Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Един може би малко тъп въпрос:) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Един може би малко тъп въпрос:)
Имам pic16f877a, но немога да го програмирам,
което ще рече, че още при включването му към програматора давам да се прочете какво има в него, и прочитам само нули:)
по абсолютно същия начин куплиран pic16f872 се програмирва идеално, със промяна на съответните настройки на софтуера ми:)
ползвам ICPROG и развойната платка на млад конструктор като програматор:)
и между другото вече съм на петия процесор, който дава все едно и също:)

Вто Сеп 05, 2006 6:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Аз съм с ProPic2 и с ICProg, не съм имал проблеми с 877А, работя предимно с тях, погледни дали наистина си указал че е с буква А защото има разлика в програмирането с и без буква А. Поогледай и пиновете за програмиране - да не би да има някаква грешка при опроводяването!

Вто Сеп 05, 2006 6:56 pm
Профил

Мнение 
това вече го правих няколко пъти, и вече се съмнявам в програматора:)

Вто Сеп 05, 2006 7:11 pm
Профил

Мнение 
Тези изделия от МК винаги са малко съмнителни. Що не си врътнеш някое изпитано програматорче? Пропик-а си е малко капризен но като му свикнеш работи идеално. Ако не ти се играе да си го правиш - има фирми които го продават сглобен за без пари :D

Вто Сеп 05, 2006 7:19 pm
Профил

Мнение Mda
milenjs написа:
Тези изделия от МК винаги са малко съмнителни. Що не си врътнеш някое изпитано програматорче? Пропик-а си е малко капризен но като му свикнеш работи идеално. Ако не ти се играе да си го правиш - има фирми които го продават сглобен за без пари :D

И аз имах подобни проблеми с ProPic програматора , докато не смених програмата с WINPIC800 всичко си бачка , но с IcProg от време на време просто спира да програмира :?

Вто Сеп 05, 2006 7:48 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
16F877A се програмира по друг алгоритъм не като 16F877 виж дали си избрал правилния чип от програматора 872 е с друг алгоритъм така 4е нормално е той да се пише

Сря Сеп 06, 2006 2:40 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Програматора от Млад Конструктор работи (едно приятелче работи с такъв) и казва че няма проблеми,но аз лично предпочитам и използвам ProPic2.IC-PROG се държи нормално,обаче: Ако си под ХР трябва да си сложил ония драйвер и да изключиш антивирусната и Firewall-a когато работиш.Даже и да си ги изключил понякога самото ХР прави проблеми при работа с пората. При мен това бяха проблемите.Също така си виж и настройките на IC-Prog-a.WINPIC800 също е добро решение за софт но и там си има настройки

Сря Сеп 06, 2006 9:06 am
Профил

Мнение 
значи Vpp си вади 13 волта, което ще рече там уж всичко си е нормално, сега незнам дали
Vpp дрябва да се подаде преди захранването или след него, и незнам как се подават
а относно WinPic800 много ми хареса като вазможности ама не успях да я настроя за работа с този програматор който ми е по дръка,
и още нещо програматора на млад конструктор работи като JDM програматор, може ли затова да не успявам да запиша нещо в него, но за съжаление нямам друг вид подръка да пробвам с друг вид дали ще стане:)

Сря Сеп 06, 2006 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Виж какво вземи и направи едно програматорче сам.Схеми има много из нета - примерно http://pikdev.free.fr/hardware.html -там има много схеми подържани от ICPROG.Елементите не са много и даже ако те мързи можеш да го направиш на пробна платка.Vpp-то се подава след захранване.Първо захранване,след това RESET.Не знам коя схема използваш - на някои трябва да се инвертират клока и датата.Можеш да направиш следното - включи програматора ,но без процесир и пусни да се програмира (ICPROG) и ако имащ осцилоскоп под ръка виж дали на клока и данните имаш импулси.Ако не - инвертираш съответната шина (в програмата на Хардуеър се слага една чавка).Ако нямаш осцилоскоп - с мултимера измерваш трябва да има някакво мнапрежение но не е 5 волта (освен ако уреда ти не е за TRUE RMS) но с осцилоскопа е най-лесно.Ако имаш Clock и DataIn пробваи да инвертираш DataOut ако не става,но това ти го казвам по памет .Най -хубаво е да се говори върху конкретна схема на програматор.Ако има нещо -питай.Айде успех :)

Сря Сеп 06, 2006 9:09 pm
Профил

Мнение 
благодаря много ki4o за потробното инфо, а че ще се прави програматор ще се прави:)
въпросът беше че трябваше да му вкарам програмата до утре, а нямам друг програматор под ръка:(
все пак благодаря на всички за оказаното жъздействие:)))

Сря Сеп 06, 2006 9:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
"Като управляващ софтуер за компютъра може да се използва PonyProg или ICProg, които можете да изтеглите от раздела "Софтуер"на нашата интернет страница. Тук ще напомним, че PonyProg благодарение на нашия колега инж. Данаил Чанев, вече има и преведената на български версия, която ако желаете можете да изтеглите свободно от същия раздел. Програмата ICProg обаче, не му отстъпва по нищо и ако желаете да използвате нея, можете без проблем да се ориентирате в менютата, тъй като те са подобни на тези при PonyProg.
За да бъде настоящото обяснение пълно, на фигурите по-долу сме показали настройките и при двете програми, а оставяме на вас да решите коя от тях да използвате при вашата работа.
При PonyProg (фигурата вляво) , от меню Setup изберете Interface Setup. Изберете типа на връзката да бъде Serial и задайте съответния COM порт, на който смятате да свържете програматора. В раздела за инвертиране на сигналите всички позиции остават неселектирани ако програмирате AVR-микроконтролер и се селектира само Invert Dout, когато програмирате PIC-микроконтролер. След това трябва да изберете типа на устройството за програмиране от меню Device или от лентата за бърз достъп. За AVR микроконтролерите има възможност и за автоматично разпознаване на представител от дадена фамилия – AVR Auto. Това понякога е доста полезно, но все пак, ако знаете точно какъв е микроконтролера, изберете съответстващия му тип.
Менютата File и Command се променят в зависимост от избрания тип устройство за програмиране.
При ICProg (фигурата вдясно) тези настройки се задават като от менюто Settings се избере Hardware. При използване на тази програма не се инвертират нито входни нито изходни шини, независимо дали програмирате PIC или AVR-микроконтролер."

Това направи ли го ?Пробва ли и с Пони-прог?От коя град на БГ си?Няма ли някой наоколо с работещ програматор колкото да запишеш чипа щом е спешно?

Сря Сеп 06, 2006 9:46 pm
Профил

Мнение 
локализиран съм в габрово, и нямам пукнат познат с програматор, от всичките ми познати тук само на мен ми са интересни микроконтролерите:)
ама карай да върви, живота няма да спре я:)))
иначе това дето са го написали от млад конструктор съм го пробвал, ама май всичко идва от буквата А след числата на пика (pic16f877A) :)
повече с буква А отзад не си купувам!!!!!
това е!!!!

Сря Сеп 06, 2006 10:05 pm
Профил

Мнение 
Купуваш не купуваш тва е няма ве4е без буква А или са в пъти по скъпи

Чет Сеп 07, 2006 2:21 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Че к'во ти пречи буквата????
Програмира се! Всеки програматор го поддържа.

Чет Сеп 07, 2006 9:51 am
Профил

Мнение 
е да де, ама при мен не ще да се програмира:(

Чет Сеп 07, 2006 12:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща