|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:57 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
 Детектор на дим/пожар
Търсих във форума, а и в google, но неуспях да намеря нещо, което да е подходящо, за да го вържа към AVR mcu.
Забелязах, че има (поне) 2 вида детектора: фотоелектрически и на принципа на йонизацията.
Например:
http://bg.farnell.com/microchip/re46c14 ... dp/1755752
http://bg.farnell.com/microchip/re46c12 ... dp/1755746
Тези на принципа на йонизацията изглеждат по-лесни за използване, но не съм убеден, че изобщо това което съм намерил е подходящо. Въпросът ми е, да тези IC са подходящи за целите ми или трябва да потърся нещо друго. Ако имате някаква примерна схема, моля я споделете.
Желанието ми е да си направя един простичък (но ефективен) детектор за пожар. Мисля да поставя едно такова нещо над електрическата печка  Нали знаете, че при пожар от самият дим човек може да се задуши без да се събуди от сън. Странно е, но много-много рядко съм виждал в жилища (апартаменти, къщи) работещи аларми за пожар, а би трябвало да има такава най-малкото във всяка стая в която се ползват електрически уреди 
|
| Пет Дек 18, 2009 1:25 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това, дето заспиваш от него и не се събуждаш е CO (въглероден окис) и се мери с други детектори, а не с тези за дим и пожар. Вместо да си правиш свободни съчинения по-добре вземи си купи готови. Тук при нас, където е задължително да има и двата вида детектора в къщите, цените започват от 7$ за детектор. Не знам дали в БГ са толкова евтини и колко лесно можеш да ги купиш, но не вярвам да е чак пък такъв проблем, че да си го правиш сам. И не се поставя над самата печка, а поне на 3 метра от нея и на нивото на леглото (т.е. на нивото от където дишаш въздух). Отделно СО се отделя само при горене, т.е. няма идея да ползваш такъв детектор за ел. печка. Той се ползва при отопления, където има горивен процес, за да следи дали не влизат изгорели газове обратно в помещението. Т.е. за ел. печка ти трябва детектор на дим и/или пламък. И по статистика като ти писне детектора имаш точно 3 мин. да се изнесеш без да има последици за теб, така че ако наистина искаш да разчиташ на това нещо по-добре иди си купи готов  .
|
| Пет Дек 18, 2009 2:17 am |
|
 |
|
perlsite
|
В крайна сметка вероятно това ще направя, НО не случайно пуснах темата в раздел Академия, тъй като искам сам да сглобя и разуча подобно устройство. За това търся съвети точно каква IC да използвам - в оптималният случай ще е една единствена IC (но незнам коя, а и да се намира). Като ми мине крастата (т.е. като се получи работещо) ще поръчвам нещо свястно от eBay и проблема е решен
По отношение на разстоянието - плановете ми бяха да я поставя на тавана 
|
| Пет Дек 18, 2009 3:12 am |
|
 |
|
sthx
|
Вече тия датчици са евтини, но това не значи, че можеш да направиш такъв лесно. Ако трябва да съм по-точен - не можеш да го направиш. Проблемът не е в специализираната схема. В края на краищата електрониката може да се изпълни и с дискретни елементи. Проблемът е в кутията. Йонизационните ги изключи. Използват радиоактивен стронций. Оптичните действат на принципа на отражение на светлината от димните газове. Сигналът съвсем не е голям. Предполагам, че се сещаш, че ако сложиш светодиод и фотоприемник в една кутия, ще получиш много голям сигнал от отражението от самата кутия. За това се прави димна камерка със специална повътрхност и материал, в която паразитните сигнали са сведени до минимум, а полезният сигнал е достатъчно голям. Формата на тази камера естествено е съгласувана с пространствените оптични характеристики на светодиода и фотоприемника, което прави любителското занимание по темата безсмислено.
Има и други видове пожарни датчици. Пламъчен например. Ако се предполага, че димът ще е малко и бързо ще възникнат пламъци, се слага такъв датчик. Може да се изплзва пироприемник с интерференчен филтър за спектъра на излъчване на СО2, или в по-евтин вариант даже обикновен фототранзистор. Честотната лента на пламъка е в примерни граници 10-20 Hz. В кухнята, обаче не складираш бензин и затова тоя тип датчик не ти върши работа.
Все пак можеш да сглобиш нещо, но на друг принцип - на поглъщане на оптичния сигнал от дима. За целта ти е необходимо голямо разстояние. Източникът го слагаш в единият край на тавана, а фотоприемник - в другия. Алармата трябва да сработи при намалявае на сигнала. За недостатъците на такъв датчик сам можеш да се сетиш, но ако ти се занимава, избери този вариант.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Дек 18, 2009 9:53 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Всъщност тия, дето аз съм виждал, ползват 241Am източници - май два, единият "опорен", другият
минава през пушека. Предполагам дебнат алфите, макар и гамата му да би станала (всъщност не
знам кое от двете ползват, гамата му е на 59.5 keV-а).
Такива източници няма отде да купи човек на разумна цена, освен ако не скалпира някой
такъв детектор да види какво има в него и да почне да го прави наново, ако целта е някакво
учене може би това е пътят. Източниците светят бая яко, не са съвсем безобидни ако си
им на пътя. Тия дето съм виждал са монтирани в месингови чашки, и светят само напред
(към 3-4 мм месинг спират всичко от америция, няма и 60 кева са). Та дупчицата на чашката
не е хубаво да сочи дълго към човек отблизо.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 18, 2009 11:31 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Пожарните детектори не са никак просто нещо, има основно два типа, работещи и неработещи, към вторите спадт 90% от всички в производство  , а неработенето им се изразява в ниската надеждност и честите фалшиви сигнали при малко по смотани условия.
Иначе правилно си забелязал, основните типове точкови детектори са два, говоря за димните, тъй като има и термични. Първия вид е йонизационен, такъв тип почти не се изпозлва вече, реално има ограничения за изпозлването му, а за да го демонтираш и съхраняваш трябва да си удобрен за работа с опасни вещества.
Оптичните детектори са най-разпространени, като там има много разновидности. Най-простите, тия дето им казвам неработещи, които м-у другото са ОК за някои общи приложения, примерно чисти офиси, домашно ползване ако не загаряш манджата и др. подобни, работят на два принципа. Първия принцип е на поглъщане а втория на отражение, като тия от втория са по разпространени. Идеята е следната, имаш камера, в нея разположен източник и приемник, така разположение, и камерта така конструирана че нормално приемника не получава сигнал от източника, или ако получава той е минимален. Когато в камерата навлязат частици, от каквито е съставен пушека те разсейват светлината и тя стига до приемника, по това той съди за пожара.
Това е теорията най-общо, тук вече има ралзични технологии, така наречените неработещи използват тази технология в този и вид, но няколко по сериозни фирми са я доразвили, добавяйки втори излъчвател или втори приемник. Така на база милиони изпитания и тестови пожари са успели да устанавят закономерност м-у типът на частиците и сигналите които се приемат, по този начин са способни да различат какво попада в датчика, примерно такива датчици не реагират на прах и повечето аерозоли, също така са силно нечуствителни към дим от цигара, но в същото време засичат ако се запали бала с тютюн. Както точно став аникой не казва, шото това са патентовани технологии, но и камерите на тия детектори са доста по сложни.
От тук нататък оптичните детектори имат някои разновидности на база светлина, повечето изпозлват инфрачервена светлина, но поради малката дължина на вълната те не са достатъчно чуствителни, не могат да заместят йонизационен детектор, какъвто примерно се изпозлва в системи които работят на принципа на екстракция, или мониторират въздуховоди. За да решат тоя пробелм някои производители използват детектори със синя светлина, която е с по малка дължина на вълната, и постигат чуствителността на йонизационните. Подобни датчици се изпозлват не само в псоменатите приложения, но също и ако е нужна ранна превенция в чисти помещения.
До тук са оптичните, за да се увеличи надеждността се правт датчици с яколко критерии, например ОТ, което занчи оптично термични. термичната част е максимално диференциална, т.е. следи изменението на температурата и ако делта Т премине някаква граница дават сигнал. Общия сигнал се изработва на база на двата критерия, и това повишава надеждността. В тия датчици и двете части могта да предизвикат аларма, но при по високи нива, така че реагират както само на дим так аи само на топлина. Последващо развитие са детекторите с газов сензор, OGT, тези детектори имат сензор който отчита наличие на ралзични газове, най вече СО, Со2, това дава още еидн критерий, който повишава надеждността, например такива са най-подходящи за гаражи, където повечето фирми слагат прости термични защото оптичните задействат мого често.
Това е общо взето за точковите детектори. За детектори тип неработещ, примерно хотчики, унипост и всички в този ценови диапазон, има дори готови чипове към които връзваш излъчвателя и приемника, има ги както за оптични така и за йонизационни. За по сложните няма нищо готово, та е до производителя, но то има няма 3-ма производители които произвеждат от тези по умни детектори.
Относно детекторите за газове, нещата до някъде са малко по лесни, дотолкова, доколкото има сензори в продажба, но пък това изобщо не значи че да ги направиш е нещо много просто, ако държиш на точността де, иначе е съвсем просто, специално за метан, или пропан. Има такива и за СО, и СО2. Да го кажем така, разработката на прост газ детектор, който да пищи при опасни нива, ми отне около 3 дена с прототипа, изработката на газ анализатор, дори не и точно анализатор, но устройство което да мери концентрацията ми отне около 3 месеца, освен всичко друго трябваше да си направя тестова камера с размера на килер, и да си намеря газ анализатор но цена от 15.000 ЕУР, имах къснмет че и него не трябваше да купувам.
Най-вече това са неща които могта да те спасят в един момент, и по добре да не си правиш опити точно с такива изделия.
п.с. относно датчици в жилищата глупавото е че хората ги спестяват, дори не слагат от евтините. Използването на евтини пък не е много добре, защото в еидн момент започват да ги спират. Примерно в къщата във вегас, имах едни на батерии, да ама ти деятектори в един момент започнаха да пищят когато си искат, и по точно когато си искат през ноща, без причина, в резултат двата на най-опасните места, кухнята и хола, и на двете има газ, ги изкормих буквално .... което като цяло не е най-умното нещо като имаш газова инсталация. Значи хората не ги слагат по две причини, първо че пестят, но повечето не ги слагат защото било грозно .... от всички частни жилища, в някои има охранителни системи за по над 100 к, само в една съм слагал хубави детектори, в другите съм слагал от групатанеработещи, просто защото има една фирма която има детектори с що годе добър ...... дизайн.
|
| Пет Дек 18, 2009 7:19 pm |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Не съм много разбиращ но се сетих за една идейка, която най-вероятно не работи
Значи, мисля, че между две пластинки ако мине пушек ще мине електричество между тях и един транзистор усилва сигнала и го праща към МЦУ
Ето ви схемка за да разберете за какво ви говоря
За съжаление в протеуса неможах за пусна пушек и да тествам схемата 
|
| Пет Дек 18, 2009 7:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да до някъде си прав, но зависи какъв е пушекът, какви частици съдържа, не знам да има подобни детектори, биха бли твърде капризни и ненадеждни.
|
| Пет Дек 18, 2009 8:10 pm |
|
 |
|
darkshy
|
Това, че няма да са много надежни е факт, защото може поради много фактори да работи неправилно у-вото, но смятам, че чрез малко код и малко подобрения в схемата би било вършило работа
П.П. Така съм си правил сензорен бутон 
|
| Пет Дек 18, 2009 8:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На практика така може да се открие пламък, но стигне ли се д аима пламък до детектора работата е за отписване, за самият дим, има доста по проводими субстанции, примерно водна пара, особенно след като кондензира, нищо че е дестилиран вода, а и капацитивно да мериш пак ...
|
| Пет Дек 18, 2009 8:19 pm |
|
 |
|
darkshy
|
Вярно, не се бях сетил за влажността на въздуха и различните видове пари
Колкооо многоо схемии..
http://www.google.bg/search?sourceid=na ... or+circuit
|
| Пет Дек 18, 2009 8:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ТоНи, детекторите с батерии почват да пищят като им се изтощи батерията. Сменяш я и си ОК, въобще не е трябвало да ги чупиш  . Аз наскоро подмених тези у нас с ей такива:
http://www.amazon.com/gp/product/B0007G ... oh_product
http://www.amazon.com/gp/product/B0007Z ... oh_product
Тествах ги няколко пъти с разни пламъци и пушеци и си бачкат. Даже един ден жена ми като изгори някаква торта във фурната и цялата къща пищеше като откачена, докато ги ресетна всички  .
Тези за СО обаче не знам поради какви причини казват, че трябва да се подменят на 10 г., защото спирали да мерят като хората  .
|
| Пет Дек 18, 2009 10:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами заради сензора сигурно, струва ми се 10 г са много даже. Доста от сензорите изискват нагряване, явно самия елемент се износва с времето, по същата причина изискват предварително подгряване http://www.figarosensor.com/products/co ... 104%29.pdf
За датчиците, да в последствие и други хора споменаха че може да пищят за батерии, ама да ги бяха научили да го казват по по-малко дразнещ начин и то не в 3 през ноща ....
|
| Пет Дек 18, 2009 11:52 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Благодаря за изчерпателните отговори. Изглежда, че е нужно да се ползват и двата типа детектори за да се получи нещо смислено. Бихте ли препоръчали нещо подходящо (IC за 2та типа) с което да пробвам да си сглобя детектор? Ясно е, че ще е само за играчката, но все пак.
|
| Съб Дек 19, 2009 7:25 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Това е принципа на йонизационния датчик. С дребни уточнения - добавя се едно парченце бяло тенеке с напрашен Америций върху него за да се йонизира въздуха и естественно транзистора е полевак.
|
| Нед Дек 20, 2009 8:25 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|