Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Малко помощ за един UPS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Малко помощ за един UPS
Имам един APC Smart UPS 1000, малко е стар, според него е произведен на 19.12.1996, на който нещо не успявам да намаля напрежението на зареждане на акумулаторите.
Прочетох как се прави, направих сериен кабел, намерих един стар лаптоп с СОМ порт и влязох в ЮПС-а с Hyperterminal.
Всичко работи но не иска да установи новото напрежение, нещо не приема тая команда
Цитат:
Shift + >. (Wait for "OK") - Save settings

Дава 000, не намрех какво значи, при команда R дава "BYE" и прекъсва конекцията, при следващото влизане помни какво напрежение съм задал но не е и на акумулаторите. Даже го изключвах и нищо, аз ли нещо не правя точно или ЮПС-а има нещо скапано, ама ще ми скапе новите акумулатори щото държи 27.90 волта.
Дайте малко акъл.

Сря Апр 22, 2026 3:09 am
Профил

Мнение Re: Малко помощ за един UPS
Това напрежение в началото или в края на заряда е?

Сря Апр 22, 2026 8:15 am
Профил

В края, акумулаторите са напълно заредени святят и петте диода на предния панел, на единя има 14.2 на другия 13.7

Сря Апр 22, 2026 2:28 pm
Профил
Аватар

А на акумулаторите какво пише - колко трябва да е напрежението при цикличен заряд и при непрекъснат?

Сря Апр 22, 2026 3:01 pm
Профил

Двата акумулатора са свързани последователно и предполагам УПСа не мери напрежението в средната точка или ги балансира по някакъв начин. Може да ги извадиш от УПСа и да ги свържеш успоредно за известно време, евентуално с токоограничаващ резистор ако е голяма разликата и нужно, да им се изравнят напреженият. После пак обратно последователно на УПСа и наблюдавай от време на време напреженията, с надеждата, че няма големи производствени толеранси и ще стоят относително балансирани. Иначе някаква външна схема може да се добави дето да балансира заряда ...

Сря Апр 22, 2026 3:50 pm
Профил

itso.t написа:
А на акумулаторите какво пише - колко трябва да е напрежението при цикличен заряд и при непрекъснат?

Пише това
Цитат:
Float charge 13.5-13.8
Cyclic charge 14.4-15.0

radolin написа:
Двата акумулатора са свързани последователно и предполагам УПСа не мери напрежението в средната точка или ги балансира по някакъв начин. Може да ги извадиш от УПСа и да ги свържеш успоредно за известно време, евентуално с токоограничаващ резистор ако е голяма разликата и нужно, да им се изравнят напреженият. После пак обратно последователно на УПСа и наблюдавай от време на време напреженията, с надеждата, че няма големи производствени толеранси и ще стоят относително балансирани. Иначе някаква външна схема може да се добави дето да балансира заряда ...

Ми те преди да ги туря на ЮПС-са бяха паралелно на зарядно повече от седмица и бяха заредени до 13.65

Сря Апр 22, 2026 4:29 pm
Профил
Аватар

Ако настроиш UPS да си прави тест всеки ден ще си на цикличен заряд... :D
А ти къде настройваш подобни параметри? Със сервизен софтуер?
Има ли разминаване между напрежението което измерва UPS и реално измереното?

Сря Апр 22, 2026 4:37 pm
Профил

Настройвам през сериен порт с хипертерминал с команди, все още не съм изтеглил някъв софтуер за тия ЮПС-и.
Ми той няма как да измери напрежението на двата акумулатора, не знам дали го мери но показва какво напрежение си задал и то не отговаря на измереното, ся уреда не е от най-точните но с толкова не вярвам да лъже, още повече че на нови заредени акумулатори променям в настройките напрежението и ги приема и променя но на изхода няма никаква промяна.

Чет Апр 23, 2026 3:38 am
Профил

уффф абе софтуер имаше мисля, и списък с команди имаше ... ама това е било преди 20+ години ...ще потърся, ако си късметлия може да намеря документация или поне да изкопая някакъв сор код.

Чет Апр 23, 2026 3:55 am
Профил

Има в нета, те от тук четох и на други места го има с обяснения.
https://kirbah.github.io/apc-ups/Smart-protocol/#
И е тва намерих и ще го пробвам
http://93.125.49.123/apcfix/index.php?e ... &al=apcfix
и на края може да приложа хардуерно намаляне
http://www.jjoseph.org/notes/apc_smartu ... ltage.html
тва последното като четох и си мисля ако тия резистори в делителя са изчурели с времето и лъжат чипа и проца да не успява да се справи, или пък е някъв проблем щом тоя си го е преправял и писал упътване как се прави.
Мислех че е нещо лесно и някъде допускам грешка, но може и да се окаже че има проблем в уреда.
А са хубави на АРС имам още три и работят нормално и държат 27.3 и 27.4 волта по моя уред и един на 12 волта той държи 13.50 волта.

