|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 Li-ion <-> "PowerSupply"
Спал съм много малко, но не точно поради това главата ме цепи и ужас.
ЗАтова ще задам този смешен въпрос, на които простичко очаквам отговор без да ми се карате много много.
Има ли проблем да заменя Li-ion батерия с ОпоренИзточник на напрежение LMxxx или чрез просто някакъв стабилизатор да сваля напрежението на необходимито.
Има ли нещо специфично при схеми захранвани от Li-ion батерии , което би попречило да се вкл. към захранваня.
Знам ли и аз какво странно търся, но питам , че става дума за Smartphone и не ми се рискува.
А пак казвам .. главата ме боли , две невиждам. Три обаче виждам
едит Не съм пил ! , т.е не затова ме боли главата.
|
| Съб Окт 21, 2006 6:15 pm |
|
 |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
Какьв проблем очакваш  , и в двата случая ти трябва източник на определено постоянно напрежение.
Само гледай кой кабел кьде слагаш 
|
| Съб Окт 21, 2006 6:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
НЕ МАХАЙ БАТЕРИЯТА ОТ GSM-A
ще те заболи всичко, най-вече джоба
GSM-а е особен консуматор, поради спецификата на радио-обмена (става по тайм-слотове)
по тази причина, товара е силно импулсен и може да се променя в зависимост от това какво прави телефона в момента
в приемащите таймслотове (1ts ~ 575uS), консумацията е много малка - милиампери, а в предаващите става до 2А.
предаващите са от 1 до 3, останалите до 8 са приемане. по принцип стандарта не задължава предаващите да са залепени,
т.е. можеш да имаш TRTRRRTR, което е направо ужасен случай за захранване
в предаващите слотове можеш да имаш до 300mV пад с пулсации не по-големи от 50mV за ниския спектър
отскоци не можеш да имаш, защото изходното стъпало се храни направо от батерията и всичко над 3.6V може да го изгори.
с линеен стабилизатор няма начин да го направиш. освен ако не сложиш някакво старо захранване от ИЗОТ, дето е 5V/30А/30кила
с импулсен... прави се, но надали ще се справиш от първите 10 пъти
като ти мине главата, може да питаш още
|
| Съб Окт 21, 2006 6:53 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Преди около година правих захранване на Алкател HD1 (онези старите, мощните  ) с LM2576 ADJ и стана от първия път. Бачка за чудо и приказ... Сложил съм му на изхода (на стабилизатора) 3 кондензатора: 10000uF + 2x2200uF, точно заради голямата импулсна консумация при предаване. Пулсации не съм мерил - работата беше на юруш  - сглобих го за половин час и взе че тръгна. И още си работи... Та, не знам защо 10 пъти!!!
Трябва да имаш в предвид, че батерийте имат повече от 2 извода! Другите (освен + и -) са "информационни"  - по тях телефона познава с каква батерия е и колко е нагрята. Обикновенно на тях е изведен терморезистор. Някой телефони, не "палят", като не намерят нужната им батерия.
|
| Съб Окт 21, 2006 7:09 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
HCL е затова
Благодаря момчета.
УТре ще си купя или в пон. една китайска батерия , пък като мога ще си купя оригинална или ще направя захранване някакво като тебе Гого.
ЩЕ го измислим. Благодаря !
|
| Съб Окт 21, 2006 7:25 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Gogo може ли да кажеш повече за кондензаторите само , как точно си ги сложил към маса (нали) ?
нещо по-специфично
Само питам , не съм луд на тази глава да правя нещо.
|
| Съб Окт 21, 2006 7:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
то за работа, сигурно ще работи. много зависи и къде работи - сигнал, антена => излъчвана мощност.
ако между началото на предаването и края му има пад >300mV или големи пулсации, се получават едни гадни фазови грешки, които GSM системата възстановява или с препредаване или с вдигане на мощността. последното води от своя страна до по-голяма нова грешка.
в крайна сметка ти се вгига BER (channel bit error rate), което може да се усети като по-ниска ефективна скорост на обмен или дефекти при говорене.
2576 е бавен (65kHz) и ще реагира относително неадекватно на импулсното натоварване.
14,000uF е добър подход... ама една батерия си е по-добро нещо
всъщност зависи от гледната точка и целта на упражението
всеки има право да си го прави както му дойде на акъл.
аз просто изяснявам някои факти
|
| Съб Окт 21, 2006 8:16 pm |
|
 |
|
HCL
|
Очевидно сьм сгрешил  Добре че изчака мненията на останалите. Макар и да не разбирам при ограничен ток от захранването какво може да се повреди в телефона.
|
| Съб Окт 21, 2006 8:41 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
ДедоБоре - благодаря много
Значи на мен ми трябва само ... за... колко за 2-3 часа работа еднократно да стане  Демек няма да стои така - не е няко ембед проект. Нямам батерия за телефона  В БГ някои дори не са чували за MPX200 на Моторола,да не говорим че батерия за него има само от лошите китайци ... които са ..., но ще взема една няма как.
