Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
[новак] [AVR] Заключих се с бушон! 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение [новак] [AVR] Заключих се с бушон!
Здравейте,

Първи пост ми е тука, а с uC се занимавам от една седмица, тъй че извинете, ако плещя глупости.

Проблема е следния: експериментирам със ATTiny26, и се заиграх с interactive mode на avrdude. Опитах се да програмирам EESAVE бушона за да не ми трие еепрома всеки път, ама нещо съм объркал с битовата маска, явно съм сложил RSTDISBL на 0, сега RESET-а вече не е ресет.

Чета в datashit-a, че само parallel programming mode може да оправи нещата, само дето аз използвам ей такъв програматор, директно вързан за схемата:

Изображение

Има ли някакъв лесен начин да изключа шибания RSTDISBL, без да сглобявам/търся full-blown parallel programmer за AVR? Може би някаква проста схемичка за целта?

// К

Сря Авг 22, 2007 3:18 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
наистина вече ти трябва паралелен програматор. това е единствения случай, в който ти трябва.
лесния начин е да си купиш AVR-Dragon от футурел. на него са изведени пинове за паралелно програмиране.
струва към 100 кинта (не помня с ДДС или без).

ПС: понеже питаш за лесен начин си позволявам да ти го предложа. не питаш за евтин+лесен :wink:

Сря Авг 22, 2007 8:13 pm
Профил

Мнение А евтин и лесен?
Хм, това не ме устройва -- самия чип струва 2 кинта :)

До сега съм стигнал до два възможни варианта:

1. Сглобявам паралелния програматор от тук, щото няма да струва 100 лв, и ще свърши работа. И все пак, за чип от 2 лева някак не си струва.

2. Със захранвания от по 5 и 12 волта сглобявам схема, с изкарани джъмпери за изводите на uC, и много, много внимателно правя "програмирането" ръчно. Това дали ще сработи?

Алтернативен вариант: ако на някой му трябва заключен ATTiny26 се уговаряме и му го подарявам :)

Сря Авг 22, 2007 9:02 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Няма ли да е най-лесно направо да си купиш нов чип...тоя го сложи в една кисия и го закови с пирон за стената :D

Пет Авг 24, 2007 10:22 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
На серийното програмиране му трябва сигнала ресет, а той вече го няма, така че... серийното вече не работи. :)

Пет Авг 24, 2007 4:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]