Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Грешка при по висока честота !!! 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Грешка при по висока честота !!!
Здравейте!

Две входни величини изчислявам по формула. Извеждам върху LCD. Възможно ли е ПИК да бърка при изчисление когато използвам кварц f=36 mhz 18f452) . Програмата работи идеално при 10 mhz, но при 36 - бърка. увеличавам всички времена 4 пъти при извеждането на LCD, въпреки че нямат нищо общо с резултата !!!!!

Нед Окт 29, 2006 8:56 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ми щом при 10 бачка....
обаче не знам от де ги земаш тия величини. да не се окаже само че нещо по измерването или входа ти е проблем, а не във сметките.

Нед Окт 29, 2006 9:40 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Не може на 10 да работи , на 36 не -> по-скоро виж си програмата за визуализация на LCD.

Е преди това си виж errata-та все пак, форума на Microchip.

offtopic: M$ = Microsoft , M? = Microchip (?= символ) :-) я да измислим :-)

Нед Окт 29, 2006 10:15 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
При 10М и при 36М времената не се различават 4 пъти ! Пак си виж таймерите.

Нед Окт 29, 2006 11:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Това са 2 файла за ЛСД. В 1-я се съдържа (най-накрая) алгоритима за инициализация на ЛСД,а във 2-я данни за ЛСД-то 2х16.Не разбирам кое му е сложното?Много инфо има за това и пак се задават въпроси как?Преди време пак бяхме дискутирали тази тема,ама нейсе. Ако и това инфо не е достатъчно - кажете.

Прикачени файлове:
LCD.rar [563.07 KiB]
185 пъти
Нед Окт 29, 2006 11:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
1. Какво значи - "програмата бърка"?

2. Как регистрираш "бъркането" - по външни белези (например LCD-то) или имаш дебъгер?

Нед Окт 29, 2006 12:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
Значи проблема е следният:

Симулирам импулси от pc-то чрез звуковата карта. Те са с точно определена честота (различни за ляв и десен канал). После ги сумирам във времето и извеждам върху LCD . Нямам никакъв проблем с извеждането !!!! Извеждам полученият резултат през 10 мин. (някакви си сметки, които не са от значение).Използвам външен кварц за отмерване на импулсите => не зависи от основната честота на ПИКА. Програмата работи и сметките са верни (получава се малко по малък резултат от действителният). Тъй като се налага да работя с 32 битови числа в няколко формули за умножение деление и т.н се получва доста време за смятане - повече от 1 ms. Като имам впредвид какво подавам на входа изтървам импулс ако сметките ми са повече от 1.2 мс. След като не мога да опростя повече сметките реших да вдигна честотата. Коригирах времената на LCD-to и то си извежда без проблем резултата , но ГРЕШЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Предполагам, че проблема е в кварца....т.е не е на такава честота която го пише (китайска му работа). Утре ще замеря с осцилоскопа.

Нед Окт 29, 2006 8:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
е кой туй грешен? по-голям, по-малък? и какво ще рече това
Цитат:
Използвам външен кварц за отмерване на импулсите => не зависи от основната честота на ПИКА.
?

Нед Окт 29, 2006 11:27 pm
Профил

Мнение 
"Използвам външен кварц за отмерване на импулсите => не зависи от основната честота на ПИКА." - използвам външен такт за TMR0, за да не броя инструкциите при всяка промяна на кода.
Резултата излиза най-различен. (36mhz)В повечето случай стотици-хиляди пъти по голям съвсем в началото (такъв трябва да едва след 2 дена работа !!!!!). Днеска ще пробвам с друг кварц, най вероятно нещо е фалшив с този дето пробвам, кой знае на каква честота тактува да го убиеш :-) !?

Пон Окт 30, 2006 9:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз един път се пробвах да подкарам 452-ка на 40 MHz - 10 х 4 с PLL. Не работи никак стабилно. Има доста условия откъм обезшумяване и качество на платката за да стане. И след този си опит си ги джиткам на 20 - до сега не съм имал проблеми.

Пон Окт 30, 2006 3:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Доста неразбираемо си го описал. 36 мегахерца ти е кварца на контролера или тази честота пускаш на входа на таймера?

Пон Окт 30, 2006 3:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
"Използвам външен кварц за отмерване на импулсите =>(следователно) не зависи от основната честота на ПИКА."

:-) ! И да искам не мога да използвам 36 mhz за външен клок на TMR0 ! 36 mhz е основната честота (на процесора) , а външната може да бъде до 200khz според pdf-a на 18F452. Както и очаквах кварца, който съм използвал не е бил със всичкия си :-) ! (затова са били и грешките)

Интересно (поне за мен де) днеска пробвах с 40 mhz, наистина нещо не се държи добре. Предполагам наистина поради смущения както казва Cekins. Например както работи по едно време започва да отмерва входни импулси без те да съществуват. Не побързах да ресетна пика, а дадох на маса входа чрез който "уж" ги получава и той продължаваше да отмерва по вход импулси (извеждам всеки един импулс върху дисплея за да знам дали измерва нещото си)! Много, ама много се учудих (нямам опит с подобни неща). Ресетнах пика и всичко се оправи. Но това е лошо за системата ! АМИ ЗНАМ ЛИ КОГА ПАК ЩЕ ИЗПАДНЕ В ПОДОБНО СЪСТОЯНИЕ ?(т.е измерва нещо, което несъществува).
Пробвах после многократно и не се повтори това със лъжливото измерване (импулси)
По напредналите да споделят - възможно ли е това нещо (пика да се обърка поради някакви си причини) ????!!!! Не би ли трябвало ако нещо не е наред да забие,а не да работи неадекватно !!!!!

Пон Окт 30, 2006 11:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За да ти помогнем качествено, ако не е много секретно - качи тук програмата и схемата. Иначе ще си говорим само приказки от 1001 нощ и накрая нищо. 8)

Пон Окт 30, 2006 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
me40 написа:
...а външната може да бъде до 200khz според pdf-a на 18F452.
8O
Погледни на страница 277 от пдф-а! 200 килохерца са 5 микросекунди, а там става въпрос за наносекунди. Това ме навява на мисълта, че пропускаш нещо от пдф-а и заради това ти "греши" пик-а. Поне при мене в 99,9% от случайте е така и се оправя като допрочета пропуснатото :D
Помисли по предложението на @Dimitar.

Вто Окт 31, 2006 2:12 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]