Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Максимално работно напрежение на PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Максимално работно напрежение на PIC
Наложи ми се да врътна една елементарна схема с 12F508.Схемата не е нищо специално и за това няма да задълбавам по нея.Питам се, мога ли да вдигна малко работното напрежение на пика- примерно на 6 волта. В absolute maximum ratings в шийта пише, че за малко може до 6,5 волта, но само като екстремален момент и не се препоръчва. Все пак някой правил ли си е експерименти? Поне ако подпра 7805 отдолу с един диод да стане 5,6 волта, дали ще годиняса пика в тези условия? В шийта дават, че 5,5 волта все още е работно напрежение.........
В интерес на истината аз съм го пуснал от един ден на 6 волта. Работи си пикчето, ама колко ще изкара .... :)

Чет Сеп 06, 2007 3:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Максимално работно напрежение на PIC
vankata написа:
Работи си пикчето, ама колко ще изкара .... :)

това е почти шекспиров въпрос. и не вярвам някой да може да ти отговори.
хората тук вероятно ще ти препоръчат да не влизаш в червената зона. то е като да караш лада на 6000 оборота. ще върви, ама докога?

а и какъв е точно смисъла да вдигнеш напрежението на 5.6V?

все пак, може да направиш експерименти и да ни кажеш резултатите.
но трябва да го направиш с достатъчно на брой компоненти, при това от различни серии, за да е валиден резултата

Чет Сеп 06, 2007 3:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При мен една бройка 12C509-J/W повече от 2 месеца работи на 8V, докато се усетя :-) . След това поне 2-3г. съм го използвал, нямах оплаквания от него.

Чет Сеп 06, 2007 4:01 pm
Профил WWW

Мнение 
Моят тестов експеримент е с един 12C509 I/P такива имам 20-на бройки на склад ,но ако стане работата ще мина на 508.
Въпросът при мен не е шекспиров, а по-скоро като от поп-фолк песен. По-точно -пари няма действаите. :)
По тези причини си направих схемата с PIC а не с Attiny ,пак по тези причини вместо logic level MOSFET искам да сложа нормални.В характеристиките на транзисторите всичко е наред над 4 волта, ама все пак искам да си вържа гащите и от страната на пика със стотина миливолта поне.Та за това сега съм пуснал два експеримента. На единия край мига един пик на 6 волта, на другия един мосфет с един голям товар грее с 4,3 волта Vgs.Пика лесно го сменям(на цокъл е), ама транзисторите са DPAK ....
¶ също ме успокои много с неговата информация.Все си мисля че ще стане работата все пак пикчето е максимално опростено, пък и няма някакви големи товари по изходите.
Ако не стане работата поне ще ми остане скъп спомен от експеримента :)

Чет Сеп 06, 2007 4:29 pm
Профил

Мнение Еее
vankata написа:
Моят тестов експеримент е с един 12C509 I/P такива имам 20-на бройки на склад ,но ако стане работата ще мина на 508.
Въпросът при мен не е шекспиров, а по-скоро като от поп-фолк песен. По-точно -пари няма действаите. :)
По тези причини си направих схемата с PIC а не с Attiny ,пак по тези причини вместо logic level MOSFET искам да сложа нормални.В характеристиките на транзисторите всичко е наред над 4 волта, ама все пак искам да си вържа гащите и от страната на пика със стотина миливолта поне.Та за това сега съм пуснал два експеримента. На единия край мига един пик на 6 волта, на другия един мосфет с един голям товар грее с 4,3 волта Vgs.Пика лесно го сменям(на цокъл е), ама транзисторите са DPAK ....
¶ също ме успокои много с неговата информация.Все си мисля че ще стане работата все пак пикчето е максимално опростено, пък и няма някакви големи товари по изходите.
Ако не стане работата поне ще ми остане скъп спомен от експеримента :)

