|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:12 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
bg_noob
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 1:28 pm Мнения: 3 Местоположение: София
|
 Въпрос за Тензодатчик
Здравейте! Първо искам да кажа,че съм наистина начинаещ потребител.Но толкова начинаещ,че почти нямам никакви познания относно електрониката.Но в момента искам да понатрупам малко знания,и затова реших да задавам тук някой въпроси,пък дано ми отговаряте
Та въпроса ми е.. За какво се използва ТензоДатчика? Аз знам,че се ползва за отчитане на шум.. пример > аларма на кола.Така ли е? И ако е така,откъде мога да го купя,и лесно ли става,така да го направя,че при лек удар от моя страна,той да кара/или да извършва някакво действие? Примерно да го вържа с едно светодиодче и то да светва,когато датчика отчете шум.Не знам на какъв принцип работи,въобще не съм наясно,но много бих желал,да науча как мога сам да си направя това,което желая?
Благодаря предварително на всеки отговорил!
Надявам се,че сте ме разбрали какво питам
|
| Сря Яну 17, 2007 1:36 pm |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Не си на прав път. Тензодатчиците се използват за измерване на деформации и от там индиректно - на сили. Това за което говориш се казва шок датчик и реагира на вибрации. За измерване на шумове се ползват микрофони. Пиши все пак какво учиш, в кой клас си, за да се прецени какво ти е нивото на общотехническа подготовка и да се препоръча подходяща литература.
|
| Сря Яну 17, 2007 1:41 pm |
|
 |
|
bg_noob
|
В момента съм 11-ти клас,по механика уча за диоди,резистори и подобни.Обаче аз в училище почти нищо не уча,просто не ме влече там да слушам.Затова се уча сам,това което ме вълнува.
|
| Сря Яну 17, 2007 1:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Лошо Седларов, лошо. А за транзистори учите ли? Ако да, първо научи това дето го учите в училище и си намери някоя книжка от типа "Електроника за начинаещи" - лошото е че сега такива няма - трябва да търсиш нещо от преди 89-та. Във форума и да задаваш въпроси, просто всички ще ти отговарят с "прочети това" и "прочети онова". Тук повечето обсъждани теми са за конкретни проблеми и то с хора които си имат доста по-голяма представа за това "що е то електроника и има ли почва у нас".
|
| Сря Яну 17, 2007 4:43 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Е според теб какво е тогава електрониката 
|
| Сря Яну 17, 2007 11:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами то тия работи са хардуер - т.е. механика  .
|
| Сря Яну 17, 2007 11:52 pm |
|
 |
|
bg_noob
|
Ами значи,аз си свалих една книжка в PDF формат - "Electronics for dummies"
Благодарение на нея научих за PIR (passive infrared) и в български саитове си намерих да се продават PIR датчици за движение.Обаче аз искам да разбера,всеки един датчик как работи,на какъв принцип е.Искам да се науча сам да си го правя.Просто за удоволствие,не за бизнес,обаче нещо не мога да намеря качествено ръководство по въпроса
Ако някой има книжки в .pdf и има желание да даде точен link,бих му бил благодарен.
Благодаря ви и на всички други,които сте ми отговорили.Разбирам,че тук хората са доста повече в час,с нещата,отколото мен,но разликата е там,че на мен ми дойде късно акъла в главата,и сега започвам от нулата и ми е много трудно.. всички тези термини,датчици работи.. все едно уча нов език 
|
| Чет Яну 18, 2007 12:19 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
"Малко" трудно ще разбереш как да си направиш PIR датчик, а и не само него ами и повечето датчици. По-добре засега научи само как работят и как можеш да ги използваш. За да почнеш да правиш PIR датчици ще ти трябват знания и умения доста по-големи от тези за 11-и клас - още повече щом тия работи ги учите по "Механика"  .
|
| Чет Яну 18, 2007 12:28 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Няма де е зле, да попрелистиш и учебника по физика. повечето неща всъщност са обяснени там.
Но чети внимателно и с интерес 
|
| Чет Яну 18, 2007 1:53 am |
|
 |
|
WDW
|
И е добре в училище да слушаш повече в час за диодите, резисторите и подобните, защото те са основата! А без нея си за никъде!
Ако там не са ви обяснили добре за диодите,резисторите и подобните можеш и тук да попиташ! Всеки на ДРАГО сърце ще ти обясни!
И повечето от датчиците са изградени на базата на диоди,резистори и подобните! Та от там се започва .....
Еееех едно време какви конструктори имаше за начинаещи...... С книжки и подробни описания........
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Чет Яну 18, 2007 1:23 pm |
|
 |
|
sv_shady
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами започнах от 3-4 месеца да се занимавам по - сериозно с електроника и установих, че да започнеш да се самоубочаваш е доста трудно. Ако пък не знаеш английски и нямаш достъп до интернет просто няма начин. Най - много да попаднеш на някоя по - стара книжка, от която да научиш това онова, ама микроконтролери, инфраред, ултразвук и е такива разни по съвремнни работи АБСУРД!!!!
|
| Чет Яну 18, 2007 4:05 pm |
|
 |
|
HCL
|
Не се оплаквайте, "сьвременните работи" са предимно за стимул. Така или иначе пьрвите 2 години в университета 50% от литературата, която ще изчетете ще е писана преди 1990:) а останалите 50% ще са n-то допьлнено и преработено издание.
=> Наблягайте на Математика и Физика и малко "модерни неща" за хьс.
И ако имате в предвид сериозно да се занимавате за бьдеще => Английский! Не се осланяйте само на това, което се преподава в училище, четенето на техническа литература с дебел речник под рька е много полезно.
|
| Чет Яну 18, 2007 8:54 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|