И идеята е , че за flash трябва батерия (колкото и тъпо да звучи , защото дърпа иначе захр. от пц-то по усб-то), но няма батерия (така го купих).
И толкоз
@HCL - ми аз доколкто разбрах - ще се и*ава захранването и то посл може да пре*бе телефона 
|
| Съб Окт 21, 2006 10:00 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
LM2576 се оправя добре с пиковите токове, проблемът, както каза Дедото, е в лошата му реакция на импулсни натоварвания. Аз ползвам LM2673-ADJ в TO-263 ( SMD ) със 1000uF и се оправя доста по-добре. При пиковете на предаване при опит за регистриране в мрежата на оператора имаш най-голяма консумация. Тогава напрежението спада от 4.05V на 3.95V и няма разлюляване при преходните процеси. Този LM2673 го има в Електронинвест, сигурно и на други места. Освен това ти препоръчвам да го настроиш на 4.05, а не на 3.8 волта. GSM по принцип работят от 3.4 до 4.2 волта захранващо напрежение.
ЕДИТ: Важен е и кондензаторът на входа на стабилизатора. Там също се иска поне 470uF. Паралелно на електролитните слогам по 1uF 0805 монолитен кондензатор.
Последна промяна bateAz на Нед Окт 22, 2006 9:54 am, променена общо 1 път
|
| Нед Окт 22, 2006 9:51 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Последна промяна the_real_maniac на Нед Окт 22, 2006 10:54 am, променена общо 1 път
|
| Нед Окт 22, 2006 9:54 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Прочети го пак, да не е станало объркване. Нивата 3.6 и 3.7 са номиналните напрежения ( ??? ) на батерията. При заряд се вдигат до 4.1, съответно 4.2 волта. Потърси в спецификациите не какво е номиналното, а какви са границите, в които може да работи.
|
| Нед Окт 22, 2006 9:57 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
ДА това ми е ясно  Аз просто споменах номиналните стойности. Вярно е - горе не съм се изказал правилно
Извинете.
|
| Нед Окт 22, 2006 10:52 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
индуктивността също е от значение. далеч не всяка навита жица ще стане...
за 2А пиков ток трябва твоята индуктивност да се насища при не по-малко от 3.2А, но пък не трябва да е много голяма, че ще има паразитни капацитети. също е важен и изходния импеданс на DC/DC конвертора - общо транзистор, диод, индуктивност и жици не трябва да превишават 150-200 милиома. рутирането на платката също е от значение.
като го направиш конвертора е хубаво първо да го закачиш на симулатор на импулсен товар ала-GSM. (вероятно нямаш и ще трябва да си направиш). после трябва да го видиш как се държи в поне 3 режима (0,1 и 2 TX слота), на поне 3 тока - 0.8А, 1.5А, 2.2А. трябва да мериш и тока, не само напрежението на изхода (токова сонда с поне 1MHz лента). пулсациите при предаване трябва да са <50mV за честоти <200kHz и <5mV за по-високите честоти. не вярвам да имаш и спектрален анализатор под ръка?
хубавите индуктивности ги няма на пазара. кольо ако иска може да си сподели терзанията. с кондензаторите положението е малко по-добро: има някакви, но те далеч не са най-хубавите. за FUJICON забрави директно.
това е по спецификация. вероятно ще е само за информация. ако трябва да се направи както трябва - така трябва да е.
затова казах, че няма да стане от първите 10 пъти
на мен ми се вижда много по-лесно решение да си сложиш каква да е литиева батерия и да оставиш телефона да си се оправя с нея
от какво може да изгори?
дори от много кратки положителни отскоци над 4.3-4.5V. съвременния чарколяк, дето работи на 2GHz е много обидчив откъм пренапрежения. то и няма как да е иначе, с тия нанометрови преходи.
като имаш предвид, че основната цифрова част на телефона работи на 2.5V или дори на 1.8V, и се храни с LDO... аз не бих рискувал
|
| Нед Окт 22, 2006 1:24 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Утре взимам батерия и пред мен стои дилемата -> да си правя зарядно за батерията или да си правя захранване за телефона
Поне докато го флашна.
Защото като е скапан софтуера и не зарежда батерията (въпреки вкл. зарядното към телефона).
99% - няма да знам капацитета на новата батерия - щото е куче, а при li-ion при презаряд следва БУМ !!!
Затова исках да направя захранващо за GSM-a.
бате - от колко отваря утре Electroninvest 
|
| Нед Окт 22, 2006 5:45 pm |
|
|