|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:07 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Проблем с инициализация
Заглавието не е точно  , но проблемьт изглежда приблизително така
main.c
array.h
резултатьт е, че масивьт ми е пьлен с неопределени стойности. Лошото е, че понякога стойностите са такива каквито трябва. Това е единственото място кьдето чета или пиша в масива.
В действителност операциите са малко повече, но всички са в func(), като не прехвьрлям максималната стойност на unsigned int. Накрая редуцирах всичко до обикновенно шифтване, сьщата история. Какво пропускам? Компилаторьт е КЕИЛ, а µC-а 88C166. Сигурно питам голяма глупост, ама ....
|
| Пет Мар 09, 2007 10:55 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Първо ми се набива на очи че си декларираш променлива и я инициализираш в h фаила. Това не е правилно.
Ако този h фаил го инклуднеш и някъде другаде по принцип компилатора трябва да даде грешка. Ако не даде резултатите може и да са като това което описваш.
трява да инициализираш в c. фаила а в h фаила да имаш
extern unsigned int array[]; ако искаш този масив да го ползваш и в някой друг c фаил в които си инклуднал h фаила.
|
| Съб Мар 10, 2007 12:01 am |
|
 |
|
HCL
|
Никола благодаря за отговора! Забравих да пиша, че бях опитал да декларирам и едновременно с това да инициализирам най-горе в .c файла, още преди декларацията на всички функции.
После написах една функция modify(), която да го модифицира. Компилира се без проблеми обаче изглежда modify() не работи както трябва и func() дава глупости.
Нещата се оправят единствено когато декларирам и инициализирам масива вьтре в func() и си го модифицирам от там. Ще ровичкам отново в понеделник, изморен сьм и сигурно пропускам нещо.
|
| Съб Мар 10, 2007 2:41 am |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Като гледам така 'х' е локална за func(), което означава, че не се ползва другаде и компилатора може да оптимизира func(), или най-вероятно да я махне. Всъщност, какво трябва да прави func() в последния пример? Може да видиш листинга на програмата, или да спреш на brakepoint преди всяка функция и да видиш дали масива в началото е инициализиран правилно, или след това се омазва. Това не ми стана много ясно...
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Съб Мар 10, 2007 11:00 am |
|
 |
|
HCL
|
@nickich
func() в действителност е модификация на binary search с която тьрся в lookup таблица, каква темп. сьм измерил (pt100). Това x сьм го писал за да изглежда по-пригледно.
Проблемьт дойде от там, че използвам делител на напрежение вместо източник на конст. ток (такова ми е заданиетоm знам че е сьпроводено и 1000 източника на грешки) и като начинаещ си сметнах lookup таблицата за даденото ми сьпротивление от 220ома. Което разбира се се оказа в долната граница на толерантността си и и се наложи да преизчисля lookup таблицата за 218ома. Обаче имах само крос компилатора на Кеил на разположение (и машината е под Windows) и викам за начало ще вкарам една modify() функция, която преизчислява наново lookup таблицата в µC-a.
В интерес на истината lookup таблицата си я преизчислявам в кьщи на PC-то и modify() в действителност не се мандахерца в сорса за µC-а, но да се появи тази грешка и искам да разбера защо. И за да ми е максимално гадно кода си стана големичьк и не мога да ползвам дебьгера (Кеила е демо), та опитвам да дебьгвам с LCD-то, мька. Ще огледам пак понеделник да не би да сьм пропуснал нещо.
|
| Съб Мар 10, 2007 11:48 am |
|
 |
|
HCL
|
Така мисля, че открих корените на проблема. Инициализацията на глобалните променливи е била забранена в startup файла, което в комбинация с изключено нулиране на RAM сектора ми е бьркало нещата. Тук е описано всичко по-подробно, ако представлява интерес за някой.
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 7313#47313
|
| Сря Мар 21, 2007 11:54 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|