Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблем с MPLAB и PIC18f4550 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с MPLAB и PIC18f4550
Здравейте! Опитвам се да накарам един диод да замига, но не става . Пиша на C и ползвам C18 с MPLAB. Схемата съм си я вързал и като си напиша програмата на един друг с компилатор си работи, но на мен ми трябва да тръгне и така, зашото ще ползвам код, писан на C18. Забелязах, че като си наглася fuses от менюто на MPLAB и след това компилирам и кача програмата, кото я прочета отново с програматора конф. битове не са както трябва да бъдат - например аз съм му задал в менюто usb да ползва клок от PLL, а после като прочета този бит ми е 0, не 1, тоест все едно му е казано usb да ползва клок директно от кварца? Ето я и програмката, която се опитвам да накарам диода да замига.

Прикачени файлове:
code.c [247 Байта]
250 пъти
Вто Яну 30, 2007 6:04 pm
Профил

Мнение 
Оправих се! Оказа се, че трябва file->export , за да ми запише и конф. битове - аз не го знаех това. :)
Искам да питам някой подкарвал ли е bootloadera на Microchip с 18f4550, че аз вързах схемата, ама ме иска да ми разпознае win-a usb устройството. От Microchip са дали драйвер, но като и с него не иска да ми разпознае устройството.

Вто Яну 30, 2007 8:24 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Какъв " file->export", за какво говориш? А какъв програматор използваш? Може би там ти е бил проблема.

А сега за bootloader-a: А ти как си пробва USB-то че работи?

Сря Яну 31, 2007 11:53 am
Профил

Мнение 
В мплаб за да ти запише и конф битове в хекс файла не става като просто го компилираш, а трябва да му дадешfile->export.
А за усб компа ми казва, че не разпознава устройството.

Сря Яну 31, 2007 2:42 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Хахаха... разликата между мигащо светодиодче и USB комуникация е космическа. Така като гледам, май първото е повече като за теб.... без да се обиждаш;)

Сря Яну 31, 2007 3:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Приятел, вместо да ми се присмиваш, по-добре виж дали можеш да ми помогнеш. На мен ако всичко ми беше ясно нямаше да питам, още по-малко пък в раздел Академия :) Все пак никой не се родил научен, нали?

Сря Яну 31, 2007 3:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де, само че въпроса ти звучи като нещо от сорта "Защо не ми работи телевизора? ". Устройството може да не се разпознава поради 300 причини, както в контролера (софтуер/хардуер) така и в ПЦ (драйвери/ други). Как искаш да ти се отговори?

Сря Яну 31, 2007 4:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мисля че не е от компа. Май нещо е от софтуера на контролера, но не мога да разбера какво. До сега тръгна два пъти, но когато то си иска. А като заце си работеше, даже качвах файл боотлодера. Софтуера си го ръпнах от сайта на микрочип и не съм го пипал, само го компилирах и го сложих.

Сря Яну 31, 2007 4:28 pm
Профил

Мнение 
Забравих да кажа, че не съм сложил само двете бутончета - този за ресет и този за буут режима и съм вързал двата диода наRD0 и RD1. Дръгите неща от демокита не съм ги слагал.

Сря Яну 31, 2007 4:38 pm
Профил

Мнение 
т.к. аз работя с ICD2 не ми се е налаголо да правя 'file>export'.
Каквито битове си наглася такива ми ги записва в hex файла, но разбира се,
че след промяната трябва отново да компилирам 'build all'. Не мога да се
сетя какъв ти е проблема, но никога не ми се е налагало да правя 'file>export'.
Разбира се че мястото на конф. битове е в hex файла. Няма къде другаде да бъде.
Ако въпреки това имаш проблем, сложи си в сорса #pragma config и ги запиши изрично.
Слушай bborisov, и аз когато я пусках тази платка имах подобен проблем.
И при мен ту захапваше, ту не. И се оказа в кондензатора на крачето на PIC-a за Vusb,
сещаш се нали - един самотен кондензатор към маса. Понеже си имах стара поръчка от
комет за SMD 470nF и си ги бях надписал, а те ми били изпратили 47n.(даже дали не бяха и 22n).
Смених го и всичко заспа.
Инсталирал си USB драйверите на майкрочип, нали? Ако не си, пъхаш кабела и като те попита
за драйвер му посочваш този от папката "C:\MCHPFSUSB\Pc\MCHPUSB Driver\Release", не си
спомням добре, но мисля че качва два драйвера.

@setoy - не се присмивай на човека, понякога "и най-умния е малко глупав"

Живи и здрави и Успех!

Чет Фев 01, 2007 9:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
If you use an alternate programming software (like WinPic... with alternate programming hardware) insteed of MPLAB (with Picstart+ or ICD2):
the HEX file gererated during compiling don't include the configuration bits, so:
Choose Menu:File/Export... to save a complete HEX file, including the Configuration Bits.

Верно било значи 8O Не го знаех. С CCs няма подобни простотии.

... а двата бутона, дето си ги спестил за какво са? Май единия е точно за стартиране на бутлодера :lol: Не ми се рови из кода да гледам къде какво точно става, но ако имаш висящ пин, който се чете случайно0 или 1 и от него зависи изпълнението на програмата...

Чет Фев 01, 2007 10:58 am
Профил ICQ

Мнение 
bkulev благодаря за съветите. Да с драйверите се оправих като зацепи за малко. А относно кондензатора уж съм сложил 470н, или поне за такъв ми го дадоха. Ще трябва да го премеря.

Чет Фев 01, 2007 12:55 pm
Профил

Мнение 
Реших проблемът като сложих един 22uF до захранващите пинове на процесора и му дадох фузовете от хедърен файл, а не както до сега от менюто на МПЛАБ.
BKulev мерси много за съветите!
Сега се появи друг проблем. Като тръгна да програмирам процесора през usb с програмката на майкрочип дава грешка 997 Overlapped IO operation in progress и не става нищо. Някой да има идея това на какво се дължи?
Значи в линкерския скрипт е зададено адресите 0-800h да ги ползва за bootloadera.

Чет Фев 01, 2007 5:44 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
bborisov написа:
... дава грешка 997 Overlapped IO operation in progress и не става нищо. Някой да има идея това на какво се дължи?

Асинхронна I/O операция - може би не е спазен някой time out в Windows програмата на Microchip. Причините може да са различни, кофти Win софтуер, нещо при теб не е наред и не връщаш ackonwledge, USB драйвери и т.н. Няма ли описание за този номер на грешка на какво може да се дължи ? Обикновено има такова описание.

Чет Фев 01, 2007 10:32 pm
Профил WWW

Мнение 
Подкрепям Прев.
За да не се блъскаш много, качи софта на друг комп(Драйвера и Проложенията на Майкрочип) и пробвай. Ако там всичко е ок, значи ... и .т.н

Чет Фев 01, 2007 11:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща