|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:23 pm
Избор на контролер за PLC ?
| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Избор на контролер за PLC ?
Има машина, за управлението на която е необходим контролер с 64 цифрови входа(на 115 V ~),32 цифрови изхода (на 115 V ~),2 аналогови входа(има линеини потенциометри за позиция) , и 3 аналогови изхода (от 0-10 V). Умувам за Omron, но не знам при другите фирми как е положението
|
| Пет Авг 25, 2006 9:21 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ми ако не трябва да правиш ти самото PLC
и имаш пари за даване
взимай OMRON и си пееш( е и си плащаш  )
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Авг 25, 2006 10:22 am |
|
 |
|
mitko_el
|
Правил съм с подобни възможности PLC(даже и работи  ),ама нали ще ходим в Европата.Пък за парите-клиента си плаща ,като иска фирмено PLC
|
| Пет Авг 25, 2006 12:32 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Simatic S7-300.
В Европа 60-70% от PLC-тата са Simatic. В България картината е сходна.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Авг 25, 2006 4:20 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ами като можеш да правиш контролери, защо ще ползваш чужд. Друг е въпросът, ако клиентът иска контролерът да носи по-изчанчено име и си мисли, че Омрон или Сименс ще му продават железата. А железата му всъщност се продават заради по-ниската им цена, а не заради имената на някоя световна фирма.
Според мене, особено ако става въпрос за някаква серия, най-добре е да му сложиш твой специлаизиран контролер с логото на неговата фирма на панела. Така крайният потребител ще е вързан още по-плътно към него. Освен това ще снижиш макар и мъничко влиянието на монополиста Сименс.  И ще бъде европеско - нали сме от тая страна на Босфора? 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Авг 26, 2006 11:46 am |
|
 |
|
mitko_el
|
Не става въпрос за серия,а само за 1 машина.С мой контролер ще го направя по лесно,защото няма тепърва да уча особенностите на фирменото PLC. Пък и цената с фирменото ще скочи доста.Скоро един познат си взе Omron с 32 входа/24 изхода ,без дисплей за към 1000 лв. В подобно у-во ,правено от нашего брата,има чаркове за стотина лв.
|
| Съб Авг 26, 2006 12:43 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
При тази цена на труда, дето си я сложи, ти си златна мина за всеки работодател!
|
| Съб Авг 26, 2006 1:00 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Ми той човека каза, че вече го е разработвал някога, та предполагам тогава си е избил парите за развой и сега всичко над чаркалъка и насищането на платката му е печалба...
|
| Съб Авг 26, 2006 1:39 pm |
|
 |
|
mitko_el
|
Той развоя е история,по скоро ме интересува как "върви" цената за програмиране на PLC(фирмено), примерно с тези параметри за които писах в началото на темата?И преди бяхме коментирали цената на нашия труд...
|
| Съб Авг 26, 2006 2:15 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ми започни от 1000лв. примерно, въпреки че щом е специализиран PLC контролер бих започнал от 1500лв. Всичко ще ти зависи от алгоритъма, ако е нещо изчанчено, дето ще загубиш 2-3 месеца, смятай си дневната надница и умножавай. Един дърводелец взема по 50лв. надница, за да ти направи мебел по поръчка, затова не падай по долу от дърводелеца ( или любимия ми бай стругар  )
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Авг 26, 2006 3:35 pm |
|
 |
|
mitko_el
|
За същия клиент ,като започвах предната му машина(доста по малка от сега обсъжданата,като обем работа) "обадих" цена от 1500 лв. -той се хили и вика-ами добре ,туй е цената на контролера ти,ами монтаж,програмиране колко още? За това bateAz ,се бъзика за златната мина...
|
| Съб Авг 26, 2006 4:13 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
E, това е добре, явно съм се пообъркал. Не е лошо ти да хванеш "златната нишка" и да си копаш по нея.
|
| Съб Авг 26, 2006 7:12 pm |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Всичко е според зависи. ( за труда де ). Забелязал съм за дърводелец, водопроводчик, фаянсаджия никой не се пазари, даже чакат със записване по 3 месеца. А нашия труд им се вижда скъп. Наскоро един работодател ме моли да му правя един разколачан шприц на автомат. Беше в друг град и не ми се занимаваше. Но след 10 разговора склоних. Отидох видях руината и му казах цена от 3500 лв. В нея се включваше PLC, разширители за входове и изходи, display/keyboard, нови табла на блока и на пулта за управление, както и коандировачни за 5 дена. Цената му се видя голяма, а в интерес на истината в режим на автомат тя се избива за 3 месеца. Каза, че друг му правил друг шприц за 1200 лв. Само че го излъгал и не го донаправил, та и онзи не работи и дали не може такава да е цената. Казах "не може" и всичко свърши.
Та това е, цената е тази, която можеш да вземеш, стига да не се унижаваш да работиш за този дето духа и фаянсаджията да не ти вика, "абе ти ще не стана като мен, а се занимаваш с глупости"
|
| Съб Авг 26, 2006 9:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз търся сърдружници
мисля да основа фирма за биене на майстори
бизнес модела е:
недоволен клиент на даден майстор си плаща и ние му организираме набиването на майстора.
ако иска може и фактура с фискален бон.
май не се изисква лицензиране, върви проучване в момента.
планирана възвращаемост на капитала ~30% годишно.
който иска акции да ми се обади
за наемане на персонал е рано още
|
| Пон Авг 28, 2006 1:41 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Дедо, ако знаеш откога си търся ортаци в тоя бранш  Виж, ако си запознат с финасовата и управленската част на такава една фирма, давай, аз съм навит да ходя по адресите и да съветвам с щангата масторите на място  , колко съвети ще им дам, само те си знаят, като донякъде съм навит и безплатно да ги давам, само така, заради спорта с щангите.
Обаче ще трябва да се разпределим по региони, щото ще ми е малко неудобно за един съвет да идвам до София
Ако имаш в предвид некой мастор, казвай, тази събота и неделя съм свободен, може да се поразкърша малко с някой мастор 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Авг 28, 2006 4:59 pm |
|
|