Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Датчик 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Датчик
Здравейте :) Продължавам да експериментирам с процесора за начинаещи 84А. RB0 следеше един фототранзистор с свтодиод. RB0 беше лог.0 Всичко ОК. Обаче реших да използвам пулъп резисторите на порт Б. И сега на RB0 вече е високо ниво. Към датчика отиват +5 захранване на транзистора, маса и сигнал за RB0 който в момента е 5 волта, защото RB0 е установен в лог.1, следователно датчика не функционира както преди. . Как да реша с най-малко части проблема?

ПС. А другият проблем е че фототранзистора реагира на по силна дневна светлина. С каква оптодвойка да го сменя за да избегна този проблем, защото сега го затъмнявам с кутийка, но предполагам има по добро решение. Този транзистор е от една стара мишка. Мерси :)

Съб Сеп 08, 2007 2:50 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Чакай сега, аз се двоумя дали разбирам това което пишеш, или ти не си съвсем наясно. Когато си имал само RB0с транзистор вързан от него към маса, реално си нямал нищо, със/без светлина там винаги е имало 0. Задължително трябва д аимаш pull up който да ти държи входа в 1-ца. Когато фоторанзистора получи достаътчно светлна той ще се отпуши и на RB0 ще имаш 0.

Съб Сеп 08, 2007 4:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Преди РБ0 беше с през 10к към маса и чакаше за 1. Сега кога транзистора даваше 0 или +5 - при преграда между светодиода и транзистора не съм обръщал внимание, работеше.

Прикачени файлове:
__00.jpg
__00.jpg [ 44.21 KiB | Прегледано 1115 пъти ]
Съб Сеп 08, 2007 4:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Така беше преди и работеше. Сега транзистора мислия, че е повреден. Някои има ли идея с каква оптодвоика да ги сменя, така че да не реагира на дневна светлина, а само на тази от диода и как да ги свържа към РБ0, които е в 1 и чака за 0.

едит: L-53P3BT намирам в комет - става ли?

Прикачени файлове:
__00.jpg
__00.jpg [ 45.47 KiB | Прегледано 1110 пъти ]
Пон Сеп 10, 2007 12:53 pm
Профил
Аватар

Мнение Към модераторите
Бихте ли преместили темата в академия? Явно е за там .
едит: Благодаря!

Днес купих един оптрон, ако така се нарича - Х21А1 на посоки. По усет предполагам че това е което ми трябва. Нямам грам опит и знания с транзистори, освен че прочетох "Електроника" за 2 СПТУ. Как да го свържа към порцесора, да променя RB0 входа в 0?

Вто Сеп 11, 2007 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
виж снимката:Свързваш изводи 1 и 2 на конектор 4 към светодиода на оптрона с въздушната междина, а към 3 и 4 към колектор-емитер и гледаш какво става на изхода IRQM.Ония другия оптрон го ползвах по други причини,ама може да го сложиш тъкмо да се научиш да работиш с оптрони :wink:

Прикачени файлове:
12.jpg
12.jpg [ 19.8 KiB | Прегледано 1121 пъти ]
Вто Сеп 11, 2007 12:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
на RB вдигаш pull-up(или 10к към +) и местиш бутона/датчика към маса....

Вто Сеп 11, 2007 12:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Сега се сещам и за още нещо - правиш прекъсването по падащ фронт.ПОРТБ.0 го свързваш както ти каза колегата по горе с един резистор към + и един кондрнзатор към маса.Паралелно на кондензатора слагаш емитер-колектор прехода на оптрна.Светваш светодиода на оптрона,транзистора окъсява кондензатори и получаваш падащ фронт. :wink:

Вто Сеп 11, 2007 1:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Последното що годе го разбрах и ще пробвам довечера..НО, принципно кондезатора ще даде само прекъсване за малко, а аз използвам времезадържането, в смисъл докато е закрит оптрона се изпълнява друга програма и така докато се открие пак. Затруднението ми идва, че използвам всички пинове на процесора и pull-up на порт Б ми е задължителен, тъй - като няма място за външни резистори и от там ми дойде проблема. Затова гледам и да са минимално частите.

Вто Сеп 11, 2007 2:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря, тръгна :)

Сря Сеп 12, 2007 11:52 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]