|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:08 am
ЦИФРОВ КОМПАРАТОР С МИКРОКОНТРОЛЕР
| Автор |
Съобщение |
|
neli.smile
Ранг: Минаващ
|
 ЦИФРОВ КОМПАРАТОР С МИКРОКОНТРОЛЕР
Zdraveite, moje li nqkoi da mi dade ideq za principna shema na cifrov komparator s mikroprocesorno upravlenie,kato
razrqdnost na sravnqvanite 4isla e 16 bita. Izhodi,koyto da pokazvat >,<,= .Vuzmojnost za rabota s dopulnitelen kod. Da ima
i kanal za vruzka s komputur(tova mislq,4e ve4e mi e qsno de).
Blagodarq predvaritelno!
|
| Съб Май 12, 2007 6:19 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Оправи си поста и пиши на кирилица. Иначе микроконтролер с 2 16битови АДЦ-та май ще ти свърши работа.
|
| Съб Май 12, 2007 7:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
и получаваш "ЦИФРОВ КОМПАРАТОР" 
|
| Съб Май 12, 2007 7:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ти сега смени темата ли  , кой ги измисля тия задачи, акъл няма. Принципната схема е микропроцесор с 34 I/O-та, 16 за едните 16 бита, 16 за другите 16 бита и 2 които ти дават резултата, тва ти е схемата. Що има такива даскали идиоти .. мн ми е чудно.
|
| Съб Май 12, 2007 8:04 pm |
|
 |
|
neli.smile
Ранг: Минаващ
|
ToHu, може ли да ми кажеш как да си задам числата директно към портовете, като използвам паралелни регистри или ....? Моля те за обяснение като на малко дете.
|
| Съб Май 12, 2007 8:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
детенце малко, вземи да попиташ чичкото дето ти я дал тая задачка дали е имал предвид синхронен или асинхронен компаратор. Разликата между двете е най-най-най-важното нещо което един студент трябва да знае.
В първия случай имаш един сигнал в повече - клок. Тоя клок се закача към интеръпт. При интеръпт се четат портовете и се изчислява резултата. Естествено клокът трябва да е достатъчно нисък и бавнодействието на контролера ще наложи солидни холд времена.
Вторият случай (асинхронен компаратор) е леко безмислен защото има прекалено много изисквания за да се намери смисъл:
1) двете шини трябва да се променят само с 1 (нарастващ/намаляващ брояч) и да са представени с грей-код. Иначе ще има прекалено много фалшиви резултати. Освен ако не правиш солиден oversampling и debounce.
2) трябва 16-те бита да можеш да ги четеш с една порт-операция - иначе омазваш нещата и пак фалшив резултат.
3) за да имаш актуален резултат микроконтролера трябва постоянно да чете и сравнява - демек ще го утрепеш.
4) о, да... заданието предполага и входове за пренос, т.е. каскадно свързване. Значи 16-битови портове на процесора не стигат - значи отиваш на 32-битови порти и голяяяяяяям процесор. Аз викам, че ще по-разумно да вземещ гаубица и да обстреляш няколко врабчета...
Много поздрави на професора измислил закачката 
|
| Съб Май 12, 2007 11:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Е той професора най-вероятно досега я е давал задачката да се направи с ТТЛ-ки, ама сега е решил да бъде модерен и е заменил ТТЛ-ки в условието с микроконтролер. Поне да беше се напънал още малко и да го замени с CPLD или FPGA  .
|
| Нед Май 13, 2007 2:43 am |
|
 |
|
zaphod
|
правилния отговор на задачата:
използването на микроконтролер за направа на цифров компаратор е деяние, което трябва да се обяви за углавно престъпление.
|
| Нед Май 13, 2007 8:51 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Задачката е прекрасна и може да бъде зададена или от много умен или много глупав преподавател
Мен ме съмнява първото и даже ми напомня едно конкретно лице. Ако е той мога да кажа само че съм горд че съм бил негов студент.
