|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:11 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
владин рашев
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:03 pm Мнения: 41 Местоположение: сливен
|
 Брушлес мотори
Здравейте,
Имам питанка към знаещите,някой занимавал ли се е с контролер за брушлес мотор,питам щтото в програмирането съм "не обработено захарче",интересува ме софт,схеми и идеологията на работа,някой ще каже чети,но аз като иключим руски знам още телешки и свински език пане.Между другото това ще е интересно за авиомоделистите,защото фабричен контролер струва от 60лв.на горе,а не всеки ги има тези пари за да си "чеше крастата"та затова питам.Ще бъда много благодарен на всеки който помогне.
|
| Пон Юли 09, 2007 9:00 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Еми ти щом знаеш руски значи нямаш грижи - на руски има изписано толкова колкото и на английски. Заравяш се в руските сайтове и си готов.
|
| Пон Юли 09, 2007 1:42 pm |
|
 |
|
Gruber
|
те готовите контролери верно са над 60лв,но ако човек тръгне да си го прави сам...може да излезне доста над 60лв.
А и за авиомоделите трябва да е пределно леко -> използване на SMD елементи -> по-малка и финна платка -> повече разходи.
А и всеки контролер ( поне това,което съм чел ) почти зависи за конкретен двигател - трудно се прави универсален двигател. Къде заради спирачната система,къде заради режима на работа...
Общо взето Brushless DC ( или BLDC ) са доста трудни двигатели - от толкова четене досега не можах да формулирам как точно да управлявам моят ( верно не разбирам толкова,но все пак ).
Схеми и линкове бол :
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=200567
http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_bko/blmc_en.htm
Атмел имат на сайта си управление на brushless DC motor,но някак си е малко омотано...поне за мен.
Във форума имаше тема за подобен род двигатели с интересни линкове,но хората помогнаха на автора и да подкара двигателя,след което той си редактира постовете с начините как може да се постигне задоволителен резултат  И общо взето тази стара тема е безполезна.
|
| Пон Юли 09, 2007 5:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тук по едно време имаше един Гого55, дето беше малък цар на тия моторетки. Ако иска може да ви даде малко акъл  .
|
| Пон Юли 09, 2007 8:43 pm |
|
 |
|
Gruber
|
е точно той си редактира всички постове с начините и схемите на подкарване на такива двигатели в старата тема
После един попита как може да подкара такъв двигател и Гого55 му предложи какво може да направи,вероятно срещу заплащане
|
| Пон Юли 09, 2007 9:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Демек стана бизнесмен човека  .
|
| Пон Юли 09, 2007 10:38 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
не си изтървал кой знае каква информация
Най лесния начин да подкарате brushless е с TDA5140 ( 5 лева в eshop). С няколко външни кондензаторчета и контролера е готов. Безсензорен е. С него можете да въртите моторчета от CD, HDD, от видеомагнитофони, флопита и т.н. Е, не е много мощен, но за изброените става. Работи до 18V , 0,8A.
/ някои от чиповете на доставчика при мен не тръгнаха, работят само тези които имат надпис TAIWAN /
|
| Пон Юли 09, 2007 11:22 pm |
|
 |
|
chwor
|
Правил съм този, но с друг софтуер, както и версията за 1 клетка от същия сайт(не работи читаво). Теглото на контролера излезе около 6-8гр. с проводниците във вариант за около 12-15 ампера консумация от двигателя. Проблем е намирането на пазара на мосфети с по-голям ток в БГ в корпус SO-8. Транзисторите в другите корпуси D2Pack и ТО-220(имам впредвид предимно Р-каналните) имат по-голямо напрежение на отпушване и се нуждат от допълнителни драйвери за управлението им, което увеличава размерите и теглото на контролера.
Цената на единия ми контролер излезе около 10лв.(този за една клетка) и около 30-35 лв. за другия. Това е само цената на компонентите, труда си е мой и не го калкулирам. Времето за направата заедно с доставката на транзисторите от БГ е под 1 седмица, като платката е правена на лазерен принтер.
Евтините фабричните контролери също не са цвете за мирисане, иначе стартират моторите по стабилно от моя, но са доста по-тежки и нямат никакви защити, както и почти никакви настройки. Параметрите, които им дават са според мен доста завишени и се случва да запушат ако човек се доверява на сляпо.
Иначе в Китай въобще не са скъпи, както и двигателите. намират се по 10-20$ по електронните магазини.
Част от двигателите, коити се предават в БГ също не са много качествени и се налага да се пренавиват след изгаряне.
Иначе нямам много опит с подобни джаджи - повече инфо от ползватели на подобни нещица - във форума на modelistika.com.
|
| Вто Юли 10, 2007 2:06 pm |
|
 |
|
владин рашев
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:03 pm Мнения: 41 Местоположение: сливен
|
 RE Брушлес мотори
Тва да направиш нещо и то с чужда помощ и после да скриеш резултата ми то е идиотско. Няма нищо лошо ако измислиши направиш нещо да го продадеш макар и на символична цена ,но представянето на чужди идеи мисля се казва плагиатство.В руските сайтове има много инфо ама те ползват проц.дето в България я ги има я не,та аз за това попитъх защото ако тук е правено нещо то елементната база все пак ще е тукашна та мисля, че така ще е по-лесно.пък то може асм кода да се преработи например за друг чип от фамилията ама аз като съм пусти гон в прогрсмирснето!Та това е ако някой реши да пише все пак по този въпрос моля темата е отворена за всички.
Приятен ден.
|
| Сря Юли 11, 2007 7:14 am |
|
 |
|
anmollov
|
|
| Сря Юли 18, 2007 9:59 pm |
|