|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:42 am
Код за инфрачервен предавател
| Автор |
Съобщение |
|
free_will
Ранг: Минаващ
|
 Код за инфрачервен предавател
Здравейте , интересува ме някои ако е правил подобно нещо
да даде някаква идея за самия алгоритам на предаване на командите
идеята е за пик 16ф84а тоест трябва ми 8 извода на порт "Б" да задеистват 8 лампи
и с ИР - предавател да се задеистват произволни от тях
Благодаря !
|
| Сря Авг 15, 2007 10:54 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
 Re: Код за инфрачервен предавател
Тази тема е за Академия ... от поста ти се разбра че хич не вдяваш от програмиране.
1. Искаш КОД какво значи това ??? С какъв компилатор работиш ????? Не си ли чувал че Код -а се пише според желязото (схемата) и периферните устройства и т.н.
С две думи вземи си един инфрачервен приемник (може и от телевизор да си свалиш) , вземи си едно дистанционно (има ги под път и над път) и почваш опити . Натискаш един бутон и гледаш кво приемаш ... от там нататък с малко фантазия и чесане зад ухото може да се появи КОДа  )
Ако всичко това ти е непостижимо Отиваш в Раздел ПАЗАР и постваш същата тема с повечко подробности и срещу съответното заплащане ще получиш КОД .
|
| Чет Авг 16, 2007 9:32 am |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Е, valioman, човекът пита за съвет, пък ти така...
free_will, ако се интересуваш от стандартни протоколи, които се използват при дистанционните управления, тук има събрана доста информация: http://www.educypedia.be/electronics/televisionrc5.htm
Като цяло повечето от тях използват амплитудно модулиран сигнал с различна носеща честота - 30, 33, 36, 38, 40 или 56 kHz. Кодовете (и модулацията) сравнително лесно се синтезират с няколко таймера на микроконтролер, но наистина конкретна програма може да се напише само за конкретен хардуер.
Има специализирани приемници (напр. TSOPxxxx серията на Vishay), които извършват и демодулация, така че в приемната страна микроконтролерът трябва да обработва сравнително нискочестотни импулси (0.5 - 1ms).
|
| Чет Авг 16, 2007 9:43 pm |
|
 |
|
free_will
|
 благодаря !
БатеВаньо Благодаря за линка записах си го ще го погледна когато имам време
по принцип исках да видя нещо на български затова писах в този форум както и на дир бг ..
но както и там така и тук явно повечето хора се занимават с заяждане не с конкретни неща по зададената тема .
Valioman ! незнаех , че темата ми трябва да е за академия затова се извинявам .явно незнам правилата на форума искам да те питам точно как разбра от две изречения , че нищо не разбирам от програмиране .
не твърдя че съм знаещ това си ми е хоби не си вадя с това парите ...
написал съм няколко програми за тоя пик и не са нищо особено наи - сложната (за мен ) е един оборотомер
относно заплащането ако исках да платя на някои да ми пише код първо нямаше да питам тук щях да отида в редакцията на млад конструктор тя ми е наблизо и знам , че ще имам наистина максимално добър код . Незнам до колко разбирам идеите на форумите а мисля те са именно взаимно ограмотяваме
аз също съм помагал с каквото мога на доста хора . на никои пари не съм взел за каквато и да е консултация .. Ако толкова ти се струвам тъп за да ми отговаряш на темата ми тогава не го прави защо си хабиш нервите и времето да пишеш така и така поста ти не ми помага на мен лично с нищо
както и на които и да е друг интересуваш се от подобен въпрос и прочитаики тази тема .
Единствения явно на който помага си ти ...
Отностно хардуера това е един прост фотодиод да кажем през малко усилвателче които е вързан
към порт а или по скоро ра 4 , същия извод е установен в режим брояч и ще броя импулсите за единица време като старта на броенето ще е при подаване на първи импулс (лог.1) към изода
ще си има вътрешна времева синхронизация за импулсите ....
това е някаква нахвърлена моя идея ... затова питах ако някои е правил просто горе долу да каже някаква идея не искам код сам ще си го напиша ...
още веднъж благодаря на БатеВаньо!
|
| Чет Авг 16, 2007 11:24 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Еми при така зададения въпрос ....хм и като гледам ентусиазма и броя хора които са ти отговорили (как мислиш защо ли никой не ти дава конкретен отговор) за да получиш смислен отговор може да зададеш смислен въпрос.
