Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Как се смятат захранващи кондензатори? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Как се смятат захранващи кондензатори?
Имам схема, състояща се от AVR :prayer: и сериен EEPROM. Задачата й е да събира статистика. Понеже опресняването на статистиката става няколкостотин пъти в секунда е неразумно да се записва всеки път в EEPROM-а. Решил съм да се записва само при отпадане на захранването на у-вото, т.е. при изключване. Трябват ми някакви сериозни кондензатори на входа, които да захранват схемата колкото да се запише статистиката. Примерно 1 сек. ще е достатъчна. Консумацията на схемата едва ли е повече от 150-200 mA. Как да сметна кондензатора(те) които ще ми трябват?

Пет Ное 17, 2006 10:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
1 сек. - 200мА? Май не си наясно със какво се захващаш. Ей така на око ти казвам - 40000uF до 100000.

Ако си на 3 В по добре сложи литиева батерийка и два диода.

Пет Ное 17, 2006 10:56 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
1 сек. - 200мА? Май не си наясно със какво се захващаш. Ей така на око ти казвам - 40000uF до 100000.

Ако си на 3 В по добре сложи литиева батерийка и два диода.

На 5 съм, за съжаление. Тези стойности ми се струват космически. :( С 440 uF работи известно време, преди да загасне. Не съм го мерил точно колко, но се вижда с просто око. :?

Пет Ное 17, 2006 11:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
150-200ma за AVR+Eeprom !!! Съмнявам се! Защо не премериш консумацията? Или има и други консуматори? Ако има, добре е да ги "разделиш" по захранване.
Друг метод: проба-грешка... докато стане :D

Пет Ное 17, 2006 12:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Gogo написа:
150-200ma за AVR+Eeprom !!! Съмнявам се! Защо не премериш консумацията? Или има и други консуматори? Ако има, добре е да ги "разделиш" по захранване.
Друг метод: проба-грешка... докато стане :D

Ами презапасявам се. :) Мерил съм го, заедно с max232 е малко над 100 mA, но бях чел, че еепрома дърпа яко при запис. :)

Пет Ное 17, 2006 12:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пробвай с тази схема - през един резисор нюхаш кога отпада захранването и правиш записа.Ако кондензаторите ти са чак толкова критични - метода на пробата и грешката но след 1-2 опита ще видиш каква стойност те устройва.

Прикачени файлове:
power.JPG
power.JPG [ 8.95 KiB | Прегледано 4359 пъти ]
Пет Ное 17, 2006 12:42 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Абе май ти трябват около 60000uF, така като го смятам, което си е доста. Така, че с пробата и грешката, може и да не стигнеш тази стойност с 1-2 пъти. :wink:

Пет Ное 17, 2006 12:52 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Работата отива към един GoldCap 1F 5,5V май.
До коко волта ти се запазва работоспособността на устройството?

Пет Ное 17, 2006 1:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Консумацията на мегата може да се намали до незначителна като намалиш честотата на клока при изпадане в тази ситуация.

Предполаган че захранваш мегата през някакъв стъбилизатор. Следи входното напрежение на стъбилизатора и при падането под някакъв праг задеиствай записа. За да ползваш енергията от кондензатора да дупка сложи LDO.
Ползвай I2C паметта на честота 400khz така времето за записване на данните надали ще е толкова голямо. Ползвай записване на цели страници на паметта а не побаитно. Побаитно е много бавно.

s 2200uF от входно напрежение 12V към 3.3V съм правил запис в една атмелска памет около 500 баита. И имах реверв в времето голям.

Пет Ное 17, 2006 1:43 pm
Профил

Мнение 
Oт къде я имаш тази огромна консумация 150-200мА и защо е необходимо толкова много време?
Примерно решение - с оптронче можеш да разбереш, кога ти отпада мрежовото напрежение.
- изключваш всички големи консуматори - индикация, релета.
- консумацията ти намалява и стойността на кондензатора ще стане по-малка
- приблизителна формула за изчисление в първо приближение :
C=(dt.I)/dU ; dt ти е времето, а dU е допустимия пад на напрежение върху кондензатора
И без това трябва да осигуриш достатъчен запас на капацитета с оглед на толеранси и стареене така, че по-точна формулка ти е необходима. Разбира се една окончателна проверка с осцилоскоп е задълйителна.

Пет Ное 17, 2006 2:49 pm
Профил

Мнение 
с това се правят 5-6 записа без проблем
не е толкова трагично положението

Прикачени файлове:
R.doc [13.5 KiB]
342 пъти
Пет Ное 17, 2006 2:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами варианти няколко, от колко волта го захранваш, най-верятно имаш някъде по високо от тези 5. Ако искаш да стане като свят с малък кондензатор, слагай кондензатора на входното, после импулнсо на 5. Така може да си осигуриш дълго време със сранвително по малък кондензатор при голяма консумация. Въпреки че в твоя случай .... твоя процесор не работи ли и под 5 В , предполагам и памета може би работи. То такива неща с емислят още при конструиране на схемата.

Съб Ное 18, 2006 2:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи да уточня, че става въпрос за данни около 1K. :( 5-6 записа не ме устройват много.
Освен верно да почна да прбвам с различни кондензатори?

Съб Ное 18, 2006 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Oт къде я имаш тази огромна консумация 150-200мА и защо е необходимо толкова много време?
Примерно решение - с оптронче можеш да разбереш, кога ти отпада мрежовото напрежение.
- изключваш всички големи консуматори - индикация, релета.
- консумацията ти намалява и стойността на кондензатора ще стане по-малка
- приблизителна формула за изчисление в първо приближение :
C=(dt.I)/dU ; dt ти е времето, а dU е допустимия пад на напрежение върху кондензатора
И без това трябва да осигуриш достатъчен запас на капацитета с оглед на толеранси и стареене така, че по-точна формулка ти е необходима. Разбира се една окончателна проверка с осцилоскоп е задълйителна.

Значи процесора бачка нормално и стабилно до 4.5V. Пробвах и на 4, но се ресетира чат-пат. :( Да кажем, че ще успее да си свърши работата за 0.2 сек. По твоята формула имаме C = (0.2*0.1)/0.5 = 40 000 uF :( :( :( Цецо май е прав. :( Баси безнадеждната работа.

Съб Ное 18, 2006 5:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Работата не е безнадеждна, просто иска друг подход. Щом данните са важни направи си една бейкъп батерия от 4 никел-кадмий акумулаторчета ААА с подходяща схема за подзаряд и готово. Имаш винаги 4.8V на разположение за достатъчно дълго време.

Съб Ное 18, 2006 6:11 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща