|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 PIC18F1220/1320 Errata
Смятам да заменя няколко 16F628 и 16F819 с 18F1220/1320 (избрах тях поради факта че ги има в 18PDIP корпус).
И като отворих errata-та прочетох ЕДНО* неприемливо неща, а добре помня че не веднъж и два пъти хора , които се занимават с PIC от много време препоръчват горните два модела. Това ме навежда на мисълта да проверя как в действителност стоят нещата и да питам същи тези хора
URL http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 80160f.pdf
На кратко (но тези към които е въпроса сигурно го знаят):
"За да не възникват непредсказуеми действия от страна на PIC-а го ползвайте на честота не по-голяма от 4Mhz и VDD от 5.25V."
относно VDD нямам притеснения, но за кварца. Една или две от програмите са за 10Mhz кварц и няма да е невъзможно да работят на 4 (99% съм сигурен), но все пак мах Fosc=40Mhz** звучеше добре и ми се иска да чуя мнение на хора, които са ползвали въпросните микропроцесори.
* - притесняват ме само 1,2,3 'бъг', като 2-ри и 3-ти смятам че най-вероятно ще се реши от интелигентният С компилатор, в които са заложени workaround-четата на проблеми с инструкциите , така че само 1 ми се иска да изясня.
** - най-много да го ползвам с 20Mhz и то евентуално, а най-вероятно е мах. 10Mhz.
Благодаря Ви за отделенето време.
edit: като погледнах никъде нямам въпросителна
Как стоят нещата в действителност с честоти на 4Mhz ?
|
| Чет Юли 06, 2006 3:03 am |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
1 е забележителна грешка. направо не мога да повярвам, че са я написали.
все едно са казали: "абе ние издялкахме нещо, ама не знаем дали и как работи. и ако вие си помислите, че то не работи, ще трябва да ни го докажете. все пак, дайте парите и пробвайте, може и да ви свърши работа. ама ние не гарантираме нищо, освен, че няма да ви върнем парите"
много е лесно да обявиш в дейташита:
- high-perfomance контролер @ 40MHZ
- Wide operating voltage range: 2.0V to 5.5V
- Ambient temperature under bias -40°C to +125°C
и след 3 години да кажеш: абе не го ползвайте на 40MHz на 4. и не на 5.5V, ами на 5.25, на-добре даже на 5. (за 2V май не обелват дума?) и на 70°C ви спира осцилатора, а 32KHz осцилатора може да работи най-много на 31...
и все пак, да знаете, че дори ние не знаем какво става вътре
но ако проимате някакви съмнения, че грешката не е във вас (след няколко денонощия дзверене в кода), спретнете си една малка установчица в поне 100 екземпляра, за да се уверите, че грешката може би е в силикона. и като си бъзикнете нещо в кода, не се доверявайте само на едно чипче, ами го тествайте на всичките 100, за по-голямо удобство на разработчика. и да знаете - дори с един байт да отместите кода нянякъде, той е почти сигурно, че ще се държи странно, дори онзи който е работил преди малко. но на някои от чиповете може пък и да върви случайно. все пак, ако случайно много искате да ползвате този наш много велик високопроизводителен и надежден чип, за да направите 5 изделия, купете си поне 1000 парчета и тествайте интензивно всеки един отделен екземпляр с точно вашата ревизия на кода. статистичски погледнато, може и да се намерят 5 броя, които и да работят, както очаквате. и да знаете, че EEPROM-a е "памет-само-за-запис". пишете си каквото искате в нея, ама прочетеното вероятно ще е различно от записаното. то след година-две може и да кажат "абе ние сме написали, че данните във флешовете са гарантирани за 40 години, ама само ако си ги презаписвате всяка година, на програматор, който сте си купили от нас за $5000" на ресета също не разчитайте много-много - то и за какво ли ви е ресет като нищо не работи
в софтуеризЪма има едно течение "Екстремно програмиране".
майкрочип май са пионерите в екстремното силикониране 
|
| Чет Юли 06, 2006 7:19 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Стига бе...