Чет Апр 23, 2026 5:56 am
Профил
Аватар

оловните също имат 100 химии, които изискват различно поведение (и напрежения)
преди 20 години половината още ги нямаше

ако си със стари акумулатори (на години), най-добре ги смени. потърси такива, за които има pdf, с име и подпис.
но някои специфични цикъли надали ще са му издупчени на UPS-а, та знам ли.

а и зависи каква е целта на тоя UPS при теб.
надали е животозависеща и тогава може да не си заслужава усилието/цената

Пет Апр 24, 2026 5:40 am
Профил

Акумулаторите са чисто нови и са ето тези,
https://starttrading.bg/product/genesis-np22-12v-22ah
нищо живото зависещо няма към тоя ЮПС един комп, рутер, две LED лампи и 2 ESP-та дето ми мерят темп по оранжериите и в парното и на улицата. Тая зима беше добре само няколко пъти спираха тока за по няма и 5 минути, но не е приятно да пускаш всичко на ново, един вид ме мързи да се занимавам.

Пет Апр 24, 2026 10:42 pm
Профил
Аватар

тука има доста картинки
BATTERY APPLICATION MANUAL
в момента естествения (ми) ентелект изпитва известни дефицити и не мога да ти помогна с препоръки, но ми се струва добре да не питаш изкуствения.
може някой от колегите да е склонен да ти помогне...

Charging
• Standby use: Apply constant voltage charging at 2.28 volts per cell (or 2.25-2.30Vpc)
• Cyclic use: Apply constant voltage charging at 2.40-2.50 Vpc. Initial charging current should be set at less than 0.25CA
• Top charge: Product in storage (ambient temerature 25˚C requires a top charge every six months. Apply constant voltage at 2.40 Vpc, initial charging should be set at less than 0.1CA for 15-20 hours

Discharge
• Stop operation when voltage has reached the minimum permissible voltage per cell. Recharge immediately
• Do not operate at 6CA or more current continuously

Съб Апр 25, 2026 6:12 am
Профил

при 12 клетки това са 2.33 V на клетка, което е напрежението на флоат заряд при 15С.т.е. може да не отчита вярно температурата или наистина да е студено. UPS работи във флоат режим, който е 2.3 В/клетка при 25 С. При този режим температурната компенсация е важна за да имаш дълъг живот. Реално напрежението му не е чак толкова високо ...

Съб Апр 25, 2026 8:45 am
Профил
Аватар

Това с UPS-ите вече е малко отживелица. Не че нещо ама вече 3-4 колеги си сложиха по едно DEYE с по 10-15 kW/h батерии, само си разделят консуматорите в къщите и с един куршум два заека. Хем си оправят прексъвания/спирания на тока, хем могат да си правят баланс на разхода дневна/нощна, хем си ползват и слънчева енергия. Специално DEYE имат и вход и управление за агрегат. Та да наслагаш няколко UPS-a на които да им баяш постоянно за батерии и подобни малко не си струва. Освен всичко останало в момента LiFePo батериите са с около 50%-60% по евтини спрямо оловно-киселинните отнесени към общото количество енергия което може да мине през тях. В смисъл живота им е 8-10-12 години докато на оловните е 3. Имаш 600-800 € за 5kW/h - ако се ползва на 80% излиза по около 0.20 € за W/h и го ползваш поне 10 години. Сега всички твърдят че имат по 8000-10000 цикъла докато SOH падне на 80% - което са си едни 20 години ако имаш по един цикъл на ден. Дали е истина все още не мога да кажа - нямам толкова дълги наблюдения. Оловния ти е 0.16 - 0.18 € за W/h и може да изкара не повече от 3-4 години и то докато умре тотално. В режим стендбай не повече от 5-6. В момента най старата ми батерия е на около 3 години и половина и е на 95% SOH - отдала е 7.8MW/h.

Та - в крайна сметка замисли се да изхвърлиш всички дърти UPS-и на боклука и да си спретнеш една соларка и си решаваш всички проблеми. Ако решиш нещо да правиш по въпроса - питай - ще ти обясня всичко кое как какво.

Съб Апр 25, 2026 8:56 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща