|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:40 am
Ел двигател + микропроцесор
| Автор |
Съобщение |
|
million
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Дек 06, 2006 9:05 pm Мнения: 92 Местоположение: София
|
 Ел двигател + микропроцесор
Имам ето този двигател и искам да го управлявам с ПИК процесор. Като цяло с учебна цел, но имам и идея по късно да направя нещо като кухненски хаспел, а за целта ще ми трябва да извлека максимална мощнос за кратко време (15сек). Механиката я имам готова. Така че в момента един трансформатор 70 волта 3 ампера, мотора с редуктора работи през един грец и един механичен ключ който обръща посоките на мотора за нагоре и надолу. Приготвил съм един трансформатор 70 волта 5 ампера. На някой да му се намира подходяща схема за управление на DC двиг с подобни мощности ...
Предварително благодаря.
|
| Пет Сеп 14, 2007 3:17 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Айде сега малко да поуточним задачката:
-Имаш постовннотоков двигател и искаш да правиш кухненски асансьор доколкото разбирам поста ти.
1.Защо с микроконтролер - може да се направи с 2 релета и да няма нужда от ШИМ и други чудесии ( това ще ти спести доста главоболия).
2.Има ли изисквания за скоростта на движение - плавен старт/стоп ?
3.Изисква ли се максимален момент при тръгване?
Контролера може да го ползваш за контролиране на датчиците за положение на кошницата на асансьорчето,блокировки и индикация.Не виждам смисъл точно тик да слагаш инвертор + ... ама уточни задачката та да помислим какво най-добре би ти вършило работа.
|
| Пет Сеп 14, 2007 4:19 pm |
|
 |
|
million
|
1.Защото като няма главоболя - няма знания.. досега това поне го разбрах. Сериозно, сега в момента всъщност е с две релета - крайни изключватели. Просто ми се ще да навляза в материята мицропроцесор - оптрон - транзистор -силова верига. Та си измислих тази задачка, защото имам този двигател отделно и мога да тествам.
2. В момента нагоре тръгва с една скорост и горе забавя доста. Мотора загрява малко, след почивка пак тръгва с нови сили. Работи доста над 35волта, но иначе не му стигат. Абе измислена работа. Малко му идва тежко, но не ми се сменя редукцията. Надолу няма проблем, а и спира сам, но ми мина идеята за спирачка.
3. За плавен старт и стоп мисля че трябва да е както е по добре за мотора, но пък като не му стига мощноста незнам дали имам избор.
А контролера за да контролирам датчиците, нали за да има смисъл пак трябва по някакъв начин да е свързан с силовата верига?
Правих за маломощно моторче ШИМ с таймер 555 и много ми хареса, но с тиа силови вериги си е сериозно, а и 70В не са много малко. Все пак някак ми се ще да си разширя знанията. Чета колкото мога, но без практика трудно се напредва
ПС. За бързия отговор благодаря.
|
| Пет Сеп 14, 2007 5:06 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Тогава да караме наред:
1.Щом консумира голяма мощност и искаш реверс - използва се мостова схема.
2.За управлението на транзисторите на моста се изисква драйвер ( това спестява главоболия).Виж схемите на IR - по-точно IR2113 IR2111,IR2110. ST също имат хубави драйвери
3.За контролиране местоположението обикновенно се използват контакти или рид-ампули - това по твой избор.
4.Обратна връзка по ток си предвиди + максималнотокова защита
5.За температурна защита няма да приказваме - предполага се че режима е повторно-кратковременен с големи паузи и двигателя има време да изстине.
6.Може да използваш PWM модула на някой PIC или да си направиш софтуеерен такъв.
7.Състави си алгоритъм за работа - кога ще ускорява,кога забавя,кога спира и защо
8.Предвиди авариен стоп,индикация за посока на движение и за сработила защита
9.Изолирай силовата част - драйверите и транзисторите галванично от платката с контролера!
10.За контрол на скоростта използвай импулсен датчик с оптрон
11.Сложи демпферни групи на силовите транзистори
12.Не е лошо да ги сложиш на радиатор и да са леко преоразмерени по ток и напрежение ( транзисторите де)
13.При евентуални въпроси питай.Иначе експериментирай.
|
| Пет Сеп 14, 2007 6:03 pm |
|
 |
|
sthx
|
Kaто за забавление и обучение - бива. Иначе задачката си изисква асинхронен двигател.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Сеп 14, 2007 8:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
million - виж дали IR3220 няма да ти свърши работа  .
|
| Пет Сеп 14, 2007 9:33 pm |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Редуктора червячен лли е ? Ако да има ли самозадръжка ? Щото иначе иска спирачка. Ки4о добре пише за моста, ама може и с 1 транзистор и реле за смяна на посоката. Има една шмекерия, да се изключва тока на мотора при превключване на релето. Тогава релето кара много.
|
| Съб Сеп 15, 2007 9:21 am |
|
 |
|
million
|
А транзисторите - какви са подходящи? IRF 630?STW20NM50? Тук ми е пълна мътилка? идеята доколкото схващам е да се следи консумацията на ток и щом нарастне до дадена стойност да сработи защита. Как се прави? "В момента е с бушон 3А  " Това най - често очаквам да става при претоварване - следователно да сработва защитата по ток и МCU то да светне даден диод за посоката и да преустануви работата на двигателя. От там проверка и ресет на системата. Извинявам се за невежеството "галванично" какво ще рече? с оптрони? екран? или да са на отделни платки с разстояние между тях? Това не го разбирам! На самия мотор или на вала? ... и това не го разбирам!