@neli, ако не смяташ че преподавателя ти е глупак, по-добре тичай при него - може да научиш много повече, отколкото от този форум 
|
| Нед Май 13, 2007 11:02 am |
|
 |
|
zaphod
|
ако беше да се направи компаратор с транзистори, бих се съгласил.
|
| Нед Май 13, 2007 2:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хммм не виждам нещо много прекрасно в тази задача, според мен задачата не е замислена као много умн, по скоро като проста, но някой който я е измислил не се е замислил за същноста на задачата и какво се иска. Както миро спомена може да имаш неверни резултати. Първия проблем е че процесора ако не е стс 16 битова шина, и 16 битови портове, то ще трябват повече операции за да прочетеш текущата стойност, от тая гледна точка дори и на прекъсване да имаш клок, то отчета може и да не е актуален. Ако свържеш външни регитри, тогава мже и да се реши тоя проблем, по клока ще записваш състоянието след което ще сравняваш. Това при всички положения е задача за всичко друго но не и за контролер, мног по подхдяща за CPLD или FPGA.
Освен функции би трябвало да имашзадание и здание за времената. Само с контролер, ако е достатъчно бърз, реален резутат оже да имаш единствено ако днните остават валидни за не по малко от 10-на интрукции, зависи от процесор и архитектурта му, това з 8 битов процесор говоря с 8 битови портове. Да речем за някой PIC от 18-та серия, около 1 us валидни данни, ако имаш външни регистри мож и доста по малко да го докараш, до бързодействието на сътветната серия.
|
| Нед Май 13, 2007 3:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Колеги, гледате прекалено буквално на нещата... Помислете какъв по-добър начин има за да оцениш един студент от това да го накараш да направи "манджа с грозде"
Да, можеш да му да дадеш задачка да направи стандартен компаратор и той стандартно ще си го изкопира от някъде. Аз поне съм против стандартните задачи - тяхното решение го има из книгите, а целта на обучението не е да се зазубрят разни клишета.
Разбирам мотивите ви ама това го знаете защото разбирате за какво става дума, въпросът обаче е да се накара студента да мисли и той да стигне сам до тия мотиви. А не като го накарате да приготви "манджа с грозде" той да тръгне да рови по книгите и форумите за готова рецепта
А пък донякъде, това е и добра подготовка - колко теми има в тоя форум дето хората търсят рецепта за манджа с грозде - при това не с образователна цел...
Не мислите ли сега че задачката е прекрасна?
Ако ли не погледнете въпросите от интервюта за работа в Microsoft...
Ако там ви питат "защо шахтите са кръгли", повярвайте ми то не е защото смятат да ви наемат за водопроводчик 
|
| Нед Май 13, 2007 3:42 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: ЦИФРОВ КОМПАРАТОР С МИКРОКОНТРОЛЕР
Аз не виждам тука да е казано компаратор реализиран единствено с микроконтролер.
Компаратора може да е с TTL-ки или в CPLD, а екстрите му са че има връзка към PC и "микропроцесорно управление".
Резултата на компаратора може и да не минава през МЦУ. Процесора да е за някакво конфигуриране само.
|
| Нед Май 13, 2007 4:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дотолкова доколкото в стандартно изпълнение не се срещат много компаратори които д дават резултата <=>, то задачата е интресна, точно този факт донякъде оправдава изпозлването на микроконтролер, защото с прости TTL-ки това става по сложна задача, вече няма да са два чипа. Друг е въпроса че реализацията може да е с CPLD или FPGA, но това не е в дисципината на тя преподавател явно, та от тая гледна точка задачата не е толкова безумна. Мож би после както казва миро, подобни здачи може и да са полезни пък, обаче ако е точно так зададена ще вкара студента в един куп размисли които могат да убият ентусиазма.
Иначе на 100% съм съгласен ч студента сам трябва д си решава проблемит, напоследък се навъдиха доста постове свързани тоно с "направете ми курсовия проект"
|
| Нед Май 13, 2007 6:42 pm |
|
 |
|
zaphod
|
така ли? а кво ше кажеш за 7485? има ><=, както и входове за пренос.
|
| Нед Май 13, 2007 9:16 pm |
|
|