Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Оптимизация при C компилаторите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Оптимизация при C компилаторите
C166 на КЕИЛ разполага с 7 нива на оптимиране в µVision2 и 8 в µVision3. Изчетох документацията, това което ме смущава е че пише само хубави неща. Bсяко ниво на оптимизация добьлва предходното с някой друг метод. Направих няколко теста, кода намаля с около 20 - 30%, явно ефект има, особено при начинаещи драскачи на код. Кьде е уловката? Случва ли се оптимизацията да огелпи кода и ако не защо са тогава всички тези различни нива. Ползвате ли оптимизация, какво трябва да се сьобразява?

Чет Апр 05, 2007 5:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ами като цяло не би трябвало да има проблеми с оптимизацията. Но на практика се случва нещо да се сбъгяса при по голяма оптимизация. При IAR е рядкост да се случи но се случва все пак. При IAR за АРМ не ми се е случвало досега а специално си играх доста да го шашна :).
Ползвай си volatile за за променливите които трябва и обикновно ти е мирна главата.

Чет Апр 05, 2007 5:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Засега карам на следния принцип. Масивите с константни стойности ги декларирам като const, констатните фактори чрез #define и така всичко си отива в Flash-а. А static променливите и глобалните, които се ползват често ги пращам в RAM-а чрез idata, за по-бьрзо.
Този определител volatile не ми стана много ясен. В индекса на документацията на компилатора не намирам нищо, а в ANSI C пише, че един вид се използва от компилатора за оптимизация. Това означава ли, че всички променливи могат да се декларират като volatile и компилаторьт сам си решава кое кьде да прати?

Чет Апр 05, 2007 6:20 pm
Профил WWW

Мнение 
volatile е атрибут който указва, че обектът може да се променя извън скоп-а в който се ползва. Обикновено това са хардуерни регистри или променливи ползвани от няколко нишки. Ефектът, е че преди *всяко* ползване се изчита и всяка промяна се записва. Без тоя атрибут, компилаторът може, ако вече е ползвал дадата променлива и стойността й е останала в някой регистър, да ползва регистъра вместо да си изчетене наново променливата от паметта...

Никола, а това за което ти го ползваш тоя атрибут ИАР има по-добър атрибут - "__root". Тоя атрибут, указва на ИАР че ти "държиш" на тая променлива/функция и не бива да я "оптимизира", т.е. да я премахва.
Иначе с volatile го принуждаваш да прави по-неефективен код...

Чет Апр 05, 2007 6:41 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Засега карам на следния принцип. Масивите с константни стойности ги декларирам като const, констатните фактори чрез #define и така всичко си отива в Flash-а. А static променливите и глобалните, които се ползват често ги пращам в RAM-а чрез idata, за по-бьрзо.
Този определител volatile не ми стана много ясен. В индекса на документацията на компилатора не намирам нищо, а в ANSI C пише, че един вид се използва от компилатора за оптимизация. Това означава ли, че всички променливи могат да се декларират като volatile и компилаторьт сам си решава кое кьде да прати?

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Introduction to the Volatile Keyword
Introduction to the Volatile Keyword.txt [7.31 KiB]
197 пъти

Чет Апр 05, 2007 7:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
volatile го ползвам от времето когато ползвах PIC и HiTech за тази работа. Не бях обръщал внимание че IAR има и _root специално за това. Интересно че не съм виждал това да се ползва в някой от готовите кодове които съм ползвал. Иначе щеше да ми стане интересно какво прави и щях да разбера за него :)
Мерси за съвета :)
Но на много места съм срещал точно подхода с vilatile за подобни кричтични към оптимизацията места.

например
for (int i=0; i<1000; i++);
при високите нива на оптимизация се игнорира от повечето компилатори. Просто не се генерира код за това.

подхода които работи май при всички компилатори е
for (volatile int i=0; i<1000; i++);
volatile задължава компилатора при всяко обръщение към i да я чете/пише наистина.

Чет Апр 05, 2007 9:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]