|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:41 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
Въпросчета и разяснения за новак в сферата на микроконтролер
| Автор |
Съобщение |
|
MitkOK
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Авг 21, 2007 6:27 pm Мнения: 10 Местоположение: София
|
 Въпросчета и разяснения за новак в сферата на микроконтролер
Здравейте.
Нов съм във форума, макар че отвреме на време преглеждам някоя друга тема.
Тъй като изникна задачка, която трябва да бъде реализирана с микроконролер
се насочих към моделите на Microchip, но все още не съм избрал конкретен.
Имам няколко въпросчета, а именно :
1. Нужно ли е да научавам Асемблер първо за да премина след това на C/C++.
Знам, че двата езика нямат нищо общо, но пък да питам все пак. В момента
програмирам на PHP, който е C-like, програмирал съм и на C и на C++, затова
ако можете да ме насочите към книжка/урок за програмиране на МК на C/C++.
В момента разполагам с PICmicro MCU C® - An introduction to programming The Microchip PIC in CCS C, By Nigel Gardner.
Също така каква е разликата при програмиране на C u C++ за МК ?
2. Видях, че LDmicro е програма която прави от логика HEX код.
Има ли други подобни програми ?
3. Може ли да ми препоръчате четиво за начинаещи за МК.
В момента чета PIC микроконтролери на инж. Николай Кенаров
но тъй като хардеуерните ми знания са слаби книгата се оказва
трудно четима.
Благодаря предварително.
- Митко Костов
|
| Вто Авг 21, 2007 6:43 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Момко внимавай,наливаш масло в огъня с така поставен въпрос!!! Току виж се разразил спор :Ама защо точно ПИК,защо не 80С51 или нещо друго.
С две думи:Хвърли и един поглед на Hi-Tech компилаторите.Виж им документацията.
В зависимост от проекта ти може да се наложи и да имаш аналогова периферия към микроконтролера - тогава без познания в електрониката няма да го бъде.Асемблера си е необходимост ако решиш да пишеш сериозно.Всичко зависи от това какво искаш да направиш и колко мислиш да задълбаваш в материята.Не е нещо страшно,просто трябва да се чете и експериментира.Има едно нещо наречено MPLAB - симулатор - не е зле да се запознаеш с него ако ще изучаваш PIC www.microchip.com - там ще го намериш.Има и един продукт наречен Proteus - някой хора го ползват - там също може да си тестваш програмите(посочвам ти го,макар и аз да не съм му фен).Та ако има нещо - ще питаш.Айде успех
|
| Вто Авг 21, 2007 7:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
На мен друго ми е чудно - как така поверяват задачки на хора дето хал хабер си нямат от тия задачки  .
Иначе на въпроса - винаги е добре да се знае и асемблер, въпреки, че може да минеш и само със С-то. Най-доброто четиво за каквото и да е в тая област се нарича data sheets и application notes от сайта на производителя. Друг е въпроса, че езиците за програмиране са само върха на айсберга, защото от PHP и С/С++ за РС до embedded systems пътя е "дълъг, но славен"  .
|
| Вто Авг 21, 2007 9:53 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
аз бих ти казал:
1. без С няма да прокопсаш в тази сфера - тематиката на форма  ;
2. ако компилатора ти позволява, и не ти е проблем обема на паметта и бързодействието ползвай С++
3. паралелно поучвай асемблера за конкретният контролер за да можеш в един момент от време някои неща да ги оптимизираш
знам, че сега ще почне една безкрайна лакардия как някой само на асемблер пише и то големи проекти, но един руснак си го беше казал:"жизнь коротка, чтоб писать на ассемблере" или нещо такова
а за тип микроконтролер... почни оттам какви развойни средства можеш да си купиш/дръпнеш оттуктам
то и тук има място за лакардии "от ПИК по-убаво нема" и за други производители ама.... най-добре избери си сам или поне кажи каква ти е задачата пък тука хората ще ти помогнат със конкретни съвети кой проц е най-подходящ за целта
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Авг 22, 2007 10:38 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Книгата на млад контруктор е хубава, но само за любители. Някои неща, които са дали не е хубаво да се правят така на практика. Аз сега си имах много проблеми поради тази причина. Обърни внимание на начина за запазване на контекста при прекъсванията, ако ползваш повече от една банка просто няма да тръгне!!! Още нещо - никога не прави таблиците, както е дадено там, ще си имаш проблеми! Една много хубава книга за пиковете е Myke Predko-Programming and customizing PIC microcontroller, можеш да я намериш в gigapedia.org, трябва да се регистрираш. Успех!
|
| Чет Авг 23, 2007 12:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мдаааа и на мен като на димитър са ми чудни някои неща, особенно така зададен въпроса, явно изобщо не си се интересувал. Според мен, специално със PIC без asm няма да стане, HiTech не съм го позлвал, но с CCS ми се налага да пиша това онова на асемблер, а и е полезно да знаеш какво прави, примерно може изобщо част от кода да не я прескочи, кто нямаш понятие от асемлер трудно ще го откриеш .. бих перефразирал малко Димитър .."дълъг но труден"
|
| Чет Авг 23, 2007 9:32 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|