|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:11 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
 Спецификация
Здравейте ,
малко съм смотан в областта на техническото документиране , но имам намерение да променя това скоро . Необходима ми е бланка за спецификация (Bill Of Materials) . За съжаление тези , които ги попълвахме по разни курсови проекти в МЕИ-то някак си ги усещам че сигурно няма да свършат работа . Какви са полетата необходими по стандарт за една спецификация ? Знам че въпроса е доста тъп , но все пак не искам да слагам в документацията спецификация написана на хартийка от баничка  .
Благодаря ви предварително.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Вто Юли 31, 2007 9:46 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: Спецификация
Вземи си едно ръководство по Техническо документиране, там се споменава ISO7200, в него мисля че са специфицирани тези неща - размери и таблици.
|
| Вто Юли 31, 2007 9:57 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
По добре кажи за какво ти трябва документацията. Ако ще я сертифицираш - работата е дебела. Ако просто търсиш добро документиране - всяка CAD програма има изход Bill of Materials, най често в Excel вариант.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 31, 2007 1:47 pm |
|
 |
|
tropper
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Това е спецификация по БДС ISO 5457, ISO 7573 . Успех 
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Вто Юли 31, 2007 3:04 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
|
Благодаря ви!
Ами понеже видях че много от спецификациите в интернет съдрържат полета различни от тези на спецификациите които са общоприети в МЕИ-то и ми стана малко объркано. После чак разбрах че това са инжинерни спецификации . Сега съм си намерил едни бланки за BOM които имат много повече полета и се свързват в бази данни и може да се правят всякакъв тип справки . Ам то ми трябваше да внеса някакъв ред в документацията на фирмата , но като се има предвид , че един ред ембедед сорс не могат да напишат горките да правя спецификации с бази данни е малко извън дневния ред .
А тази спецификация на tropper колко инжинерни души е спасила не е истина  .
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Сря Авг 01, 2007 11:37 am |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ето един списък със стандарти за техническа документация:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=9492
Гледам, че Тони доста е писал по темата... 
|
| Сря Авг 01, 2007 1:33 pm |
|
 |
|
tropper
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Доколкото знам обикаля "интернет пространстовото" всеки път, когато е време за предаване на проекти и дипломни в МЕИ-то
П.С. И да ми изтриеш името от бланката!!! 
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Сря Авг 01, 2007 2:00 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|