|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:04 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
Термоконтрол на вентилатор
| Автор |
Съобщение |
|
bachest
Ранг: Минаващ
|
 Термоконтрол на вентилатор
За вентилаторите в PC-то става дума [CPU, Chipset, VC и т.н.]. Ползвам една елементарна схема от транзистор, термистор и потенциометър. Нещата работят добре, но когато приложа горната схема към вентилатора на процесора, губя възможността да следя оборотите му [самата схема е такава]. Някаква насока за схема или "link" към сайт където е разисквано?
Крайната цел е: Трябва ми схема за регулиране на оборотите на вентилатора в зависимост от температурата на процесора, но да не се лишавам от тахометъра.
Гледам никой не писал. Намерих нещо руско.
Дали ще върши работа? То ако никой пак не се обади, ще се наложи да си отговоря сам, след като го направя.
|
| Чет Мар 22, 2007 7:17 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Ами погледни я руската схема, тя не е ли като твоята? За температурен датчик използват КТ814В, предполагам защото корпусът му е подходящ за снемане на температура, макар че подозирам че той ще дава доста голяма инертност (поради собствения си топлинен капацитет във връзка с размерите на корпуса). До колкото знам, във вентилатора има безколекторен двигател, като оборотите му се регулират посредством захранващото напрежение, което номинално е 12V. Изходът, който ти наричаш "тахометър" всъщност е изхода на датчика на хол, който служи на вътрешната схема за корекция на оборотите и фазата, т.е. честотата на него не зависи от захранващото напрежение, а от оборотите/мин. на двигателчето. Ерго, не виждам защо да губиш показанията за обороти, ако използваш някаква схема за регулиране на захранващото напрежение в зависимост от температурата? С други думи, не знам каква е твоята схема, но с тази дето си постнал, би трябвало да няма проблеми да измериш честотата!
П.П. Мноооо ме кефи таа обратна връзка!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пет Мар 23, 2007 10:09 pm |
|
 |
|
bachest
|
Нещата до тук са добре. Схемата си работи.
Да не пускам друга тема, имам следното питане. Бих се радвал някой ако помогне.
Това е някаква топлинна аларма. При температура над 110F (43C) почва да писка предполагам. Как мога да си направя същата? Т.е. някой има ли идея от къде мога да си намеря схема?
Крайната цел е следната: При загряване на радиатора на процесора над 60 C градуса, да писка обикновенно високоговорителче. Предполагам, че и потенциометър ще трябва да има за да си настройвам дали на 60, дали на 50 да писка. Ако е много нахално питането, ОК. От питане глава не боли! 
|
| Сря Мар 28, 2007 11:03 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами аз бях правил нещо подобно, дори имаше и два индикатора, които показваха настроената температура  Трябва да потърся схемата и ще я постна. Опитай и сам не е чак толкова сложно 
|
| Сря Мар 28, 2007 11:23 pm |
|
 |
|
bachest
|
sv_shady, бих се радвал ако я споделиш. Предполагам, че твоята е нещо в рамките на кибритена кутийка да речем? Все пак ще правя "мониторинг" на едно обикновенно PC, не на трети реактор на АЕЦ Козлудуй. 
|
| Чет Мар 29, 2007 12:04 am |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
За съжеление не мога да я намеря, но беше следната:
Пина за тахометъра го хващаш направо за вентилатора. Един малък контролер със PWM канал, температурен датчик със цифров изход влиза в контролера. Температурата се настройва с ротационен енкодер и сравняваш и на PWM изкарваш необходимата модулация. А за да е по яко му връзваш и два индикатора да ти показват температурата, на която си настроил у-вото  Горе доло се събира в кибритена кутийка 
|
| Чет Мар 29, 2007 11:19 am |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
А бе на 3-ти реактор сигурно вече температурата му се мери със стаен термометър 
|
| Чет Мар 29, 2007 4:24 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|