Искаш КОД ..... еми за да ти дам код исках да знам за какъв компилатор го искаш този код. Питах те и какво ти представлява хардуера (което значи от вида на дистанционното до вида на приемника и т.н,) за да искаш код поне да беше писнал еднa снимчица на схемката ти за д аможе човек да се ориентира какво да ти пише. Има и още но явно не можем се разбра
А и така и не разбрах какво точно търсиш...... @БатеВаньо мисля че ти даде теория която не е лошо да се прочете НО тя не е за конкретния ти хардуер  мисля че ти дадох идейка за "прослушване " на дистанционно ама ...... явно не четеш между редовете
П.С. А и мисля че тук в този форум се спазват едни правила които можеш да прочетеш от тук: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1743
|
| Пет Авг 17, 2007 8:57 am |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Код за инфрачервен предавател
Човека май неправилно е писал в заглавието КОД. До колкото разбирам, въпроса май се отнася за протоколите.
И целия му проблем се решава с едно дистанционно за телевизор, с възможност за произволно избиране на каналите.
|
| Пет Авг 17, 2007 9:36 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Абе не се косете, в Млад Техник могат всичко максимално добре  Добре е начинаещия колега да си изясни каква е разликата м/у код и протокол, с това "Код за инфрачервен предавател" едва ли някой разбира какво точно се иска.
|
| Пет Авг 17, 2007 10:33 am |
|
 |
|
free_will
|
 Вярно е
Прави сте не е трябвало да пиша код ... Моя грешка .
интересуваше ме някаква проста идея за портокол с които да комуникират двете у-ва .
какво са у-вата:
излъчватела си е пак Пик .. където на изхода на единия от портовете му има Инфрачервен диод (свето)
навярно ще минава през транзистор ..
нямам конкретни изисквания към портокола ... просто си мислех ,че някои може да е правил подобно нещо и затова попитах . Мислех го така :
Когато се натисне бутон пика да излъчи един баит (посредством светодиода ,чийто импулси са синхронизирани по време) Този баит е контролен след като го "прочете" правилно ( смисал приемника да сравни по стоиност извлечената стоиност от ТМР 0 ) независимо какво е приел и какво не приемника след този байт предавателя излъчва още един такъв които представлява командата . Ако приемника е приел правилно контролния байт то тои продължава със следващия като извлечената стоиност сравнява с таблица за команди ако открие такава изпълнява .
Приемника и предавателя това синхронизиране това точно ме интересува ако някои е правил другото не е никакъв проблем ...
смисал с каква скорост да се подават битовете , да има ли контролен бит преди всеки байт ...
еи тея неща незнам как ще станат , защото това с лист хартия и химикал не мога да пробвам трябва
на практика да се изпита .
говорим за къси разтояния с пряка видимост на приемника
Опита почерпен от реализацията на подобен протокол смятам да използвам
за създаване на дистанционно за радиомоделче.
да обобщя :
предавателя излъчва първия импулс след неговото прочитане от приемника
тои измества с един разред на определено време ТМР 0 (които е настроен в режим брояч) ако няма постъпил входен импулс за това време се получава логическа нула , ако има импулс става лог.1
Другия вариант е :
да се подават импулсите сериино след определено време (избрано такова ,че да може в определеното от него интервали да се разгърне цялата възможност на използваните битове в случая тмр 0 - 8 бита
тоест 255 импулса . Ако трябват по малко комбинации времето може да се намали
примерно за 128 или 64 импусла ... (този вариант обаче ми се струва по ненадежден )
При втория вариант всичките импулси се "изсипват" на един път за максималното възможно време което позволява бързодеиствието на хардуера.
При първия вариант се подават 8 импулса които са разделени с някакво време на изчакване .
като бързина да кажем и двата ще са еднакви , но при втория ми се стува ,че има по - голяма вероятност за загуби ..
Контролера които ще използвам за приемник e PIC 16F84A
за предавател най - вероятно ще е пак същия конролер , но ако измисля как да направя клавиатурата с по малко изводи ще е възможно най- евтиния ... (да кажем 12 серия на Microchip)
|
| Пет Авг 17, 2007 9:16 pm |
|
 |
|
free_will
|
 Опа
Забравих да отговоря на Valioman
Виж няма причина да не можем да се разберем аз не се товаря от това , че някои ме нарекал глупак или това онова ... някои обиди са с основание други не ... , но проблема е че този въпрос го зададох и в други форуми и ми се отгори с всякакви обидни и други несвързани с нищо по въпроса мнения
и просто това е всеки път като задам някаквъв въпрос за нещо , сам се сещаш ,че ако някои иска да прочете поста ми след 10 -на отговора от рода на аиде отиваи си на село ве лайняр или такива
тои ще излезе от темата без даже да допрочете ...
Просто апелирах ако някои иска да ми казва колко съм зле да го прави на лични за да може да е по чиста темата за вероятните хора които им е интересно .
относно компилатора - ползвам MPLAB Средата на Microchip
Сорса си пиша единствено на асемблер .
ПС: Сега прегледах пуснатия от мен предходния пост и забелзах меко казано доста грешки .