Е па не може да се пести чак толкова ,ако са ти бавни импулсите замисли се да сложиш някакъв междинен транзистор най обикновен NPN колкото да ти смени напрежението от 5-на-12V, ако не са бавни импулсите ще ти трябва и още един PNP с едно диодче за бързо запушване на гейта на MOSFET-а иначе го пиши бегал тоя MOSFET, и така ще си решиш проблема и най добре си върни професора на 5 V че да не оглупее от някой пик в напрежението :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Сеп 06, 2007 5:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами сложи тогава един PNP транзистор от гейта към висок +
стинки някакви е

Чет Сеп 06, 2007 5:02 pm
Профил

Мнение 
Нямам никакво бързодействие в схемата.Изходите се променят няколко пъти в минутата.Точно там ми е проблема, веднага усетих място за икономии и се почна....
Иначе на друга от този род схема дето си има шим с по-висока честота съм си сложил и двойка транзистори емитерен повторител и хубав MOSFET. За тази обаче ги сметнах.... и сега съм във дилема.
А за буферен транзистор мислех с NPN и да си инвертирам изходите, ама после иска лепене, а нали малкия мързел бил двигател на човешкия прогрес..... :)
Мога да резюмирам ситуацията така.Може ли пика да издържи на по-голям зор,за да ми е по-леко и убаво на мен :)

Чет Сеп 06, 2007 6:04 pm
Профил

Мнение 
Ами ..... аз не бих го направил, реално няма да спестиш много, помисли и по друг въпрос, за колко продаваш едно у-во. Ако примерно 90% от всички пикове издържат на това напрежение, което е много оптимистично, но все пак, дали останалите 10% брак си струват спестените усилия.
Пример с 1000 бр.
Брак - 100
Цена на един транзистор $0.025
Цена за монтаж - $0.02
Икономия - 45$

т.е. ако едно устройство е с цена над $0.45 това не е никаква икономия а чиста загуба

Пример с 100 бр.
Брак - 10 бр.
Цена транзистор - 0.029
Цена монтаж - 0.02
Икономия - $4.9

или максимална цена на у-вото $0.49

Така сега хайде да сметнем че 99% ще издържат, тогава цената на у-вото ще ти е 4.5 / 4.9 която ти е гранична, пак ми се струва ниска ...
Сам си направи сметката дали е въпрос на икономия или не. Не забравяй че дори в нормални условия м-у 5 и 3.3 V има сериозна разлика в надеждноста, а при 5.6 ще е още по-малка.

Иначе това което виждам e Voltage on VDD with respect to VSS ..................................................................................................... -0.3 to +6.5V,
предполагам това значи че електрически пробив най вероятно няма да стане при 5.6. Друг е въпроса колко ще грее ако са му натоварени изходите. максимума за нормална работа му го дават 5.5, както и ти си видял.

Тук обаче има още нещо, компонентите имат толеранс, за 7805 максималното изходно е 5.35, до тук може да имаш 5.95 V, ако си го подпрял с 1N4148, който му дават максималнонапрежние в права посока 0.72 (при 5 мА), изхода вече отива 6.07. Имай в предвид температурната зависимост на напрежението на диода. И на последно място, 7805 с диод в масата не е толквоа стабилен колкото без, коефициента на стабилизация му се влошава, от където може и да има на изхода повече от 5.35 В, разбира се за определен момент.

Та според мен по добре не прави такава икономия, струва ми се няма да се окаже икономично.

Чет Сеп 06, 2007 7:41 pm
Профил

Мнение 
Aко е за лично ползване, можеш да експериментираш. Ако устройството ще се произвежда в по-голямо количество, по-добре не мисли за екзотики, а го направи както трябва. Освен опасността от икономическа загуба от рекламации и ремонти, можеш да си загубиш и доброто име. То със сигурност струва повече от 100 или 200 лева.

