Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Питанка за управление на фотосветкавица? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение Питанка за управление на фотосветкавица?
Въпроса ми е как да намаля управляващия ток на една светкавица за фотоапарат.
Като допра кабелите за да светне се вижда да прехвърча искра, и ми се иска това управление да мине през нещо друго и тогава да се включва в фотоапарата. Напреженеито което е на буксата на светкавижата е към 150V, което също малко ме притеснява.
Според мен с един транзистор би трябвало да стане без проблеми но как да разбера съпротивлението на товара (входа на светкавицата)?

Нед Авг 20, 2006 8:34 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Предполагам ,че светкавицата е направена така- да зареди кондензатор 0.1мф през R и после го разреждаш през импусно трафче .
С тиристор или симистор(да не търсиш полярност)за разреждането на C и оптрон с триак ако се търси галванично разделяне.

Нед Авг 20, 2006 9:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
не съм сигурен че има трафче :) светкавицата бачка на сравнително ниско напрежение, което е ПОСТОЯННО подадено на работните електроди, но запалването и става с подаване на напрежение на един външен електрод (метализация по стъклото). мисля че самото захранващо напрежение май се ползва за паленето, без трафчета. по принцип с един високоволтов транзистор би трябвало да стане, но трябва да се "шунтира" светкавицата с няколко мегаома резистор, щото е ултрависокоомен входа и за запалването(чисто стъкло си е), и транзистора ще е все едно винаги отпушен за нея.

Пон Авг 21, 2006 7:38 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:
не съм сигурен че има трафче

Предназначението на трафчето е да направи високоволтов импулс(поне така беше със светкавицата която съм виждал).Не знам какво ново може да е измислено по въпроса,но прескачането на искра , за мен е точно разреждането на кондензатор към имп. траф.

Пон Авг 21, 2006 9:07 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
mitko_el е прав .Прави се с тиристор ( или триак ) и оптрон ( мос 3023 - без детектор на " 0 " ). Копирал съм инфрачервени фотоцелета на BOULENS и BROMCOLOR .Всички го правят така .Това не означава обаче че няма да стане и по друг начин .Успех.

Пон Авг 21, 2006 10:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]