Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Наисина начинаещ ... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Наисина начинаещ ...
Наскоро се запалих по темата с програмиране на микроконтролери, памети и т н ... Но имам проблем - не схващам абсолютно нищо... И незнам от къде да започна да уча ... Незнам какъв програматор да си взема, нито с какво да програмирам микроконтролерите (език ... С++ или асемблер) ... Моля да дадете няколко съвета от къде да започна или какво да прочета, натам няма да ви занимавам (предполагам) ... Благодаря !

Вто Сеп 12, 2006 3:23 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Правилният подход е да си изясниш какво горе-долу искаш да правиш с тези контролери, памети и т. н.
Тогава ще сане ясно какъв контролер ти трябва и съответно какви развойни средства.
Въпросът С или Асемблер има един отговор - и С и Асемблер.
Не е задължително да започнеш с Майкрочип, както правят доста хора - това е само един вариант.
Предполагам, че можеш да сглобиш и пуснеш в работа някакво електронно устройство

Вто Сеп 12, 2006 7:33 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение RE:
Килер-чо според мен след този въпрос дето го задаваш имаш две разклонения:
1. Искаш да пробваш всякакви изчисления, функции, мрежови щуротии, или неща дето си чел из нета че другите ги правят...(само че embeded) ->
тогава трябва да задълбаеш в C/ASM. Ама тези езици са само средство, т.е. трябва да се подковеш по математика,сигнали и системи,приложна физика и електроника, компютърни мрежи....
2.Искаш да видиш кво е туй чудо микроконтролер/процесор как работи - > трябва да зачетеш компютърни архитектури от фонНойман та до днешни дни. щото разликата например между PIC и ARMнякойси не е само в цената и доставчика!

Пък докато проимаш нужда от програматор..... ще имаш силите и знания сам да си направиш.

Вто Сеп 12, 2006 10:44 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
Айде айде не убивайте детското в човека почвай от начало ако видиш проблем върни се още по-отначало и т.н.

Вто Сеп 12, 2006 12:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
VSU написа:
Айде айде не убивайте детското в човека почвай от начало ако видиш проблем върни се още по-отначало и т.н.

Именно :) Наистина е трудно в началото но аз ще кажа как почнах
1.Задължително владеене на Английски.
2.Аз примерно почнах с пикове поради простата причина че това бях чувал а в последствия разбрах че иам още мнооого видове процесори :)
3.Заплюваш си един по прост като архитектура процесор (примерно 16ф84 ) :oops: Дърпаш му документацията (datasheeta) от Микрочип и почваш да четеш.Ако искаш да почнеш с Асемблер(препоръчително) дръпни си Матлаб и се научи да го ползваш но може и да почнеш направо със С++ а в последствие да научиш и асемблера.
За С++ за пикове можеш да си дръпнеш ССS компилатора (иам линк за него в библиотеката на форума) като за мен е добър заради добрия хелп и многото примери
И за да не се набутваш в началото с пари за процесор и програматор , си дръпни и Proteus с който можеш бързо и лесно да си пробваш програмите
А и не маловажното : РАЗРОВИ СЕ ТУК ВЪВ ФОРУМА ОСОБЕННО В РАЗДЕЛ АКАДЕМИЯ ИМА ДОСТА ПОДОБНИ ТЕМИ ОТ КОИТО МОЖЕШ ДА ИЗВЛЕЧЕШ НЕЩО :)

Еми това е от мен надявам се да съм помогнал с нещо!!!
:oops:

Вто Сеп 12, 2006 1:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
дръпни си Матлаб
колегата има в предвид MPLAB, можеш да го намериш в сайта на Microchip
Цитат:
За С++ за пикове можеш да си дръпнеш ССS компилатора
Само C е, не е C++, не ти и трябва...за начинаещ почни от асемблера, достатъчно лесен е.
За английския - без него няма накъде!

Вто Сеп 12, 2006 1:16 pm
Профил

Мнение 
има едно общо правило как се става "учен" - намираш проблем и го решаваш.
Намери си конкретна задачка и действай. В момента в който си кажеш искам да направя това, започваш да мислиш тоя процесор ще свърши ли работа или... като избереш проца ще видиш какви компилатори има за него и тогава ще избираш език за програмиране...
Няма универсално решение на всички задачи и да съветваме тук ползвай това или онова, без идея за какво ще използват не е много умно...

