Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
ATMEGA128? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение ATMEGA128?
Здравейте отново ;)
Някой има ли опит с ATMEGA128 микроконтролери? Интересува ме как се програмират защото от спецификацията оставам с впечатление,че могат да се програмират по много начини. А искам да имам свободен UART за един радиочип. Малко съм некъдърен днес , но се надявам да ме разберете ;)

Вто Апр 10, 2007 2:08 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
JTAG,ISP,Паралелно програмиране и през собствено написан bootloader.
По избор :)

Вто Апр 10, 2007 2:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да обаче тук гледам схема която повече ме озадачава отколкото ми помага.
Това ISP през bootloadera ли трябва да мине или е хардуерно като програмирането през SPI.
Тази схема която прилагам прави мъглата пълна.
Дали има някъде обяснение как точно се правят тези неща защото съм малко бос по темата , а описанието на Атмел нещата са описани като за някой който има известен опит. Това не сме го учили в МЕИ-то сигурен съм.
В схемата която прилагам има надпис ISP PROGRAMMING а е свързана с UART0 модула SCK пина на SPI. В описанието контролера има загатване че може и така ама защо точно така са го свързали :(
Благодарности на всички предварително.

Вто Апр 10, 2007 5:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Кво те мъчи в краина сметка ??? Изкаш да знаеш как да програмираш AVR ?

Вто Апр 10, 2007 5:56 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Да ;)
а също така и хардуерната имплементация на програмирането.
За съжаление Атмел нямат много application notes особено по такива елементарни въпроси.
Правя си схемка с Atmega128L , но за първи път виждам такова чудо и ми е супер трудно да разбера кое как и защо.
В общи линии не знам как да направя схема , която да можв да се програмира и да има свободен комуникационен модул а и да не заемам АЦП-пинове с JTAG.
Прави сте този въпрос наистина си е за академията.

Сря Апр 11, 2007 12:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Значи .. както Никола ти каза има няколо начина да го програмираш като най-често ползваните са Serial, JTAG, Bootloader

Serial ти е най-лесния ... ползват се пинове (MOSI(PE0) / MISO(PE1) / SCK(PB1) / Reset) за целтати трябва един прост stk200 кабел и PonyProg .. разровисе из форума има доста инфо по въпроса ...

Пс: JTAG'а ще ти заема пинове само ако го ползваш (активира се чрез FUS'овете при програмиране) ... ако ще си правиш платката сам .. разгледаи модулите на Olimex ... www.olimex.com

Сря Апр 11, 2007 12:35 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Добре
или аз съм малоумен или всички си правят каквито си искат пограматори за ISP
STK200, SIPROG и схемата която гледам са с различно разположение на изводите на конектора.
Не е ли измислен някакъв негласен стандарт който да се прилага еднакво като за конектора.
Нещата започнаха да ми се изясняват вече ;) Благодаря ви.
Още два последни въпроса.
1 Ако искам да използвам JTAGза емулация няма да мога да използвам пиновете на АЦП-то при емулация нали ?
2.За бъдещи проекти се предвижда тази Атмега да се използва в по сложни схеми с уеб сървъри и периферия.Тогава JTAG сигурно ще ми е много необходим при емулация и дебъг на системата или греша?
Умен съм ама не ми личи :roll:

Сря Апр 11, 2007 1:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това са ти стандартните конектори които се ползват за SPI и JTAG ... макар че несхващам за чий толкова държиш на тва ... конектори всякакви ...

и да .. ако ползваш JTAG порта съответните пинове на АЦП то ще бъдат заети ... останалите можеш да си ги ползваш

Прикачени файлове:
j_con.GIF
j_con.GIF [ 4.2 KiB | Прегледано 1768 пъти ]

Сря Апр 11, 2007 2:18 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Не държа просто ми стана малко объркано в началото особено като го виждам за първи път.
И един последен въпрос.
MISO ,MOSI и CLK са условни имена само за серийното програмиране и нямат нищо общо с SPI интерфейса на контролера нали?
Това че MISO отива на TXD0 пина супер много ме шашна.
Благодаря много на всички. Едва ли ще е скоро ,но ще се радвам и аз да помогна на някой един ден.

Сря Апр 11, 2007 3:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ico_Belqta написа:
MISO ,MOSI и CLK са условни имена само за серийното програмиране и нямат нищо общо с SPI интерфейса на контролера нали?

в случая с мега128 е така. за повечето от другите меги обаче съвпадат с изводите на SPI.

Ico_Belqta написа:
Това че MISO отива на TXD0 пина супер много ме шашна.

ами не се шашкай толкова лесно. в същност, всичко е достатъчно добре написано в дейташита и почти не ти трябва друго четиво.
истината е, че чипа можеш да го програмираш по всичките възможни начини и от теб зависи кой ти е най-удобен.

Сря Апр 11, 2007 3:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]