Дедоборе ,спри се бре,корема ме заболя от смях! 
|
| Чет Юли 06, 2006 7:39 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
E*а му и пшибаната тема! Уж форумът беше за микроконтролери, а ти покрай контролерите се наместиха и пик**овците.
Може и да е в мен проблемът, но видя ли устройство в PIC в него, не мога да го приема на сериозно.
|
| Чет Юли 06, 2006 10:13 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
ДедоБоре наистина е така, но вече почвам да се чудя дали да го ползвам дори и за до 4Mhz , въпреки че го дават стабилен там. Но пък както казах и по-горе:
от други теми:
Gogo - които също личи че е човек, който има опит в електрониката се е спрял на въпросният PIC и не е споменал после да е имал проблеми.
@BateAZ - не те разбрах :/ Ще преведеш ли : 
|
| Чет Юли 06, 2006 10:57 am |
|
 |
|
rumen
|
Според моето тълкуване.
Не че процесора не може да работи над 4Mhz ( това никаде не е написано)
Може но тогава тази еррата не важи.
Хората не са го изследвали и не знаят как ще се държи.
Действай смело!!
|
| Чет Юли 06, 2006 11:01 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
То смелото не е проблем , проблем ще е КАТО ПОЧНЕ ДА СЕ ДРЪЖИ СТРАННО. Но едно е на теория, друго на практика и трето в живота , затова ми се искаше да чуя някои които е работил с него.
edit: най-вероятно да купя един и да видя коя ревизия е и да стискам палци да не е от упоменатите в errata-та.
|
| Чет Юли 06, 2006 11:17 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Използвай ги смело и не се притеснявай за такива бъгове. Практиката при мен показва, че такива бъгове сработват, когато след RESET се осланяш на стойносттите по подразбиране на служебните регистри на професора. Ако си направиш изрично инициализация на INTCON, PIRx, PIEx, OPTION_REG, SSPCONx, TxCON и т.н. тези бъгове не се случват. Пък ако сработи някой бъг, казвай ще го уоркараунднем
Повечето от бъговете при 18f1x20 важат при всички професори от 18-та серия, обаче на мен един неще да ми се случи. Явно се плашат от моята тъмна личност 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юли 06, 2006 12:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Явно твоята тъмна личност ползва тъмна магия за преборването им
Добре го е написал Дедо ти Боре
За нас лишените от тъмна магия реалноста е такава 
|
| Чет Юли 06, 2006 1:12 pm |
|
 |
|
rumen
|
Бъговете по пиковете са като НЛО.
1. Че ги има съмнение няма.
2. Всички за тях говорят.
3. Съвсем малко хора са ги срещали лично.
4. Единици са тези които имат някаква представа за какво всъщност става въпрос.
Действително Пирев когато не ги оставям по-подразбиране не съм имал грижи.
Последна промяна rumen на Чет Юли 06, 2006 1:57 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 06, 2006 1:48 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
4. Официално се отричат ( е, поне когато "мине номераът" )
5. Появата им не се поддава на прогнозиране.
6. Извършват неща, които противоречат на нашите разбирания за закони: физични, математични, информационни и микроинформационни.
7. Който се обади, че ги е срещал, бива обявен за луд.
|
| Чет Юли 06, 2006 1:56 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
 Re: PIC18F1220/1320 Errata
Хич да не ти пука - едва ли ще намериш вече тази ревизия 1320 за която е ератата :"PIC18F1220/1320 Rev. B1", особенно пък в България, особенно пък в комет  . Имам 1320 от около 3 години - тогава в България нямаше, та ми ги донесоха от USA - те са ревизия В4 и нямат такива ядове.
|
| Чет Юли 06, 2006 2:21 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Къде все пак пише коя ревизия е конкретния чип?
|
| Чет Юли 06, 2006 3:26 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Погледни в PDF на някой PIC, последните страници, "Packaging" или нещо от сорта
|
| Чет Юли 06, 2006 3:46 pm |