабела.
като събереш железата, пробваш да направи връзка между 2 къщи в селото на поне километър. така ще натрупате опит в боравенето със софтуера и самите антени.
после, чакаш слънчев ден без вятър. събираш приятели от двете страни. може и барбекю да запалите и да пуснете бирата в герана. предварително си набелязвате азимутите и почвате да се целите. може и да се оцелите
с чинии, ако сте направили всичко както трябва, няма грижи за 7км. но ъгъла е под 5 градуса и може да луднете докато нацелите сигнала.
после се събирате, изяждате пържолите и изпивате бирата. без значение дали сте уцелили връзката.
за теб остава след купона да оцениш дали си е струвало да хвърлиш толкова пари за да си доставиш нет. но на този въпрос отговора е много философски и варира според възрастта, образованието, броя деца и тяхната възраст, характера на тъщата и респективно на жената.
|
| Чет Фев 23, 2006 10:19 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Що не си закачиш GSM-а за компютъра. Връзката е стабилна, и май и цената вече не е невъзможна, както беше в началото
|
| Съб Фев 25, 2006 1:49 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|