Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Относно ECU 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Относно ECU
Здравеите,можеби ще ме сметнете за тъп но все пак искам да попитам:За да мога да програмирам ECU на коби(става въпрос за чип тунинга) от каде да започна?Ето това ми е началота:Така знам че самият чип е един вид интегрална сх в който е запаметен един BIN файл който садържа важната информация.Тази ИС е 3 вида:за езнократна употреба,заменящасе-която се трие с ултра-виолетова светлина(става въпрос за EPROM) и FLASH памет.Самият бин файл съдържа инфото който е превесен на машинен език(изгр. от 0 и 1 ) с помоща на дисамблер се превръща в горе доло разбираем език (за нас) който го променаме(в ASM файл).Променяме параметрите превръщаме го пак в бин с асемблер и го запаметяваме на ИСто и след това го запояваме на самият ECU.До тук предполагам че съм прав та искам да попитам как да се науча да правя самото програмиране?Нещо от каде да започна с ученето?А междо другото съм запозната с работата на Регистри,лог. елементи и т.н.
Thanks

Нед Окт 29, 2006 9:16 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Според мен по трудно ще е да разбереш какво точно да промениш (трябва ти много инфо), отколкото да се научиш на по-горе изброените работи !!!

Нед Окт 29, 2006 11:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Обикновено е много по-трудно да се направи коректна промяна в чужда програма (еле пък от .HEX файл), отколкото да се напише нова програма. :D
Започва се с внимателно и многократно четене и препрочитане на подробното описание на някой процесор.
Например 8-битовите PIC или AVR са подходящи. Свалят се от мрежата.
След това се прави същото с публикуваните на същите страници Application.
Когано решиш, че вече всичко ти е ясно (или нищо не ти е ясно - то е почти същото :) ),
преминаваш на практически занимания.
Купуваш някакво китче с програматор, и пробваш.
Някъде в този момент ще можеш да зададеш и смислени въпроси във форума, на които ще отговаряме с удоволствие.
Едва ли ще можеш по-рано :roll:
Sorry

Пон Окт 30, 2006 2:15 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
По-скоро трябва да търсиш инфо в чужди форуми , от колкото тук ;-)

Аз имам едно предположение***, че ако ECU-то е високо интелигентно и има заложени алгоритми на база околна среда (Чрез датчици), състояние на колата/двигателя (пак чрез датчици ) и просто указани крайни точки за обороти (който се налагат чрез датчици и някакви електромеханични приоми хехе) единственото , което трябва да направиш е просто да укажеш тези прагове или даже си мисля, ако е направено с доста ~"AI" / много алгоритми -> т.е много предвидени ситуации , в които да взима решения дори може да е само един или два параметра.

/но това си чисто хипотетично предположение :-)

*** - но не съм се занимавал , така че може и да е голяма глупост горното :-) / въпреки че аз ако правех такова нещо щях да го направя мах универсално :-)

Пон Окт 30, 2006 10:57 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Едно време, като бях юноша, всички искахме да пишем игри, а сега младежта иска да пише ЕКУ-та. :D Което определено си е прогрес.

Пон Окт 30, 2006 11:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да, но ... вчера се зазпонах с човек работещ в сферата на Сашо - инжинер на ИС :-)
Та той (не сашо) прави ИС за климатици , термодатчици (много добри инфрачервени термодатчици са направили ! :-) ).
И тези ИС за климатици най-вече за авто-индустрията.

Та той разкзваше за тестовете на електрониката в автомобила. ХИч не е лесна работа (това ясно), но хич ;-)
Много интересни , но малкo като количество интересни неща каза :-| Просто защото не беше сбирка за коли ,а не за електроника и имаше други 'по-важни' теми хахах :-)

Та ... това определено не е лесна* работа, така че си трябва много търпение и знание :-)

*демек има голяма специфика спрямо други области на електрониката :-)

Пон Окт 30, 2006 12:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Има една програмка, казва се WinOLS, може много да ти помогне
http://www.evc.de/en/product/ols/software/
но като 4ета това, което си писал, има още много сол да изядеш докато стигнеш до там...
Но не се отказвай, карай подред....

Пон Окт 30, 2006 12:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]