Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Управление на датчик 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Управление на датчик
Искам да управлявам оборотите на моторче за главата на видео. Моторчето ползвам за други цели. Необходима ми е схема, която да усили сигнала от вградения датчик в главата на видеото. Датчикът е някаква бобинка и два магнита, които преминават покрай нея, така че генерира много слаби положителни и отрицателни импулси (магнитите са противоположно обърнати). Импулсът е от порядъка на 1-2mV. Иначе намотката има активно съпротивление 470 ома.

Чет Апр 19, 2007 9:31 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Датчика не се управлява.От него се взема сигнал.Във всяка една книга за операционни усилватели има този пример+апликейшън ноутс на самите усилватели.Потърси някой от следните автори:Ленк,Хил и Хурвитц, Шенк,Алексенко,..... И преди всичко прогвай в Googe.com Имам сериозни подозрения ,че не си търсил.А и такива теми се пускат в Академията!

Чет Апр 19, 2007 9:45 am
Профил

Мнение 
В общи линии всеки опит да дойда до нещо конкретно се завършва с общи приказки и нищо конкретно. Опитах и с формировател на импулси и с датчик на хол и вече на знам с какво - не...

Чет Апр 19, 2007 10:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Датчиците на Хол са аналогови и цифрови.Ако ще измерваш обороти ти трябва цифров датчик(импулсен да).Ако ползваш аналогов-след датчика трябва да имаш компаратор с който да формираш импулсите.Ако импулсите са с много малка амплитуда,преди да ги подадеш на компаратора трябва да ги усилиш с ОУ.Отрицателната полувълна,получена от бобинката се отрязва с един диод.Какво толкова трудно има ?

Чет Апр 19, 2007 11:09 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
А самия мотор какъв тип е? Щото ако е безколекторен, чипа който го управлява има вградена система за управлние на оборотите, както и изход който дава информация за честотата на въртене (FG out).

Чет Апр 19, 2007 1:23 pm
Профил

Мнение 
Точно такъв е. Само, че аз взех и изрязах връзките на датчика с платката. И сега като подавам импулси от микроконтролер на входа на вградената схема, оборотите стават неконтролируеми. Как да постигна контрол? Искам да са точно 3000.

Съб Апр 28, 2007 8:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това, което можеш да направиш най-просто е да вземаш вход от датчика (на Хол е обикновено във видеоглавите) и да го прекараш през твоя система (микроконтролер например) и да ги раздели/умножиш по определен коефициент, за да получиш точно оборотите, които ти трябват.

Съб Апр 28, 2007 9:46 pm
Профил

Мнение 
Емил Енчев написа:
Точно такъв е. Само, че аз взех и изрязах връзките на датчика с платката. И сега като подавам импулси от микроконтролер на входа на вградената схема, оборотите стават неконтролируеми. Как да постигна контрол? Искам да са точно 3000.

Не става с подаване на импулси, защото мотора е безколекторен постояннотоков, т.е. се държи като такъв, скоростта на въртене може да се регулира като на обикновения четков мотор, - с промяна на захранващото напрежение, с регулиране на тока или с ШИМ.
Алгоритъма в общия случай е: измерва се скоростта на въртене чрез подходящ сензор ( енкодер, тахо и т.н.) и се подава като вход към
управляващата схема в която има собствен генератор, дискриминатор и усилвател на грешката. На друг вход се подава постоянно напрежение, което се задава външно, чрез него се задава скоростта на въртене.
При видоглавите, на ротора има още един датчик, който подава по 1 импулс на оборот, той е за фазова синхронизация на главите спрямо лентата, но на теб не ти трябва.
Дай да видим какъв е чипа.

Съб Апр 28, 2007 9:47 pm
Профил

Мнение 
Схемата към моторчето е с надписи B2900A - M51721SL (на "Моторола"). Излизат ТРИ кабелчета:+5V, маса и вход. Реагира на импулсите от контролера, които подавам. Но нямам обратна връзка, защото не знам какво да направя, за да усиля сигнала от датчика. Иначе той е с две магнитчета - предполагам(нямам осцилоскоп), че датчикът е някаква намотка и единият магнит предизвиква положителен, а другият - отрицателен импулс. Доколкото съм запознат това се използва за определяне кой полукадър се чете от главата. Важни са ми две неща: 1. Да стабилизирам оборотите на 3000/мин.
2. Да получа поне по един импулс с достатъчна амплитуда при всеки оборот, за да го прочете микроконтролер.

Съб Апр 28, 2007 11:13 pm
Профил

Мнение 
Какви по-точно импулси подаваш от микроконтролера, че реагира?, входа би трябвало да реагира на постоянно напрежение.
Пробвай да подадеш с потенциометър от 0 до 2-3 волта . Трябва да се наблюдава изменение на скоростта.

Драйвера M51721SL гледам че има аналог КА8310, та оттам видях какъв е.
За да получиш регулиране с обратна връзка би трябвало да измерваш по някакъв начин честотата на въртене и на база на това да генерираш ( с микроконтролера) постоянно напрежение, което да подаваш на сигналния вход, естествено с ЦАП или ШИМ.
За сигнала, пропорционален на оборотите, можеш да го вземеш от единия от двата хол датчика, които се намират в мотора, включени на 6 и 7 краче на КА8310, може и при теб да е така. Сигнала там, предполагам е около 50 - 60 миливолта, усилваш си го до 5 В с достатъчно високомен усилвател, формираш правоъгълни импулси и го ползваш. Тъй като двигателя е двуфазен, вероятно за един оборот ще имаш 4 импулса.

Нед Апр 29, 2007 12:22 am
Профил

Мнение 
Подавам импулсуи с разлика в дължината на високо или ниско ниво. Но имам чувството, че се появяват аномалии в работата: При много ниска честота на импулсите започва да се движи много бързо. После идва период на намаляване на скоростта, а при висока честота (500kHz) оборотите спадат много и се чува пищене (вероятно от намотките).
Това с потенциометъра го пробвах най-напред, но имам чувството, че няма промяна(поне видима с просто око, зашото нямам осцилоскоп). Просто работи или не.
Основният ми проблем е КАК да направя усилвателя. Останал съм с впечатление, че тези две кабелчета са част от датчика на Хол, а останалата част е на платката. Иначе те ми дават два импулса, които не мога да анализирам с мултицет, но той моментно дава 1 - 1,5mV при преминаване на двете магнитчета. Иначе едното показание е с +, а другото с -.

Нед Апр 29, 2007 1:15 pm
Профил

Мнение 
Емил Енчев написа:
Подавам импулсуи с разлика в дължината на високо или ниско ниво. Но имам чувството, че се появяват аномалии в работата: При много ниска честота на импулсите започва да се движи много бързо. После идва период на намаляване на скоростта, а при висока честота (500kHz) оборотите спадат много и се чува пищене (вероятно от намотките).
Това с потенциометъра го пробвах най-напред, но имам чувството, че няма промяна(поне видима с просто око, зашото нямам осцилоскоп). Просто работи или не. ...

Диапазона на вх. регулиращо напрежение , в който можеш да усетиш промяна в скоростта на въртене е много тесен, и е около 1,3 - 1,35 Волта.
За по плавно изменение на скоростта, направи следното: потенциометър между маса и захр. напрежение, от средния извод, с включено последователно съпротивление 200К подаваш на входа за регулиране, така вече много плавно ше можеш да регулираш оборотите и то в широк диапазон.

И забрави за тези магнитчета, вече ти беше казано как да вземеш сигнал и от къде.

Нед Апр 29, 2007 4:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]