Незнам как да се върна да ги оравя затова моля за извинение просто вечер се връщам много уморен от работа и в общи линии не ми е на фокус монитора .
|
| Пет Авг 17, 2007 9:32 pm |
|
 |
|
Lupus
|
@free_will,
Не зная каква ти е крайната цел на разработката, но няма смисъл да преоткриваш топлата вода. Попрочети как работят дистанционните управления за всякаква битова техника и нещата ще ти се изяснят. Има си отработени протоколи, методи на кодиране, специализирани чипове. Няма как да разработиш нещо ново, ако не познаваш добре вече направеното. Даже и в любимия ти "Млад конструктор" имаше навремето статии как работят инфрачервените дистанционни. Сядаш на компа или отиваш в библиотеката и започваш да търсиш и да четеш. Не ми се вярва някой в някой форум да вземе да ти описва цели протоколи.
|
| Съб Авг 18, 2007 8:20 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Опа
Щом си такъв ентусиаст никой не иска да ти чупи хатъра
1.Предавателя е просто нещо , отвори едно дистанционно и му прекопирай изходната схема , мисля че е един транзисторен буфер на изхода на чипа , но има и 1 кондензатор в захранването който е добре да го има , даже няма смисъл да правиш дистанционното просто си купи каквото и да е и ползвай него.
2. С приемника ще си отвориш доста работа ако го правиш сам от входа до изхода , добре би било да използваш готов модул, това е една кутиика с 3 извода, има я във всеки магазин за резервни части и не е скъпо, от него ти излиза вече цифров сигнал, този модул първо ти премахва влиянието на външните светлинни смущения , например крушката ще ти вкара 50Hz брум в модула ако не си го направил както трябва , затова излъчения сигнал е модулиран с висока честота за да може после лесно и с малко части да получиш чист цифров с по ниска честота.
Ако искаш да разбереш протокола , закачи изхода на този модул към звуковата карта на компа и с някаква програма например Cooledit записваш сигнала и си го мисли как ще го декодираш, натискаш различни копчета на готовото дистанционно и виждаш какво се променя
Виж тук и разгледай внимателно , какво като е на англииски има си картинки дори само тях да гледаш пак ще разбереш някаква идея поне .
http://www.educypedia.be/electronics/televisionrc5.htm

|
| Съб Авг 18, 2007 2:48 pm |
|
 |
|
free_will
|
 Благодаря !
Благодаря ви за мненията . Този адрес го имам и доста статии на англииски език , но за съжеление
това е език които не владея затова търсих от тук подкрепа ... но все пак ще търся !
тая идея с звуковата карта е добра !
Честно казано с това мислех да започна и да придобия опит за наистина важното за мен
да направя дистанционно за радиоправляеми модели . Идеята цели единствено хоби използване
никакви комерсиални разработки .
А смисала за мен да го направя сам е за да мога да вникна в цялата структура на цялото у-во.
когато правих този въпросния оборотомер имаше из нета доста за BCD , но въпреки това го направих сам и
вярно получи се доста по - голямо като обем и сигурно също толкова безмислено , за бързодеиствие не вярвам да е много по - бавно от другите . Единственото предимство за мен беше , че вникнах в смисала на целия процес . и за това е идеята да ви питам за да се уча .
Що се отнася за комерсиални продукти бях почнал да мисля над един водолазен компютър
ако някои е от Варна и няма нищо против да поблъскаме заедно глави над това ...
да заповяда .
Още веднъж Благодаря на всички мнения .
с това може да счетем тази тема за приключила
Всичко добро !
|
| Съб Авг 18, 2007 11:27 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Да струва си човек да се поупражнява и да провери идеите си.
Но това как да се разбира:
Замисли се над терминологията, която ползваш.
|
| Съб Авг 18, 2007 11:42 pm |
|
 |
|
free_will
|
 Опа пак съм пуснал бисер.
Става дума за радиоправлението на моделчетата .
естествено , то ще е с някакъв късовълнов предавател
макар , че така казано то и инфрачевения светодиод си е късовълнов предавател : )
|
| Нед Авг 19, 2007 12:20 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Опа пак съм пуснал бисер.
Ами не е добре да смесваш понятита, защото така объркваш този който би могъл да ти даде отговор на въпроса
Инфрачервено управление може да ползваш само за управление на нещо което има пряка видимост, а тези джаджи ще са във всевъзможни позиции и почти винаги е нейзползваемо инфрачервеното управление.
А ако ще е честотно (не инфрачервено) пренсянето на кода няма смисъл да го кодираш с 38KHz , виж в комет там има предавател и приемник на 433 MHz не са скъпи ще работят до 100тина метра ако те удовлетворява, ако си мераклия предавателя е много елементарен може сам да си го зглобиш и ако има нужда му увеличи мощноста с 1-2 транзистора , така ще постигнеш поне 1км , никой няма да те дири по поляните за тези честоти .
Приемника ти вади директно цифров сигнал 5 V и го тикаш направо в контролера 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Авг 19, 2007 3:14 am |
|
|