Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Protel 99SE - Стандарт на обозначение на елементите му 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Protel 99SE - Стандарт на обозначение на елементите му
Да знаете кой стандарт на обозначение а елемнтите има Protel 99SE :?:

Гледам и той слага обозначение на кондензатора
Изображение , а нали по БДС е Изображение май без плюсчето беше :oops:

Чет Сеп 14, 2006 6:26 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе за стандарт незнам,ама като ти е проблем що не си направиш собствена библиотека с компоненти?Аз така съм направил и нямам грижи. :)

Чет Сеп 14, 2006 6:30 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Protel 99SE - Стандарт на обозначение на елементите му
techboy написа:
Да знаете кой стандарт на обозначение а елемнтите има Protel 99SE :?:

Гледам и той слага обозначение на кондензатора
Изображение , а нали по БДС е Изображение май без плюсчето беше :oops:

Изображение това е по американския стандарт до колкото си спомням и е еквивалентно на -||- ;)

Чет Сеп 14, 2006 11:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
От как съществуват CAD системи - стандарт вече няма - особено пък в USA. За БГ важи същото. Protel се опитват да се придържат към някакво ISO ама е трудна работата. Как би просъществувало такова нещо, след като почти всеки ден излизат нови компоненти - докато някой се накани да им стандартизира означенията и вече никой няма да ги ползва. Или ще има стандарт само за класическите пък новите кой как реши. Затова хората са се примирили и всеки си чертае както си иска - все пак е важно да се разбере какво е начертано, а не как. :)

Пет Сеп 15, 2006 12:09 am
Профил

Мнение 
То стандарти (поне за класическите елементи) има! Въпроса е, че покрай интернет и тоталната обмяна на знания, и информация, май никой не си прави труда да ги спазва :wink:
Както казваш ти - важното е да се разбира това което е направено.. особено за начинаещи като мен :wink:

Пет Сеп 15, 2006 1:22 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
За кондензаторите, а и за резисторите имаш и двата вида означения, трябва само да избереш компонента от библиотеката.

Пет Сеп 15, 2006 1:43 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
1. Зарежи протел99се много стара и бъгава рабута.новите поколения са къде по-добри за платки.е ако си кюташ на 5-600 мегахерцова машина и правиш едно-двуслойни платки си работи..ама иначе ако правиш наситен дизайн с с няколко powerplane ....забрави.
2. колегите са прави.. стандарт няма.. твойта отговорност е да следиш ориентацията - първи крак(+) втори крак(-) защото съм виждал и обърнати..

Пет Сеп 15, 2006 11:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
MYXATA написа:
...

Интересно мнение бих казал :) .

Пет Сеп 15, 2006 5:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:roll: hehe благодаря ви.

Въртях се суках се, пак се върнах на нашият стандарт БДС. Този при който електролитният кондензатор е с правоъгълниче, но без плюсче над правоъгълничето (и такива ги има) помолих един господин от университета да ми покаже. И той ми изкара едни стари табла с БДС стандартите, които съм ги учил още в средното... Но поне вече няма кръгчета и на диодите :D Иначе голямо чертане щеше да пада :lol:

Вто Сеп 19, 2006 6:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
Муха .. каква разлика откриваш м-у 99 и DXP 2006 ..... особено в многослойните платки. А относно бъгавост за 99СЕ не знам, но DXP 2006 мога да кажа че ми сскъса за нула време нервите, както и предното DXP, едиснтвено дето имаше две три готини опции по редакторите.
А за стандартите, за кондензаторите си има, според мен electro1 е точно това дето ти трябва а това че има + не виждам да е проблем, стандарта не оказва дали да има плюс или не. За резисторите стандарта е res2, както BG така и европейския, по старите американски стандарти е res1, вече и в щатите масово си ползват правоъгълниче.

Вто Сеп 19, 2006 7:25 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
ToHu ко да ти кажа...полагаш power plane в протел99 и после опитай така нареченото splitplane(за който не знае в powerplane се дефинира по малък), и кажи дали виждаш нещо?...щото отговора е не! чак на гербер файла за съответния слой се вижда ква боза е станало! пък форматирането на проект да не ти разпправям....
в протел99се са поуправили нещата но като се парих с 99 въобще не се напънах за 99се..
a пък да се прави drag на селектнат сегмент от опроводена платка.......мисля с протел да се прави е за раздел безумни идеи.
в Аltuim единственото неудобство е с highlite на опроводен сигнал.дава го само на сегменти.
а пък за сериозни проекти се се препоръчва да се ползвa MENTOR PCB

Сря Сеп 20, 2006 10:33 am
Профил

Мнение 
За ментор не говорим, там нещата са ясни, но лично аз не видях особенни ралзики между 99SE и 2006, само дето съвсем благоразумно са прекръстили половината елементи, влачи повече абе ... единствено радваше текстовия редактор :) а и FGPA нещата са пооправени, ядрата им даже тръгнаха и работеха :).

п.с. снощи ми с епояви първия по сериозен безпричинен бъг, ама и ти сигурно си има причина, като дадеш да зареди нетлист, изобщо ато влезеш на тая опция мястото з текущия нетлист стои празно, отваряш го пак, хоп навсякъде грешки ... по едно време почна да дава проблем с някакъв dll е го записах, нещо на 50 май завършваше ....разкарах го ... и сега забелязх че ще не съм го преинсталирал, заспах снощи ... сега ще видим дали ще се оправи след преинстал.

Сря Сеп 20, 2006 11:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
За ментор не говорим, там нещата са ясни...

е, да видя най-накрая един човек дето му е ясен ментора. аз бях решил, че ще побелея над него :cry:

Чет Сеп 21, 2006 12:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти не си ли побелял вече :lol: .

Чет Сеп 21, 2006 3:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]