Ако задачката е просто да научиш нещо каквото и да е, ами тогава няма никакво значение с какво ще започнеш. Какъвто и процесор, език и т.н. да хванеш - все нещо ще научиш ;-)

Вто Сеп 12, 2006 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
Цитат:
дръпни си Матлаб
колегата има в предвид MPLAB, можеш да го намериш в сайта на Microchip
Цитат:
За С++ за пикове можеш да си дръпнеш ССS компилатора
Само C е, не е C++, не ти и трябва...за начинаещ почни от асемблера, достатъчно лесен е.
За английския - без него няма накъде!

:oops: Отказвам се от Пиенето :oops:
Извинете за неточностите, ми така е като правиш 10 неща едновременно като си махмурлия

Вто Сеп 12, 2006 2:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Отказвам се от Пиенето
Недей, че тогава ще стане още по-зле :D

Вто Сеп 12, 2006 4:31 pm
Профил

Мнение 
Ами за английския - никакъв проблем... Но за другите работи - ами нямам представа какво точно мога да програмирам в този микроконтролер... Примерно мога ли да го накарам да действа като някое устройство ? Да кажем програмирам го да действа като мултивибратор ? И освен това предполагам, че в програмите ще се използва най-вече двуичен код, понеже транзисторите имат положение 1 и 0 .... Просто незнам ... Ако кажете наистина някой мк, чиято документация да прочета ще е много добре, а после ще почна и другите работи ... Благодаря за отговорите !

Вто Сеп 12, 2006 5:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
PIC16F84A
или
AT90S2313

Първия е за препоръчване тъй като ще намериш много повече примери и готови неща с него

Вто Сеп 12, 2006 5:15 pm
Профил

Мнение 
@kiler_4o, ти направо ме разби, хем не знаеш какво искаш да направиш, да не говорим за това как да го направиш. Мисля че първо трябва да си изясниш какво искаш да правиш. Мултивибратор - да, става.
За да не изнервиш някой колега с подобни питания за двуичен код, пусни си е-маила за да ти изпратя една книжка да си я прочетеш щом нямаш проблеми с английския и после да питаш.

Вто Сеп 12, 2006 5:19 pm
Профил

Мнение 
Predator_MF написа:
Цитат:
Отказвам се от Пиенето
Недей, че тогава ще стане още по-зле :D

Колегата е написал главно "П"...... :oops:

А иначе по темата - според мен се започва с изучаване на архитектурата на простичък контролер.
Дали е 16F84 или ATiny2313- няма (голямо) значение. //Ще предложа на Microchip, когато направят
процесор с малко бъгове да го кръстят НИКИ. Лошото е , че няма да съм жив дотогава :x //
Трябва да си представяш /физически/ къде-какво има. Ако можеш да го постигнеш - ще се справиш
и с езиците. Но май това бе вече разисквано и ще се повтаряме.

Вто Сеп 12, 2006 5:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
e-mail kiler_4o@abv.bg
skype kiler_4o

Едит: Дръпнах си документацията на PIC16F84A и почвам да чета ...
П.С. Много благодаря, че въобще се занимавате ...
А и още нещо - по въпроса, че незнам какво искам да правя - като започнах да се занимавам с електроника не исках да правя нищо специално, просто ми беше интересно и почнах да "уча" ... и сега продължих учението като влязох в механотехникума в Бургас (сега съм 11 клас) ...

Вто Сеп 12, 2006 10:18 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение ok
Било ти е интересно да четеш електроника, и не си знаел какво да правиш? интересно. И сега си 11 клас в ТМТ?
И аз съм учил там, промишлена електроника. Не съм доволен много от обучението, но това е друга тема. Почти всичко каквото съм научил, съм го научил сам. А ти каква специалност си?
А по въпроса. Както каза Wise, ттрябва да си представиш нещата физически: регистри, изчисления, прехвърляне на данни. Разбиращш ли от цифрова електроника?
И мойто мнение е, че трябва да започнеш от 16ф84а, защото е лесен, има достатъчно примери и обяснения за него из нета и е лесно достъпен. бъди сигурен, че няма да успееш от първия път, може и да изплющиш някой мС, но това е нормално. Но като навлезнеш, ще свикнеш и ще преминеш и на по сложен контролер. Продължавай упорито и питай при необходимост.

Сря Сеп 13, 2006 12:43 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща