|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:08 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Температурен сензор TCN75
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Температурен сензор TCN75
Нещо не мога да схвана, бъркам ли или така си работи TCN75.
От документацията му става ясно, че като се въведе в Shutdown Mode консумацията му пада и спира измерването на температурата. Чета го веднъж на една секунда. Преди четене го вкарвам в нормален режим, изчаквам 10-тина ms и тогава чета температурата. Показва едно и също, 23 градуса, нагрявам го, не помръдва. След четене на температурата го вкарвам обратно в Shutdown Mode. Направих обратното, преди четене го вкарвам в Shutdown Mode, чета го и тогава го вкарвам в нормален режим, така работи.
Прочетох няколко пъти документацията, не видях някъде да бъркам, а TCN75 продължава да работи "наопаки"
Главна програма, така не работи: Главна програма, така работи:
Някой да има идея, защо така става ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Ное 17, 2006 4:19 pm |
|
 |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
никой май не иска или не може да ти помогне. Не е ли малко 10ms за реагиране на сензора?
|
| Съб Ное 18, 2006 11:03 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
offtopic: стига бе човек -> петък , събота е ; хората почиват.
Изчакай малко.
не съм пипал TCN75 не мога да помогна
А на теория да си говорим , по-добре да изчакаш/м някои , който знае проблема. 
|
| Съб Ное 18, 2006 11:49 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами аз взех преди година 5 такива чипа да ги видя колко струват.
сега гледам, че ги нямат вече в комет.
но пради придобития ми рефлекс към въпросния производител, чиповете си седят още в кутийка.
пирев, верно ли 250uA са ти много за оперативен режим? за какво ти е да го успиваш?
времето за конверсия го дават типично 55ms. няма максимално, което си е типично за майкрочип.
това важи и за тока на консумаци. а напрежението е 2.7-5.5 в безмерни единици.
за съжаление и аз не видях нищо в комументацията, касаещо времето за разбуждане. вероятно не е важен такъв детайл.
опитай да го вдигнеш това време - след като го събудиш, дай му поне 1s да си изпие кафето и да влезе в час.
и споеред мен, недей да разчиташ на 100ms при измерване.
ще сме ти много благодарни ако постнеш после резултата от чесането по главата
|
| Съб Ное 18, 2006 12:04 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
наскоро правихме една система за следене на околна темература и там ползвахме този или подобен чип на майкрочип...
колегата дето до сетупваше също бучеше, че има некъф шит... но той беше в конфигурирането....за четене на околната температура се четеше, но когато се опиташ за му зададеш хистерезиса на вкл/изкл нещеше и нещеше да му се запишат праговете...
а иначе има шит че данните трябва да са подпряни на захранване със 5-10К ома защото ако го четеш по-бързо чете с грешки....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Ное 18, 2006 2:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми то I2C без пулъп резистори е като туршия без сол, оцет и олио. камбите почват да смърдят на втория ден (разбирай: I2C протокола се скапва на втория байт)
той пирев също успява да прочете околната температура - 23градуса.
ама като се измени околната температура, чипа не може да я актуализира.
та в ератата сигурно ще пише: "да се измерват само околни температури от 23 градуса"
|
| Съб Ное 18, 2006 7:58 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
на саита на М-Чип има пример сорс на асемблер за четене на до 8 ТЦ-та на шината, един приятел го тества... ТЦ-то си работи безупречно, но слип моде не си спомням дали има в примера
|
| Съб Ное 18, 2006 8:20 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
I2C си има всичко, на същия бъс има вързани памети 4 x 24LC512, работят безупречно на 100kHz, TCN75 също го килохерцам на 100kHz. Всеки микроампер ми е важен, тъй като захранвам 5V система от 2 NiCd x 1.2V чрез конвертор с TL499A. В началото издържаше около 24 часа, с разни заклинания и магии го докарах до около 4 дни, ама ми се ще да е около седмица в режим измерване на температура  ( това са два канала с LM335 или два канала с SMT160, с TCN75 ще е повече предполагам )
Забелязох, че данните от TCN75 винаги са число кратно на 2, оказа се, че съм изпуснал един Ack в ReadTCN75():
Сега вече се четат и половинките от градуса.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Ное 18, 2006 8:32 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|