Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Дисплей за автомобил? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Дисплей за автомобил?
Здравейте, нов съм във форума и държа първо да кажа че не разбирам нищо от микроконтролери и електроника като цяло :oops: (може би след 3 години като завърша ще е другояче :D ). Та въпроса ми е дали е възможно да се направи дисплей който да показва час, дата, температура и такива неща, нещо такова http://www.beepworld.de/memberdateien/members19/chivana-the20amazone/neuestid.jpg и какво е нужно? Благодаря предварително на отзовалите се

Сря Сеп 05, 2007 6:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Може.Даже нейде из нета има такива проекти.

Сря Сеп 05, 2007 7:03 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Може.Даже нейде из нета има такива проекти.

ако случайно знаеш някой ще съм ти много благодарен. или поне нещо насочващо какво да търся

Сря Сеп 05, 2007 7:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще ти дам една по-добра идея - хващаш и четеш темите във форума.Има доста писано за измерване на температура ( и сорсове има) и за часовници.Това какво ще показващ на ЛСД-то си е по твой избор.Като за начало започни с показване на температурата.В последствие ще добавиш и часовник. Това е най-добрия начин да се научиш.Като за начало хвърли един поглед тук:
http://www.hobby-elec.org/e_pic6.htm .Прочети.Експериментирай.Виж резултата и ако имаш въпроси в движение - питаш.Успех.

Сря Сеп 05, 2007 9:57 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Замислил съм се и аз за такова нещо. С един 16ф628 направих часовник и километраж (пробег) с 2х16 реда ЛЦД. Ама все няма време да го довърша и да му навържа и други екстри (термометри, обороти, консумация ток и кво ли още не :)). Основния проблем не е електрониката и софтуера (за мен де...) а добрия му завършен външен вид и намирането му на подходящо място на таблото на автомобила.

Поздрави и успех. Пък като го направиш пусни някоя снимка тука...

Чет Сеп 06, 2007 11:50 am
Профил ICQ YIM

Мнение 
darkyp написа:
Замислил съм се и аз за такова нещо. С един 16ф628 направих часовник и километраж (пробег) с 2х16 реда ЛЦД. Ама все няма време да го довърша и да му навържа и други екстри (термометри, обороти, консумация ток и кво ли още не :)). Основния проблем не е електрониката и софтуера (за мен де...) а добрия му завършен външен вид и намирането му на подходящо място на таблото на автомобила.

надали скоро ще направя нещо, нали ви казвам че грам не разбирам от тия неща :lol: та затова питам ако някой има нещо готово като схема, поне да запоя елементите на платка мога :wink: иначе ако можеш обясни какво точно си направил ти

Чет Сеп 06, 2007 1:33 pm
Профил

Мнение Mda
darkyp написа:

Мисля че това ще ти хареса повече
http://trip.on.ufanet.ru/
Изображение

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Сеп 06, 2007 1:33 pm
Профил

Мнение 
plameniv, маршрутизатора го намерих в нета. само че не ми е ясно става ли за обикновени коли без еку-та и такива глупости, защото гледам има к-лине а доколкото знам това е някакъв протокол или нещо такова за комуникация се екуто :oops: щото в моята кола няма такива работи, най-обикновена е, даже не е и инжекцион

Чет Сеп 06, 2007 1:35 pm
Профил

Мнение Хм
doctordre написа:
plameniv, маршрутизатора го намерих в нета. само че не ми е ясно става ли за обикновени коли без еку-та и такива глупости, защото гледам има к-лине а доколкото знам това е някакъв протокол или нещо такова за комуникация се екуто :oops: щото в моята кола няма такива работи, най-обикновена е, даже не е и инжекцион

Честно казано не съм го правил , но един познат си го прави, ама неговата кола е със инжектори и бачкаше много прецизно и беше много доволен, даже ходих с него един ден с моя GPS покет, да видим защо му даваше отклонение скороста дето показва , но се оказа че скоростомера на колата не е верен :-k
Нужни са ти само 3 сигнала, от оборотомера, скоростомера , и от някой инжектор.
Тази част за К-лине в случая не се ползва и е дадена с по сиво , демек може да не я сложиш в схемата и пак ще работи, но ако колата ти е с карбуратор и не е с инжекторно впръскване не знам дали ще бачка ако не подадеш там сигнал, по скоро май не , защото сметките ги прави според това колко е отворен инжектора , другия вариант е да го симулираш някак си или е по добре да си сложиш някакъв разходомер от тип руски с турбинка :-k
Хубавото е че има сорс код и е на C , може да бутнеш тук там и да пробваш 8)

Чет Сеп 06, 2007 4:34 pm
Профил

Мнение Re: Хм
plameniv написа:
doctordre написа:

Честно казано не съм го правил , но един познат си го прави, ама неговата кола е със инжектори и бачкаше много прецизно и беше много доволен, даже ходих с него един ден с моя GPS покет, да видим защо му даваше отклонение скороста дето показва , но се оказа че скоростомера на колата не е верен :-k
Нужни са ти само 3 сигнала, от оборотомера, скоростомера , и от някой инжектор.
Тази част за К-лине в случая не се ползва и е дадена с по сиво , демек може да не я сложиш в схемата и пак ще работи, но ако колата ти е с карбуратор и не е с инжекторно впръскване не знам дали ще бачка ако не подадеш там сигнал, по скоро май не , защото сметките ги прави според това колко е отворен инжектора , другия вариант е да го симулираш някак си или е по добре да си сложиш някакъв разходомер от тип руски с турбинка :-k
Хубавото е че има сорс код и е на C , може да бутнеш тук там и да пробваш 8)

аз искам един външен термометър, някъде няма ли схемка че не намирам, или някой готов кит като ония от неомонтана или млад конструктор :roll:

Чет Сеп 06, 2007 5:06 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Дисплей за автомобил?
doctordre написа:
Та въпроса ми е дали е възможно да се направи дисплей който да показва час, дата, температура и такива неща

Ако само това ти трябва погледни в брой 09/2007 на списание "Радио" .

Пон Сеп 10, 2007 7:01 am
Профил

Мнение 
То и аз имам идея за нещо такова, ама искам да е с графично (по възможност и цветно ) LCD, а нещо не намирам подходящо на прилична цена.

Пон Сеп 10, 2007 11:18 am
Профил ICQ

Мнение Mda
dumfree написа:
То и аз имам идея за нещо такова, ама искам да е с графично (по възможност и цветно ) LCD, а нещо не намирам подходящо на прилична цена.

Ако има ентусиаст може да го прехвърли софта за pic , може да се сложи 4 редов дисплей ама не знам колко е по скъп , този двуредовия е евтин май беше към 10-12лв :wink:

Пон Сеп 10, 2007 11:28 am
Профил

Мнение Re: Mda
plameniv написа:
dumfree написа:

Ако има ентусиаст може да го прехвърли софта за pic , може да се сложи 4 редов дисплей ама не знам колко е по скъп , този двуредовия е евтин май беше към 10-12лв :wink:

Не те разбрах "plameniv" с това мнение, но както и да е...

За графичното LCD - цветно - звучи ми по евтино да се вземе едно ТВ 7" например и от МКУ, памет и "нещо като видео карта" да се изобразява върху него.

Вто Сеп 11, 2007 6:58 am
Профил ICQ YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]