|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:05 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
 ADC с DMA цикли
Здрасти, Ползвам F401RE Nucleo, ADC1 с всичките 16 канала и ДМА. Искам да контролирам скоростта с която вземам пробите, което разбрах как става чрез ADCCLK и sampling time в ADC_CCR. Проблем ми се че не съм сигурен колко цикъла са нужни на ДМА, нито успявам да разбера как да ги определя. Попаднах на мнение в Интернет че имало по-добра стратегия - да използвам ADC с таймер, но си мисля че циклите на ДМА отново ще бъдат от значение. Малко съм в задънена улица и ще съм благодарен за насоки! Поздрави!
|
| Чет Авг 22, 2024 6:32 pm |
|
 |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: ADC с DMA цикли
Чата какво казва по въпроса ? (не му вярвай на 100%, но доста често дава добри идеи и насоки, които е срещал в базата данни с която е обучаван)
|
| Чет Авг 22, 2024 8:26 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
Благодаря за включването! Нищо съществено по въпроса за ДМА. Мъча го от различни страни и Бота дава стойности, между 4 и 6 цикъла на канал. Предлага да го меря, или проверя в документацията, не че не съм го сторил(проверяването в документацията). Може би трябва да приема средната стойност 5 и да допусна +- 1 грешка на преобразуване. В крайна сметка честотите са високи (ако не се бъркам нещо - 84MHz ), така че може да е приемливо. Другото е да се уча да меря и май точно това ще направя.
|
| Чет Авг 22, 2024 11:23 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
Малко прогрес: изнамерих едно data watch point and trace (DWT). Било много точно и сравнително лесно за конфигуриране. Пуснах прекъсване на завършен DMA трансфер и там замерих стойността на брояча, като веднага след това го нулирам. Показва 462 цикъла, което си мисля че трябва да включва времето за 16 конверсии на ADC-то заедно това с трансфера.
|
| Чет Авг 29, 2024 8:24 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|