Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Протел въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Протел въпрос
ЪЪЪ аз такова не мога да разбера за какво точно е TopSolder. Когато задавам размерите на крачетo на чипа, този размер е отразен в TopLayer. Какво указва TopSolder?

Вто Сеп 12, 2006 6:51 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Хммм какво е отрязано, това е солдермаската на горния ти слой .. ама не разбрах какво ти е отрязано

Вто Сеп 12, 2006 7:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това и аз го търсих из документацията ама уви...останах с впечатлението, че в този layer се означават местата където ще се запоява, тоест на всеки pad

PS. И аз трябва да спра Пиенето :oops: Тоя въпрос ме хвърли в тъч...по-скоро отговора който съм дал :D Top-solder layer-a е маската (зелена в повечето случаи), която се поставя върху платката за да защити пистите от окисление, както и от разтичане на калай при запояването

Вто Сеп 12, 2006 7:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В този слой трябва да се укажат отвори в солдермаската,в смисъл-прави се тест на схемата но за целта на платката има само контактна площадка,т.е текстолита там не е пробит.Ако в солдер-слоя не е предвидено това,то солдермаската изолира този тест-пад и не можеш да направиш нищо,т.е трябв да чоплиш солдермаската за да стигнеш до площадката.

Вто Сеп 12, 2006 8:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво общо има TopSolder с тестването и тестпойнтовете. Както казаха по-горе, това е зелената маска и тя обикновенно е размера на пада + 4-5 мила.

Вто Сеп 12, 2006 8:38 pm
Профил

Мнение 
Абе аз уж не съм пил ... ама .. отразен ... съм го прочел като отрязан .. та се чудя какво му се е отрязало:)
Иначе по конкретно на въпроса ти, задачата на солдер маската най основно е да позволи запояване тип вълна, а и изобщо да улесни запояването. Лакът на солдер маската не се мокри от разтпен калай, т.е. е доста по трудно да стане мостче му две пътечки ли съседни площадки.
Също така солдер маската предпазва пътечките от окисление, но не може да се разчит кой зане колко ще работи при повишена влага, тогава е по добре поле да се нанесе защитен слой, в момента продават и мнго удобни спрейове, като силикон, и май освен че изолират добре, са и термопроводящи.

Вто Сеп 12, 2006 8:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
СМ600 сигурно те обърква това че информацията за размера на площадките я има и във TOP слоя. И защо програмата да не си я вземе директно от там като добави +5 mils и да генерира файла за солдер маската?
По някога се налага да се правят полигони на които ръчно им изчертаваш какво да бъде покрито със солдер маска и какво не. Например полигони които се ползват за топлоотдаване или пък контактни площадки на бутончета. Тогава без да имаш отделен слой TOP SOLDER в който да си чертаеш няма да как да стане.

Сря Сеп 13, 2006 4:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мдамм, това ме обърка, ако го бяха кръстили TopSolderMask по-рано щях да включа :) Сега вече видях в Layers менюто, че TopSolder, BottomSolder, TopPaste, BottomPaste са групирани заедно като Masks.

Сря Сеп 13, 2006 6:03 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Кат правиш после горещо изравняване де не ти стане всичко с калай :) и пистите са изолирани от външния свят.

Сря Сеп 13, 2006 6:18 pm
Профил

Мнение 
Top pastе и Bottom pastе са за шаблон за паста или спойка.

Сря Сеп 13, 2006 8:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И още един: Как да задам различна големина на площадките на Via-та и Pads в различните слоеве?

Пон Сеп 25, 2006 4:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]