Dimitar - IR3220 ми изглежда доста лесна, а и има проста схема на свързване!
sthx - трябва да разровя в мазето, мисля че имам един двигател, но незнам какъв е точно. Засега твърдо ще бъде с този DC.
123 - Да, с черв. редукт. е.
|
| Съб Сеп 15, 2007 1:54 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
Ранг: Новодошъл
|
Асансьора е поднадзорно съоръжение - за да имаш и по-скоро ползаваш такъв трябва да мине проверки и да се регистрира. Независимо дали е у вас или в мола до вас. Това нещо може да доведе до злополуки - затова етака. И нищо че е кухненски. А освен това сетил ли си се че ако имаш противотежест обекчаваш работата на мотора и евче не ти трябва толкова мощен? Ако искаш да си играеш играй си, но ако ще го ползваш наистина се обърни към компетентни лица по въпроса.
|
| Съб Сеп 15, 2007 2:25 pm |
|
 |
|
million
|
stanleyhacker - абсолютно съм съгласен с теб!!! ..но мисля, че се отклоняваш от темата.
|
| Съб Сеп 15, 2007 3:18 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
1.За транзистори - нещо 200 волтово и нагоре на ток около 10 ампера - това е преоразмерено но двигателите имат индуктивност и при надоварване нявга напрежението доста се покачва.
2.Обратна връзка по ток- щом увеличиш натоварвнето,скоростта пада и ток асе вдига.За да увеличиш мощността за да се преодолее усилието трябва да вдигнеш входното напежение или да промениш коефициента на ШИМ-а.Това не може да става до безкрай! От един критичен ток (максимално допустим за двигателя) се включва таймер,който ако за опеделено време не се нулира се изключва системата за да няма изгорял мотор.
3.Ресетиране на система-освен ако няма забив не се допуска - губи се моментен контрол в/у процеса.Просто спираш мотора,чакаш да се охлади и пак го стартираш,но през това време контролера ти следи обстановката.Това трябва да се дублира и с ръчен режим.
4.Галванично разделяне- с оптрони,трансформатори,специални операционни - двете части от схемата нямат обща точка,сигналите се предават чрез улказаните по-горе начини.
5.Слагаш импулсен датчик на вала за да може да контролираш скоростта (ускорението).Ідали ще е на вала или н аредуктора-твой избор.Но ако редуктора не е 1:1 е желателно на вала на машината и да си умножаваш по коефициента на редукция
6.Паралелно на дрейн-сорс прехода се поставят R-C които са свъразни последователно.Потърси из нета за snubber ,snubber circuit.Малък жокер - snubber capacitor-A capacitor incorporated in
a rapidly switched LC circuit to reduce EM1 by lowering the circuit resonant frequency and characteristic
impedance. 
|
| Съб Сеп 15, 2007 4:18 pm |
|
 |
|
sthx
|
Пак тая държава.  . Кое е това нещо , което не може да доведе до злополука? Е, добре е, разбира се, злополуката да стане от регистрирано съоръжение.  . Като се регистрира, трябва да се поддържа от сертифицирана фирма. Да има месечен и годишен технически преглед. Че, като се разлее манджата, не се знае какви последствия може да има. Пък и самото правене на нещо, крие опасности - ток ни дебне от всяка жица, поялника пари, от много и несертифицирано мислене, току виж сме превъртели. Най-добре е да се доверим на сертифицираните и сертифициращите и оторизирани компетентни държавни чиновници .
В момента чувам , че бай Марин комшията, си цепи дървата. Трябва да ида да го проконтролирам, дали брадвата му отговаря на съответното БДС ЕN , че ако стане злополука , тя може и да не е сертифицирана и докторите да не искат да го превържат. Знам ли?
Бразилия, Бразилия....
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Сеп 15, 2007 8:47 pm |
|
 |
|
million
|
Тъй тъй - голямо четене пада, още съм далеч и от най-простите експерименти. Явно ще се прави пълен мост - вече имам 2бр. IR2110 и 4бр. IRF640 - надявам се да свършат работа. Обаче имам един прост въпрос. С мостово управление ще се вдигне ли мощноста? В смисъл примерно с акумулатор 24волта захранване +мост ще се върти ли по мощно отколкото ако е вързан директно към акумулатора, и ако е така от къде идава мощноста?
|
| Вто Сеп 18, 2007 3:15 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Когато го свържеш директно мощността ти е мааалко по-голяма- няма го онова мъртво време,но не си мисли че това нещо ще го забележиш 
|
| Вто Сеп 18, 2007 5:01 pm |
|
 |
|
million
|
1.Гледам, че има различни мостове. С два NP и два PN прехода и с 4 NP прехода. Специално NP гледам, че товара когато е между напрежението и дрейна се отпушва добре, а когато е между сорса и масата се отпушва 10 пъти по малко, а в Н-моста тока винаги минава и в двата режима - на единия транзистор е между + и дрейн, а на другия между сорс и маса. Моля, ако бъркам нещо,ме поправете, че трудна работа.
2.Oпитвам се да разуча LM111 относно следенето на тока и подаване на логически сигнал към процесора. Може ли да стане с него и удачен вариaнт ли е? ..щот засега успявам да следя само напрежение..
10X
|
| Сря Сеп 26, 2007 3:33 pm |
|
|