|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:07 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
Може би проблем с дисплея...
| Автор |
Съобщение |
|
The^day^of^DooM
Ранг: Минаващ
|
 Може би проблем с дисплея...
От два дена съм в много гадна ситуация а имено: LCD дисплея (JM162A) не иска да се инициализира правилно в дву редов режим. Трябва да рестартирам процесора /mega16/ за да влезе. Извежда се текст на екрана /само първи ред/. Сигурен съм, че проблема не е софтуерен понеже текущия му драйвер го ползвам вече няколко месеца и не са се появявали проблеми... Поне не до сега... Единствения начин е чрез рестарт на процесора което ме наведи на мисълта, че може би не го изчакавам достатъчно след подаване на захранването /33ms/ - вдигнах времето на 1-2сек... Нищо. Слагах стария кварц /да не би да има разминаване в честотите/, пробвах да го върна на старата схема - пак не иска да тръгне. Почвам да си мисля, че явно при разпояването съм му нанесал вреда /при докосване на rosc на самия дисплей някой път успява да тръгне но смяната му съм я оставил като последен вариант/. За схемата: елементарана, захранване през 7805, дисплей на PORTB, кварц 4MHz, кондезатори на кварца - 18pF, между + и маса на процесора - 100нF, reset - 10K към +, кондезатор на reset-a /от 0.1 до 2мF пробвах/. В общи линии това е постановката, но не иска та не иска да тръгне, поне не от първия път... Пробвах и с друг процесор /знам, няма логика но имайки в предвтид текущата ситуация.../
п.п: използвам 4-битов режим на работа, като свободните входове на дисплея са изтеглени към маса. Засега не се сещам друго.
|
| Сря Окт 18, 2006 9:05 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Нещо си объркал софта.Аз тези режими съм ги правил (но с ПИК ) и си работеше нормално.Правилно ли спазваш времето при инициализацията и константите ?Пак си виж константите и как се прехвърляш на 1 и 2 ред (адресите)
Айде успех.
P.S Има и краен вариант -сменяш процесора с ключета имититаш всяка стъпка на ръка но си е трудоемко,но дава резултат 
|
| Сря Окт 18, 2006 9:21 pm |
|
 |
|
The^day^of^DooM
Ранг: Минаващ
|
И при мене работеше - до онзи ден... Времената - да, дори пише на първи ред. Влиза в двуредов режим чак след рестарт на процесора. Адресите - щом досега е работил... (0х00 за първи и 0х40 за втори). Сетих се нещо - някой път втория ред се изобразява само наполовина  ("слетва" само горната половина от реда, долната никаква я няма).
|
| Сря Окт 18, 2006 9:48 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
ми земи си друг дисплей и пробай можеда ес е скапал тоя щом е бачкал преди а не бачка сега
|
| Сря Окт 18, 2006 10:27 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|