Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Просто управление на турбо на ДВГ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Просто управление на турбо на ДВГ
Здравейте!
Искам да помоля да ми помогнете с проста схема за направата на управляващ модул за турбото на една стара и рядка БЕНЗИНОВА кола /мицубиши кордия/. По принцип управлението на турбото е БИЛО с помощтта на сложна с-ма от вакууми, за които едно че няма информация, а и не могат да се намерят никаде като резервни части.

Та идеята е следната - турбото ще се управлява от обикновен вакуум, който ще сработва когато електровентил пусне вакуум към него.
Управлението трябва да е следното:
Електронен блок - включва реле при достигане на ~3000об/мин и го изключва при ~2950об/мин - добре би било да има и потенциометър за регулиране на съответните обороти.
Сигнал за този блок може да се вземе от оборотомера или пък от запалителната с-ма /кабел за високо напрежение/

Ще съм благодарен, ако ми "драснете" дна схема, както и необходимите елементи за сглобяването й. Може да ми дадете и линк към нещо подобно, ако има някъде в нета.

Благодаря ви предварително!

Сря Юни 07, 2006 2:46 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Много лесно ти се струва "драсването" на такава схема 8) . Търси в мрежата "MegaSquirt". Има схеми, програми, упътвания - точно за твойта работа е.

Сря Юни 07, 2006 3:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като начало, какво значи да го "управляваш"? Да му отваряш уейстгейта ли?

Сря Юни 07, 2006 4:07 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Много лесно ти се струва "драсването" на такава схема.Търси в мрежата "MegaSquirt". Има схеми, програми, упътвания - точно за твойта работа е.

Казах, че е лесно за човек, който разбира - трябва да е нещо такова - при достигането на 5волта за/от/пушва транзистор, който командва реле и при падане под 4,8волта става обратното

MegaSquirt - това е аналог на автомобилното ECU - прекалено сложно и НЕНУЖНО е за моите нужди. Той управлява целия горивен процес - впръскване и запалване, като го оптимизира взимайки информация от един куп датчици като MAF, TPS, Lambda, Temp и така нататък

Реконструктор написа:
Като начало, какво значи да го "управляваш"? Да му отваряш уейстгейта ли?

Трябва ми за включване и изключване на турбината - трябва ми самото управление, което ще отваря и затваря вакуум клапан.
Или както по-горе написах ми трябва да "включва реле при достигане на ~3000об/мин и го изключва при ~2950об/мин - добре би било да има и потенциометър за регулиране на съответните обороти."

Сря Юни 07, 2006 5:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Какъв сигнал ще дойде от оборотмера ? Цифров TTL или нещо друго ? Предлагам ти тези обороти ( около 50 Hz ) да се измерват точно с Capture модула на един PIC16F819, на свободните пинове ще се закачат джъмпери, с които ще можеш да регулираш честотата на включване и на изключване. Ако не ти харесва с джъмпери, може на АЦП-то да се сложи 2 потенциометъра и чрез тях да се регулира оборотите на включване и оборотите на изключване. Ако 10лв. не са проблем, може и LCD дисплей да закачиш при тестовете.

Това горното не е най-евтиното решение, но ще е достатъчно точно и прецизно.

П.П. Сега видях, че си писал за достигане на някакви 5 и 4.8V, те как ще се използват ?

Сря Юни 07, 2006 5:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ОК - ама много странно ми се струва толкова просто управление. Кой ще казва колко гориво да влиза като тръгне турбото, кой ще смята аванса. Или това нещо не е на двигател с инжектори.

Сря Юни 07, 2006 5:57 pm
Профил

Мнение 
Ами и с инжектори да е било, щом е било механично управлениет едва ли променя нещо по връскването по електронен път, може би при отвряне на този клапан се задейства и нещо друго, но най-вероятно той е карбураторен.

Сря Юни 07, 2006 7:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Brock написа:
Трябва ми за включване и изключване на турбината - трябва ми самото управление, което ще отваря и затваря вакуум клапан.
Или както по-горе написах ми трябва да "включва реле при достигане на ~3000об/мин и го изключва при ~2950об/мин - добре би било да има и потенциометър за регулиране на съответните обороти."

Това, по принцип, се нарича boost controller. По въпроса дали можеш да си го направиш сам - едва ли, предвид нулевите ти знания и в трите необходими области - електроника, програмиране и ДВГ. Няма да се впускам в подробности, щото е безполезно, само ще вметна, че аналогова схема, реализираща boost controller, би имала обем на дипломатическо куфарче. Това нещо, естествено, може да се замени с едно просто mcu, което има поне 1 PWM канал и АЦП.

Сря Юни 07, 2006 9:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
.... аналогова схема, реализираща boost controller, би имала обем на дипломатическо куфарче....

Това ми хареса 8) .

Сря Юни 07, 2006 9:31 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@Brock

Ако проблема ти се свежда до отпушване запушване на транзистор
при преминаване на определено напрежение - проблема ти е никакъв
един компаратор стига.
Ама твърде лесно ми се види пък и не разбирам от коли . :?

Сря Юни 07, 2006 9:57 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
На човека му трябва броене на обороти :) .НАли казва че иска на 3000 да се вкл а на 2950 да изкл.А щом иска това се чуда дали една 12ка ПИКче няма да му свърши работа .

@Brock от къде ще вземеш сигнала за оборотите ? От оборотомер,от датчик дето ти щрака свещите(чукче или знам ли там какво има) или от някой високоволтов кабел?

Чет Юни 08, 2006 10:14 am
Профил ICQ

Мнение 
Така - значи двигателя е карбураторен - горивото и другите неща се управляват с помощта на вакууми и са независими от управлението на турбото.
А това, че решението за вкл/изкл на турбото е просто, не е никакъв проблем, а си е преимущество.
Сигнала може да се взима от високоволтов кабел - това мисля, че ще е най-удобния вариант. Може да се взима и от сигнала на оборотомера в купето, но не съм проверил на какъв принцип работе /колата не е лично моя, а на един приятел.
Аз наистина не разбирам от електроника, но ако имам една платка, схема и елементи, мога да сглобя нещо - правил съм разни "джвъчки" от тези китове на неомонтана и други подобни, такаче мисля, че ще се справя със сглобяването, стига някой да ми помогне с направата на самата схема и елементите за нея. Ако ги разбирах тези неща, щях и сам да си направя схемата, но за съжаление не е така.
Ако някой има интерес, може да види въпросната кола тук :arrow: http://www.mitsubishibg.com/forum/index.php?showtopic=1086

PS - за да съм по-ясен, въпросната платка ще управлява вакуума, който включва/изключва турбото посредством газов клапан, предназначен за газова уредба, който ще отваря/затваря вакуум линията. За да може да не се форсира двигателя при отпускането на газта /движение по инерция/, ще има монтиран прекъсвач на педала на газта /същия като за стоп-светлините/, който ще прекъсва веригата.

Това е - сега ви моля за помощ, за да реша проблема!

Чет Юни 08, 2006 10:37 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]