Чет Сеп 06, 2007 8:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Чипът не е "двигател" и не се изтърква, ако не прегрява. Така че, ако работи 1 ден на 6.5 волта, 100% сигурно е, че ще работи "неограничено" дълго на 6 волта ( т.е. колкото би работил и на 5 волта). Изключенията са някой операции: например запис във флаш.
И като куриозен пример: един MSP430F1611 ( abs. max rating Vcc = 4.1V ) заради една авария в захранването е работил ??? дена на 12V. Пече, но работи! След ремонт и нормализиране ( 3.3V ) си продължи. Но на 24V изгаря. Проверено е. Вероятно и PIC се държи по подобен начин.

Пет Сеп 07, 2007 12:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
При по висок волтаж от дадения в даташиита първо се прецаква записа в еепрома.

Пет Сеп 07, 2007 12:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да споделя скорошни наблюдения:PIC18F448 - при подаване (поради грешка) на програмиращо напрежение на аналогов вход - АЦП-то на този канал не работи,но за сметка на това пина си работи като вход-изход.При захранване с 14 волта - сдава багажа.

Пет Сеп 07, 2007 5:06 pm
Профил

Мнение 
Аз си мислех да направя доста голяма икономия. С тази идея се икономисват някъде около 50 % от стойноста на материлите, понеже MOSFET са основно перо, все пак 6 канала са.Ще си използвам Logic Level и проблема отпада.12F508 си е доста малоумен процесор, разгледах го няма нищо, ни еепром ни прекъсвания та си виках, че може да издаяни на по-високо напрежение ама щом никой не е пробвал.Аз не съм се занимавал с пикове но не ми се слагаше Attiny13.Пък тунито нямаше да смея да го пусна на по-високо напрежение.
Все пак смятам, да продължа изследванията в тази област , ПИК-а работи вече втори ден на 6,4 волта. Смятам да оставя, така на по-неотговорни и леснодостъпни места по някоя тестова платка и да видим резултата.
Ей така за спорта, пък може да изскочи по нататък заек от цялата работа..... :)

Пет Сеп 07, 2007 6:45 pm
Профил

Мнение 
Ами експеримента който правиш общо взето няма да даде ниаккъв полезен резултат. Резултат може д аима ако закупиш 10000 бройки, по възможност различни партиди и да провериш дали всеки еидн от тях работи, и какъв е процента брак. Като цяло заводските параметри се дават точно по този начин, след тест на достатъчно голямо количестсво. 1,10 или 100 бройки не могат да дадът еднозначен отговор. Те освен това и на по високи честоти могат да работят, но това също не значи че всички ще работят.

Пет Сеп 07, 2007 7:09 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
vankata написа:
.... Все пак смятам, да продължа изследванията в тази област , ПИК-а работи вече втори ден на 6,4 волта. Смятам да оставя, така на по-неотговорни и леснодостъпни места по някоя тестова платка и да видим резултата.
Ей така за спорта, пък може да изскочи по нататък заек от цялата работа..... :)

Да споделя и аз личния опит... в продължение на няколко години... всъщност първите опити за захранване на PIC с напрежение от 4.0V до 6.4V (батерийно захранване) започнаха преди 6-7 години. В началото процесорите бяха ROM после станаха FLASH и до момента няма дефектирал PIC от пренапрежение. Имам няколко платки от най-първите и батериите им са много паднали наистина но е факт, че на една от платките LCD-то макар и много слабо се поляризира и се вижда, че програмата работи правилно. Това не е толкова важно всъщност просто като интересен факт.
Все пак поне около 600 бр. различни платки с различни PIC-ове са работили много дълго време на напрежения около 5.4V до 6.0V и за много кратко време до 6.4V.
Не препоръчвам на никой да използва PIC в такъв режим, просто споделям наблюдения и опит. В моя случай говорим за батерийно захранване и опастност от колебания на Vdd над тези напрежения е почти невъзможно. Експериментирано е какво се случва от статично при докосване - с подходящ дизайн на платката нищо не се случва, но имаше едни платки при които се ресетваше процесора.

Пет Сеп 07, 2007 8:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща