Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Фазово отместване 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Фазово отместване
Значи проблема вероятно е тривиален, но аз пък да си питам.

Имам сигнал, правоъгълни импулси с определена плавно изменяща се честота. Амплитудата е постоянна.
Искам на изхода да имам същите сигнали, но фазово изместени на определен ъгъл. Кой е най-удачния и елементарен начин ? С други думи, коя е схемата ? (може и интегрална) :oops:

Вто Май 29, 2007 8:59 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
преместващ регистър

Вто Май 29, 2007 9:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
хм, ако правилно съм разбрал условието, никак няма да ти е лесно...

Вто Май 29, 2007 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С микроконтролер

Вто Май 29, 2007 9:53 pm
Профил

Мнение 
Хммммм .... принципно е просто, на практика е малко по-сложно. Като цяло трябва да измерваш периода и на база зададеното фазово отместване да реализираш времезакъснение на изхода. Тук вече опира до това да си избереш подходящата честота на таймера с който ще измерваш периода и след това да решиш как ще правиш измерването. Въпроса е в прехода м-у отделни честоти. Може да ериш един период, след което да вкараш съответното закъснение, при следващия да го коригираш и т.н. В този случай ще изхода ще е един ериод изоставащ от входа, т.е. с 360 градуса. Разбира се ако сигнал ти е с известен коефициент на запълване можеш да съкратиш времето на измерване. Другия вариант е да правиш измерването не на всеки цикъл, т.е. корекцията а на опрдеелен брой, което може и да има предимство в определени случаи.
Ако отчиташ и коригираш на всеки импулс има възможност да позлваш някой от стандартните модули, съответно при подходящи настройки. Другия въпрос е че ще трбява да изкопираш точно сигнала, т.е. да измерваш и запълванео му.

Вто Май 29, 2007 10:22 pm
Профил

Мнение Re: Фазово отместване
solenoid написа:
Значи проблема вероятно е тривиален, но аз пък да си питам.

Имам сигнал, правоъгълни импулси с определена плавно изменяща се честота. Амплитудата е постоянна.
Искам на изхода да имам същите сигнали, но фазово изместени на определен ъгъл. Кой е най-удачния и елементарен начин ? С други думи, коя е схемата ? (може и интегрална) :oops:

Мисля, че задачката в общия случай няма решение. Пък и няма голям смисъл. Как ще дефинираш фазова разлика между входящия и изходящия сигнал, ако вече те са с различни честоти?. Условието трябва да се предефинира и да се опрости. Примерно да използваш краен набор от честоти. И да не обръщаш внимание на преходите между тях.

Вто Май 29, 2007 10:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май нещата наистина ще е най-добре да се направят с МК. Поне ще могат да се джуркат "данните" както е удобно.

sthx, не разбрах защо да няма смисъл и защо да няма решение. Например в най-простия случай, когато отместването е 90 град. може да се направи инвертор с транзистор.

Вто Май 29, 2007 11:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
solenoid написа:
Май нещата наистина ще е най-добре да се направят с МК. Поне ще могат да се джуркат "данните" както е удобно.

sthx, не разбрах защо да няма смисъл и защо да няма решение. Например в най-простия случай, когато отместването е 90 град. може да се направи инвертор с транзистор.

Няма смисъл, ако дефинираш фазова модулация и не си дефинирал носещата - честотата ти е променлива
Ако просто реализираш закъснение на изхода спрямо входа - това е друга задача.
Квадратурното отместване (90 deg) го бъркаш с инвертиране на симетричен сигнал (180deg) :D :D

Сря Май 30, 2007 12:19 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
При какви четстоти? Щото решението за килохерци е едно, за гигахерци - съвсем друго. Пък ако споменеш и за дискрета на честотата и ъгъла, може и наистина да се измисли нещо :)

Сря Май 30, 2007 7:49 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
туй задание много ми прилича на ... "а(д)ванс-процесор" :)

Сря Май 30, 2007 8:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
както каза тони, мериш периода и формираш закъснение спред мереното. не е проста задача, но не е нерешима. останалите неща дето се надрънкаха за уточняване на условието и нерешимости са *цензура*.

Сря Май 30, 2007 10:24 am
Профил

Мнение 
Ти пък къде си виждал биволи, та знаеш?

С каква точност и с какви средства може да се реши задачката при изменение на честотата примерно в диапазона 30кHz - 30 MHz за 3-300mS. И фазовото отместване да е регулируемо.

Сря Май 30, 2007 11:01 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
С каква точност и с какви средства може да се реши задачката при изменение на честотата примерно в диапазона 30кHz - 30 MHz за 3-300mS. И фазовото отместване да е регулируемо.

Ами с много голяма точност може и при произволна честота от 0 до 200МHz.
С едно по-съвременна матричка се прави закъснителна линия на 3 нива:
1) изходния сигнал може да се измества в стъпки от порядъка 200-300pS. При това димамично...
2) един barel shifter и клок примерно 200MHz ти осигурява закъснението на по-едри стъпки от 5nS
3) FiFO - според големината му може и с часове да изместваш. Особено ако входния сигнал се компресира, което пък ще е много удачно тъй като така или иначе трябва да се мерят периодите за да се смята динамично изместването....

Сря Май 30, 2007 12:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@ps66 : Имаме участник познал верния отговор :lol: Вярно, за аванс процесор, октан-коректор и прочие става дума. Предполагам вече е ясно, че ства дума за херци.
В тази връзка да ви се намира проста схемичка ? По-добре аналогова, но и с ПИК да е, все ще гледам да се оправя някак.

@Syrius-B : Да, сбъркал съм за градусите, но и не съм спец по хардуера.
Май-май със зейфод се познаваме задочно от един бг гейм-дев форум.

Като гледам, май плюсовете клонят към ПИК-овете. Чувствам, че там е истината с елегантни решения за доста устройства. Ориентирайте ме към някакви книжки и уроци за начинаещи... :oops:

Сря Май 30, 2007 10:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
gamedev-bg? къф ти е ника там?

Чет Май 31, 2007 8:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща