Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Протел - размер на файла?????????????? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Протел - размер на файла??????????????
Абе хора аз ли оглупявам или тоя протел е ебаси ресурсояда. Значи почнал сьм аз един проект. Като начертах схемите (20 тина А3) файла стана към 10МБ. Хубаво викам си. Почнах платката. Правих, трих, накрая ги разположих. Вцера поглеждам файла - той скочил на 39МБ. Хубаво викам си, я да видим кво толкоз има вътре - гледам коша - пълен. Я да го изтрия, изтрих го. Файла стана 117МБ. Баси аз ли съм ненормален. 20 схеми и една едва започната платка - 117МБ. Аз на оркад платките си ги съхранявам на дискети бе, какво е това чудо - че целия протел е по малък?

Пет Фев 18, 2005 3:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Още малко по темата. Хронология на събитията / фактите:

1. Проекта преди 10 мин. - 20 схеми и неопроводена платка - 39МB

2. Изтриване на кошчето - проекта "намаля" на 117МB!?!?!

Аз съм инат обаче .

3. Изтриване на всичко в проекта - файла си остана 117MB ??!!!??.
4. За справка - празен току що създаден проект - 193КБ.

5. Отваряне на празен и прехвърляне на файловете от стария към новия - резултат - новия проект стана - 3.93MB

Е тва ако не е бъг здраве му кажи.
Аз съм с голям, почти празен диск. Обаче имам навика всяка вечер да архивирам. Е като се опитах да го метна на Flasha - и ми каза че нямало място ме уби.

Пет Фев 18, 2005 4:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Щтракни му опцията за пакетиране на базата данни при излизане от проекта. Това е заради майкрософтските бази данни, в новите версий на протел е изоставена тази структура на проектите вече.

Пет Фев 18, 2005 5:54 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Има още нещо...размера на PCB файла ли е голям или на Проекта като цяло.Ако е Проекта ...тая мамица обича си прави back up-пи до припадане и неможеш да ги видиш ако си на Xp даже и да и включил Show all hidden file>Folder options.Аз използвам заедно 98 и XP,та като отида на 98 му се виждат всичките магарии.Та кой ти каже че е много доволен от Protela....чудисе колко е инат тоя човек....по бъгаво от това животно нема.... :wink:

Пет Фев 18, 2005 7:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не ddb файла става чудовищен. Иначе за бакъпите знам как да им... мамата, но те не са лошо нещо по принцип. Проблема е че файла става огромен.

Пет Фев 18, 2005 8:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Design Utilities->Perform Compact after closing design

Проблема на майкрософтските бази данни е, че когато се правят записи в тях и после се трият, те не се махат а започват да растат прогресивно. Затова при затваряне на базата данни тя трябва компактва, т.е. да се изтриват останалите неизползвани записи. Като щтракнеш тая патка и проблемите ти се решават и проекта става с поносими размери след като го затвориш. Ако искаш да стане още по-малък - когато създаваш проекта си избери опцията Design Storage Type -> Windows File System вместо MS Access Database. Така ще стигнеш пак до там да се събираш на дискета, но за сметка на това пък файловете ще станат много. Зависи от теб кое е за предпочитане.

Пет Фев 18, 2005 10:04 pm
Профил

Мнение 
Е то това с база данните е хубаво да се знае.... вкючвам го в колекцията с N-бъговете.Та да попитам и аз нещо.Има ли изобщо някаква последователност как да се активират някой правила от(Rules),като Angles=90* или примерно дължината на Bottom пистите да са min=** max=*** .....че някой беше казал,за Protel 99se....толкова,ако искаш повече използвай DXP...то новата версия хубава(красота).. ама сравнения със старата е нещо като Междузвезни войни....някой правила от Rules за PCB-то трябва да им се скараш по 2 по 3 пъти че да те послушат.Абе въoбще за Protela не е лош ама ресурса(губене на време) не го уважава.

Пет Фев 18, 2005 11:50 pm
Профил

Мнение 
Ами да .. протела едно че си фрагментира базата данни, а после и самата тя си става излишно голяма, но на мен това не ми е проблем, на диска място имам, а като я пращам я архивирам, става мъничка и се събира на дискета, проблем няма. Но всъщност аз рядко пращам цялата база данни, като праам платка експортва във версия за 2.8, което пак става голямо но архивиранрето го оправя.

Съб Фев 19, 2005 11:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да - пропуснах да спомена, че архивирането оправя всички проблеми с големината 8) .

Съб Фев 19, 2005 12:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Архивирането решава проблема за малко... :lol: Преди време правих нещо дето стана 317MB (4 двуслойни...). Пратих на МК едната да ми я направят...архивирана беше на 350КБ, три дена не могат да я отворят, била 14МБ, немали толкова добър компютър...при мене го пробвах, и на трите ми компа тръгна :lol:
Затова като си завърша проект...или поне платките му, EXPORT на всички PCB,SCH,LIB файлове....После си правя на ново ddb, подреждам си по директории и се нормализира до около 25MB.

Съб Фев 19, 2005 1:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Винаги използвам в Protel 99 SE като storage Windows File System. Създавам директория за всеки нов проект, а вътре в нея още две: sch и pcb. Ако използвам един ddb файл, наистина на моменти става огромен. За сравнение платка двустранна, с мед като екран от двете страни, с 654 елемента на нея, 1472 отвора, размери 492 x 368 mm, опроводена е с размер 6 MB, но след zip-ване, става на 1MB. Това е всъщност най-големия файл, който ми е генерирал Protel 99 SE. Ако използвам един ddb е голям зор да правя сравнения, кой файл sch & pcb е актуалния, този на Flash паметта ми, на фирмения ПК или на домашния ПК.
А за бъговете, има ги и в P-CAD 2000, P-CAD 2001, Protel DXP. Най-стабилния CAD, с който съм работил беше P-CAD 4.5, вярно дърводелски интерфейс, но за 5 г. работа нито веднъж не гръмна. Схемите ги правих в OrCad, а платките в P-CAD 4.5. Но много остаря и много трудно се работи с него. След това минах на P-CAD 8.5, който гърмеше бая често, търпях го към година и половина и го изхвърлих. Минах на Protel 2.6, и той гърмеше чат-пат. Пробвах P-CAD 2000 и P-CAD 2001, те гърмяха 2 пъти по-малко от P-CAD 8.5, ама трябва да съм мазохист да ги използвам. Сложна работа. Накрая се спрях на Protel 99 SE и вече 4-та година го използвам. И той гърми, но вече знам кога гърми и обикновено съм подготвен за "гърмежа". Е, някой път ме хваща по бели гащи. Освен това много добре се сработи с Protel 99 SE една версия на Spectra , мисля 9-ка, така че спестявам много труд при опроводяване. Просто рутера на Spectra e много добър в сравнение с рутера на Protel. А защо трябва да минаваш на нова CAD система ? Всеки който се е прецакал с някоя CAD, казва на останалите че е много добра, за да не е само той прецакания.

Пон Фев 28, 2005 12:20 am
Профил WWW
Мнение Eagle
az si polzwam Eagle i problemi mnogo nqma 8)
samo deto nai-golemiqt mi "proekt" zasega e Atmega32 - Board :roll:

Struwali si da se inwestira wreme w izu4awane na nqkoq druga programa, pri polojenie, 4e kakto izglejdat ne6tata sega, oswen za ednosloini platki do 10x15cm za ne6to po-golqmo nqma da mi se nalaga da q polzwam.

Пон Фев 28, 2005 1:07 am
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]